|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pospravljanje v nosečnosti: čemu se je bolje izogniti

Uredništvo Ringaraja.net, 12.11.2022
Pospravljanje in čiščenje v nosečnosti seveda ni treba dati popolnoma na stran, je pa dobro hišna opravila prilagoditi. Kako se lotiti čiščenje doma s trebuščkom? Kaj je oziroma ni priporočljivo in katera kemična sredstva so lahko zelo nevarna?

image
Nosčenost ni bolezen, ki bi vam prepovedovala čistiti in pospravljati stanovanje, je pa lahko dober izgovor, da katero hišno opravilo tudi izpustite. (Freepik.com)
/11


Čeprav vas bo telo zagotovo opozorilo, da s čiščenjem pretiravate, še posebej zadnjih mesecih nosečnosti, obstajajo nekatera gospodinjska opravila, ki jih raje prepustite komu drugemu, saj lahko poslabšajo neprijetne simptome, ki so zelo pogost spremljevalec nosečk.


Če ste ena tistih žensk, ki mislijo, da še vedno zmorejo vse, in imate hkrati zdaj še željo, da bi bilo vaše stanovanje brezhibno čisto preden pride dojenček, se vseeno poskusite izogniti nekaterim gospodinjskim opravilom. Preverite razloge, zakaj.


PREBERITE TUDI: Prepovedana opravila za nosečnice


Popazite na svojo hrbtenico

Vaša hrbtenica je med nosečnostjo obremenjena zaradi pridobivanja kilogramov in vedno večjega trebuščka, zato bodite pozorni na položaj, v katerem sesate in čistite.

Brisanja tal in sesanja se ni priporočljivo lotevati iz čepečega položaja z upognjenim hrbtom. Uporabljajte krtače z dolgimi ročaji in podaljške cevi sesalnika. Najbolj idealno bi seveda bilo, če bi sesanje, čiščenje tal, pomivanje kopalnice – prepustili komu drugemu, saj gre za fizično zahtevna dela, pri katerih si pogosto v položaju, ki je za telo obremenjujoče. 


Druga pomembna stvar, na katero morate biti pozorni, je dvigovanje težkih stvari, predvsem s tal. Vedno dvignite s pokrčenimi koleni, iz počepa, težko stvar držite z obema rokama in z ravnim hrbtom.

Enako velja za nakupovanje: ne naložite si kupa težkih torb, razmislite raje o nakupovanju s priročno torbo na kolesi.


PREBERITE TUDI: Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti


Obstajajo izdelki za čiščenje, ki se jim raje izognite

Če prej niste bili pozorni na "kemijo", ki jo uporabljate pri čiščenju, je to zdaj zelo pomembno. Obstajajo določeni izdelki za čiščenje, ki jih nosečnice ne smejo uporabljati, ker so strupeni. To so predvsem tista čistila, ki odstranjujejo maščobo, se uporabljajo za dezinfekcijo, pa tudi tako imenovana belila.


Namesto kemičnih sredstev poiščite izdelke z rastlinskimi, naravnimi sestavinami, čim bolj brez vonja in brez agresivnih sestavin. Z limoninim sokom ali alkoholnim kisom lahko prav tako odlično pomijete kopalnico in očistite vodni kamen v kuhinji. Soda bikarbona lahko uspešno nadomesti abrazivne kemikalije.


Zdaj ni pomembno samo vaše zdravje, ampak v sebi nosite razvijajočega se otroka in vsaka izpostavljenost strupenim snovem je lahko zelo nevarna. Zato obvezno natančno preberite navodila za uporabo na embalaži, zaželeno pa je tudi, da imate pri čiščenju odprta okna, da se stanovanje sproti zrači. 


Pričakujete lahko, da boste od čiščenja bolj utrujeni

V nosečnosti vsak napor občutimo bolj kot sicer, zato ne gre zanemariti dejstva, da boste verjetno ob čiščenje bolj utrujeni kot sicer, še posebej ob koncu nosečnosti. Poskrbite, da si ne boste preveč zadali pri gospodinjskih opravilih, ki jih opravljate, kot so likanje, pospravljanje in pomivanje posode. Najbolje je, da si naredite načrt, kdaj in kaj boste počeli, in tako vse obveznosti razporedite na več dni, namesto da vse opravite naenkrat. Tako boste imeli čas, da si vmes odpočijete

V zadnjem mesecu nosečnosti opravljajte le lažja gospodinjska dela, da ob večjih fizičnih naporih ne povzročite »lažnih popadkov«, ki vas lahko prestrašijo.


PREBERITE TUDI: Lažni ali Braxton-Hicksovi popadki

VIR: Yumama.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
4



10 načinov, kako partnerju razkriti nosečnost
Zbrali smo 10 zabavnih in kreativnih načinov, kako partnerju sporočiti, da bo očka.
Krvavitev po seksu v nosečnosti
Ko po strastnem ljubljenju s partnerjem ugotoviš, da krvaviš, te vedno nekoliko zaskrbi, še bolj pa te to prestraši, če ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?