|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

POZOR: nevarna zamrznjena zelenjava!

Uredništvo Ringaraja.net, 9.7.2018
Iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so sporočili, da je podjetje Greenyard N.V. iz prodaje odpoklicalo številne izdelke zamrznjene zelenjave zaradi možnosti kontaminacije z bakterijo listeria monocytogenes.

image
Med odpoklicanimi izdelki je tudi špinača s smetano Freshona..
/11


Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v petek in soboto, 6. in 7. julija 2018, objavila tri sporočila potrošnikom, v katerih so obvestili, da je podjetje Greenyard N.V. iz prodaje odpoklicalo številne izdelke zamrznjene zelenjave zaradi možnosti kontaminacije z nevarno bakterijo listeria monocytogenes.


Odpoklicani izdelki so:

  • špinača s smetano (450 g), Freshona, Green Grocer in Felco
  • zelenjavna mešanica (1000 g), Freshona
  • mešana zelenjava za francosko solato (2,5 kg), CHIRA
  • sladka koruza (5 kg), Greenyard
  • korenje kocke (2,5 kg), Greenyard
  • wax fižol narezan (2,5 kg), Greenyard
  • grah (2,5 kg), Greenyard
  • MIX Djuvec (2,5 kg), Greenyard
  • grah, ETA

 

Te izdelke ste lahko kupili v Lidlu, Engrotušu, ETA Kamnik, Pekarna Pečjak, KZ Metlika, Šiftar in Monsun. Kot velja za vse odpoklice, jih seveda takoj prenehajte uživati, jih odnesite nazaj v trgovino, kjer ste jih kupili, in zahtevajte povračilo denarja.

 

Hudo tveganje za nosečnice in otroke!

Bakterija listeria monocytogenes lahko povzroči težje bolezni želodca oziroma črevesja (listerioza), ki ima podobne simptome kot virus gripe. Pri nekaterih rizičnih skupinah - nosečnice, majhni otroci, starejši in osebe z oslabljenim imunskim sistemom - je lahko napredovanje bolezni zelo resno, tudi smrtno nevarno.

Ker čas od okužbe do znakov bolezni traja lahko od nekaj pa vse do 70 dni, bodite posebej pozorni na svoje zdravje oz. zdravje otrok, če ste uživali katerega od zgoraj naštetih izdelkov. Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sicer pomirjajo, da ta bakterija najpogosteje povzroči prehodno nosilstvo brez znakov okužbe, zato večina odraslih, ki so predhodno zdravi, bolezen preboli v nekaj dneh, blaga okužba pa poteka zgolj s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol in zvišana telesna temperatura.

Žal pa to ne velja za okužbo ranljivejše skupine ljudi, med katere spadajo tudi nosečnice in otroci, ki lahko razvijejo simptome, ki so dolgotrajni in hudi ter lahko celo ogrožajo življenje. Nosečnice praviloma zbolijo le z blagimi simptomi, toda okužba pa predstavlja veliko tveganje za plod. "Možne posledice okužbe so splav, mrtvorojenost ali zgodnja smrt novorojenčka. Smrtnost novorojencev je visoka. Pri preživelih novorojenčkih se lahko pojavljajo resne zdravstvene težave, kot so duševne motnje, ohromitve, slepota, motnje v razvoju možganov, srca in ledvic," pojasnuje NIJZ.

Listerije lahko pri otrocih ali odraslih povzročijo žariščne okužbe, ki se kažejo kot razjede na koži, gnojno vnetje očesne veznice, žrela, srca, sklepov, kosti, možganov, vnetje trebušne mrene in žolčnika, pri ženskah pa vnetje rodil. Ko okužba z bakterijo listeria monocytogenes poteka kot težko sistemsko obolenje s prisotnostjo bakterij v krvi, vnetjem možganov in možganskih ovojnic, je smrtnost lahko tudi do 50-odstotna," opozarjajo na NIJZ.


Zato takoj prenehajte uživati ta živila ter se v primeru kakršnih koli težav v roku naslednjih 70 dni po zaužitju takoj obrnite na zdravnika in ga opozorite na to nevarno bakterijo!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ringarajin kulinarični vikend prejme druži...
Nagrajenci natečaja za Kuharsko družino MAJA 2013 so znani! Preveri, ali ste prav vi osvojili laskavi naziv in boste med...
3
Kuharska družina SEPTEMBRA je družina …
Nagrajenci natečaja za Kuharsko družino septembra 2013 so znani! Preveri, ali ste prav vi osvojili laskavi naziv in bost...
3
Buče – pestra uporaba v kulinariki
Buče so v 15. stoletju iz Srednje Amerike pripeljali v Evropo Španci. Evropejci smo jih sprva uporabljali le za okras, n...
3
Pečena jabolka s sirom in bučnicami
Ste svojemu malčku že ponudili pečena jabolka? Tale s sirom in bučnicami ga bodo gotovo navdušila. Jed je primerna tako ...
3



Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?