|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pomen sanj v nosečnosti

Uredništvo Ringaraja.net, 4.2.2024
Katere so najpogostejše nosečniške sanje in kaj pomenijo?

image
V sanjah sem vam lahko s 50 % možnostjo razkrije spol otroka.
/11


Sanje so kot ogledala v zabaviščnem parku, ki odražajo naše čustveno stanje. Nosečnice se med nosečnostjo pogosto počutijo kot na čustvenem vlakcu smrti, kar vpliva tudi na njene sanje, ki so lahko bolj žive in nore kot po navadi.

Sanje med nosečnostjo postanejo boli žive tudi zaradi povečane stopnje progesterona in večjega števila prebujanj (z nočnimi odhodi na stranišče, spopadanjem s krči ali iskanjem bolj udobnega položaja) iz faze spanca REM, med katero sanjamo.

Nekateri strokovnjaki menijo da sanje med nosečnostjo – ki so lahko o čemerkoli, od paglavcev in rib do govorečih živali in visokih nebotičnikov – simbolizirajo vznemirjenost, strahove in skrbi nosečnice zaradi fizičnih in čustvenih sprememb, ki jih doživlja.

Svetovno znana psihologinja in strokovnjakinja za sanje Patricia Garfield, avtorica knjige »Women's Bodies, Women's Dreams«, razlaga, da so določene sanje oziroma podobe tipične za posamezno obdobje nosečnosti.

 

Sanje v prvem trimesečju 

Pogosta podoba v sanjah nosečnice v prvem trimesečju je rojstvo razvitega dojenčka ali celo odraslega otroka. Še posebej pri nosečnicah, ki so noseče prvič. Verjetno je razlog za takšne sanje v tem, da se neizkušeni mamici večji otrok zdi manj nebogljen kot novorojenček. Prvorodnice tudi ne poznajo dejanskega poteka poroda in se zato pogosto bolj bojijo porodnih bolečin, zato upajo, da bo njihov porod čim lažji. To botruje sanjam, da otrok pri porodu kar »pade ven« oziroma, da se kar od nekje pojavi.

V prvem trimesečju nosečnice tudi pogosto sanjajo, da vozijo tovornjak, avtobus ali kakšno drugo vozilo, ki ga je težje upravljati, kar je posledica njihovega dojemanja, da se bodo s trebuhom bolj nerodno premikale.

Raziskovalci nosečniških sanj so tudi ugotovili, da so v nosečnosti pogoste sanje o stavbah - vse od majhnih, enostavnih sobic pa do nebotičnikov, pogosto tudi takšnih, v katerih nekaj nastaja (na primer tovarne), kar verjetno odraža občutek, da se v nosečniškem telesu »izdeluje« otrok. Sanje o stavbah si razlagajo tudi z občutkom nosečnice, da se njeno telo povečuje in raste prav tako kot raste stavba. Stavbe v sanjah nosečnic namreč postajajo vse večje in kompleksnejše bolj kot se bliža rok poroda, še ugotavljajo raziskovalci.

 

PREBERI TUDI: Kaj sanjajo bodoči očetje?


Čez vso nosečnost je pogost motiv sanj tudi voda - vse od majhne količine vode do ogromnega oceana. V prvem trimesečju bodoča mamica pogosto sanja o plavanju in če sanja o živalih, so to predvsem vodne živali (na primer ribe in paglavci). Voda v sanjah verjetno simbolizira to, da se v trebuhu nabira voda oziroma plodovnica.

 

Sanje v drugem trimesečju 

V drugem trimesečju so najpogostejše sanjske podobe nosečnic živali, ki so podobne dojenčku - na primer mladički, piščančki, mucki. Te podobe so lahko ljubke ali strašne, odvisno od tega, kako posameznica dojema svojo nosečnost oziroma celotno situacijo. Bo novo življenje, ki se razvija v njej, drastično spremenilo njeno življenje ali ga bo le izpopolnilo?

Redka in očarljiva bitja, ki se pojavljajo v sanjah, pomenijo dober odnos med osebo, ki sanja, in njenimi občutki. Zato ljubke in srčkane živalice ter prijazna bitja v nosečniških sanjah načeloma pomenijo, da se je nosečnica uskladila s svojimi materinskimi instinkti. Medtem ko po drugi strani grozeče živali lahko simbolizirajo ambivalentnost nosečnice do tega novega bitja, ki raste v njeni maternici.

Bolj kot se nosečniški trebuh veča, pogostejše so tudi erotične sanje. Te so sicer najpogostejše v zadnjem trimesečju, toda se lahko pojavijo tudi že v drugem trimesečju. Razlogi za takšne sanje so sicer zelo različni, največkrat pa je razlog zaskrbljenost nosečnice zaradi njene spreminjajoče se postave in njenega drugačnega seksualnega življenja. Seks je namreč v zadnjih mesecih nosečnosti veliko bolj neroden, drugačna je tudi intenzivnost oziroma občutki ob intimnem odnosu s partnerjem, zato vse to ženska skompenzira tudi v sanjah. Običajno so noseče ženske tudi bolj nesigurne glede svoje privlačnosti in zanimivosti za moški spol, saj imajo velike trebuhe, njihovi gležnji so otekli, potrebujejo podporo ter pomoč pri vsedanju in vstajanju, počutijo se nerodne in okorne. Erotične sanje so tako pobeg od te nerodnosti in neprivlačnosti, ki jo občutijo čez dan. Erotične sanje pa nosečnico ne le pomirjajo, temveč lahko tudi odražajo zavrto seksualnost, ki si je nosečnica zaradi občutkov neprivlačnosti morda ne dovoli začutiti. 

Iz istega razloga neprivlačnosti imajo nosečnosti včasih tudi nočne more o partnerjevi nezvestobi. Sicer takšne sanje simbolizirajo žensko nesigurnost v partnerjevo ljubezen in zvestobo v času teh velikih sprememb, ki se dogajajo v njunem življenju. Nosečnica se namreč počuti bolj ranljivo, odvisno od dobre volje in podpore ljudi okrog sebe, še posebej pa od svojega partnerja. Mogoče se celo boji, da ga bo izgubila. Pri večini žensk je na srečo ta občutek neutemeljen in mine. Veliko žensk celo ugotovi, da je to doživetje še bolj poglobilo njun partnerski odnos.

 

PREBERITE TUDI: Težave s spanjem v nosečnosti

 

Sanje v tretjem trimesečju 

Včasih so sanje nosečnice o spolu otroka nejasne, spet drugič pa lahko mamica iz svojih sanj jasno razbere, kakšnega spola je njen še nerojeni otrok. Raziskave sanj so pokazale, da je 50 odstotkov nosečnic na podlagi svojih sanj pravilno napovedalo otrokov spol! Če ste torej sanjali, da nosite fantka, imate kar 50 odstotkov možnosti, da je to tudi dejanski spol otroka, ki ga nosite.

Večina bodočih mam pa si poleg spola rade predstavljajo tudi, kakšnega izgleda bo njihov otrok. Zato so v nosečnosti, še posebej pa v tretjem trimesečju, zelo pogoste sanje o otrokovem videzu oziroma natančnih obraznih potezah. Marsikatera nosečnica je v svojih sanjah videla svojega otroka do izjemnih podrobnosti, medtem ko nekatere mame v sanjah skrbi, da bo otrok podedoval kakšno neželeno lastnost in sanjajo otroke z manjkajočimi ali preveč udov oziroma drugimi deformacijami. Pri tem ne pozabite, da so v tem obdobju nosečnosti nočne more nekaj povsem običajnega in se zelo redko tudi dejansko uresničijo!

Ena izmed velikih preokupacij bodočih staršev je tudi izbira otrokovega imena in usklajenost s priimkom, kar seveda vpliva tudi na sanje nosečnice. Pogosto se zgodi, da ko imata starša že skrbno pretehtano in izbrano ime, nosečnica v sanjah dobi ponudbo ali celo zahtevo po popolnoma drugačnem imenu. Veliko staršev imenom, ki so jih sanjali, pripisujejo poseben pomen.

 

Sanje v zadnjih tednih nosečnosti

Za prvorodke je rojstvo kot potovanje v neznano deželo, zato so predvsem proti koncu nosečnosti sanje o poti v neznano zelo pogoste. Rojevanje, ki se v sanjah prikazuje kot potovanje ali pomembna naloga, lahko predstavljajo tudi podobe potovanja skozi tunele in hodnike ali bučanje velike količine vode.

Kmalu mamice v zadnjih tednih in dneh pred porodom pogosto tudi sanjajo, da so otroka že rodile in kako uživajo z njim ter so srečne in vesele. Po tako dolgem času čakanja je običajno, da se tik pred porodom pojavljajo takšne sanje. Pred porodom so sanje po navadi polne simbolov, ki nakazujejo na težko pričakovanje otrokovega rojstva, sanje z nepopisnim občutkom sreče, pa tudi z občutkom naveličanosti, ker bi mama končno že rada v rokah držala to malo bitje, ki že devet mesecev raste pod njenim srcem. 

 

S pomočjo sanj do lažjega poroda?

Večina nas sanj ne zna kontrolirati in usmerjati, zato je dobro, da sanje v nosečnosti poskusite sprejeti z dobršno mero humorja. Ob postelji imejte pisalo in dnevnik, v katerega jih boste lahko zapisale.

Če si pa vendarle želite nekoliko vplivati na nosečniške sanje, pa vas bodo zagotovo zanimali rezultati naslednje raziskave, ki je pokazala, da prevzemanje pobude, kontrole in samozavest v sanjah lahko pomagajo ženski, da se lažje sooči z resničnim porodom.

Če vas namreč tlači nočna mora o tem, da pri rojstvu nekaj ni v redu, bo lahko to, da boste v sanjah samozavestno ukrepale, pomembno vplivalo na vaš resničen porod, ki ga boste zaradi samozavesti v sanjah izpeljale hitreje in lažje. Se am zdi to nekoliko prevlečeno za lase?

Raziskovalci so na podlagi pogovorov z ženskami, ki so hitro rodile, in tistimi, ki so imele dolg in težek porod, ugotovili, da obstaja močna povezanost med dolžino in težino poroda ter vsebino sanj. Med ženskami, ki so hitro rodile, je bilo kar 94 odstotkov takšnih, ki so v vsaj eni od nočnih porodnih mor odreagirale samozavestno. Med tistimi, ki so rojevale dolgo, pa je bilo samo 30 odstotkov v sanjah med porodom samozavestnih, ostalih 70 odstotkov pa je dovolilo, da so bile v nočni mori žrtve. Naključje?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
66
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
46
Je porod res takšen, kot ga prikazujejo v ...
Najbrž ste že kdaj zasledili popoln porod, kot ga prikazujejo v filmu. Nosečnica rodi brez težav, takoj po porodu je pop...
5
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
4



Nosečnice, bodite pozorne na temperaturo v...
Kako dolgo se lahko nosečnica kopa v morju? Je za nosečo žensko primerna vsaka voda v bazenu, tudi termalna? Vse to smo ...
10 načinov, kako partnerju razkriti nosečnost
Zbrali smo 10 zabavnih in kreativnih načinov, kako partnerju sporočiti, da bo očka.