|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

POZOR: Pokrivanje vozička v vročini je nevarno!

Uredništvo Ringaraja.net, 12.6.2023
Starši, pozor! V vročem vremenu nikar ne pokrivajte vozička s pleničko ali odejico, saj je takšno ravnanje lahko za dojenčka zelo nevarno.

image
Pod pokritim vozičkom je enako vroče kot v zaprtem avtomobilu! (Savealittlelife.com)
/11


Tako kot poleti vestno zapiramo okna in vrata, da nam v stanovanje ne bi uhajala vročina, starši pogosto poskušajo dojenčke v vozičku pred sončnimi žarki in vročino zaščititi tako, da voziček prekrijejo s plenico ali odejico.

Vendar pozor, to je lahko zelo nevarno!

V preprostem testu, ki so ga opravili na Švedskem, so ugotovili, da se temperatura v pokritem vozičku drastično dvigne, kar lahko predstavlja resno tveganje za dojenčkovo zdravje.


Tako vroče kot v zaprtem avtomobilu!

Večina ljudi je prepričanih, da bomo s prekrivanjem vozička dojenčka ubranili tako pred soncem kot pred vročino, dejansko pa je ravno obratno.

S tem ko voziček prekrijemo, namreč zrak ne kroži več in brez ustrezne cirkulacije zraka postane v vozičku skoraj tako vroče kot v zaprtem avtomobilu na soncu.

 

PREBERITE TUDI: Dojenček in poletje - 5 nasvetov

 

V eni uri več kot 10 stopinj Celzija višja temperatura

Da to dejansko drži, so ugotovili švedski novinarji, ki so opravili laičen test, s katerim so dokazali, da je vročina v pokritem vozičku resnično neznosna.

Identična vozička so opremili z merilcem temperature in ju postavili na sonce med 11.30 in 13. uro popoldan. Na obeh vozičkih so zastrli streho, enega pa še dodatno pokrili z otroško odejico.

Po uri in pol je bila izmerjena temperatura v vozičku brez odejice 22 stopinj Celzija, nekoliko višja od zunanje temperature, ki so jo izmerili na 21 stopinj Celzija. Temperatura v pokritem vozičku pa se je dvignila na neverjetnih 34 stopinj Celzija.

Po grobem izračunu naj bi torej temperatura v pokritem vozičku narasla za več kot polovico zunanje temperature. Če bi se torej odpravili na sprehod z vozičkom, ko je zunanja temperatura okrog 30 stopinj Celzija, in bi voziček pokrili, bi se vaš malček dobesedno "kuhal" na približno 45 stopinjah Celzija!


Kako dojenčka v vozičku vendarle zaščititi?

1) Na sprehod v hladnejšem delu dneva. Strokovnjaki priporočajo, da se v vročih dneh izogibate sprehodom z vozičkom v največji vročini in raje izberete hladnejši del dneva. Tudi sami boste imeli več od vozičkanja v urah, ko lahko normalno dihate. Z vozičkom lahko poskrbite tudi za čvrstejšo zadnjico!

2) Poskrbite, da bo zrak krožil. Če ste z dojenčkom v vozičku vendarle na poti, ko je vroče, poskrbite, da bo zrak v vozičku krožil in se ne bo pregreval. Če torej že prekrivate voziček, ga prekrijte le iz ene strani (tam, kjer sije sonce), da lahko na drugi strani zrak kroži.

3) Sezujte mu nogavičke in ga lahkotno oblecite. Dojenčku poleti obvezno sezujte nogavičke in dolga oblačila, da mu bo v vozičku zares čim manj vroče. V največji vročini je lahko tudi samo v plenički ali brez pleničke, pri čemer ne pozabite na zaščitno podlago. Kaj poleti obleci novorojenčku, preverite tukaj.

4) Izogibajte se vročim materialom. Poleti ne le dojenka, temveč tudi voziček opremite z lahkotnimi in hladnimi materiali, da se bo dojenček v vozičku čim manj potil.

5) Vozička ne pustite stati na soncu. Tudi, če dojenček ni v vozičku, vozička nikoli ne puščajte na direktnem soncu, temveč v senci, saj bo dojenčku veliko bolj vroče, če ga boste položili v pregret voziček kot prijetno ohlajen. Kako izbrati pravi voziček, preberite na tej povezavi.

6) Ustavljajte se le v senci. Na sprehodu z dojenčkom v vozičku, se nikoli ne ustavljajte na soncu, temveč vedno poiščite senco. Včasih je namreč dovolj le pet minut na vročem soncu, da dojenčku postane neznosno vroče.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
8
Ajurvedska pomoč pri ušesnem maslu
Kako se lotiti otrokovega ušesnega masla po ajurvedi, da bomo preprečili ušesno zamašitev in nadaljnje zdravstvene zaple...
6
Pomen imena Zala
Prvo dekliško ime, ki se je prebilo v polfinale EPSKE bitke imen, je Mia. Nasproti ji je stalo ime Zala.
5
Kako veste, da je dojenček visoko občutljiv?
Če je dojenček visoko občutljiv, je njegov živčni sistem veliko hitreje hiperstimuliran in razdražen, zato pogosteje jok...
4



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?
Hipotonija pri dojenčku pomeni, da ima nižji mišični tonus, kar se kaže s počasnejšim krčenjem mišic pri dražljaju. Kdaj...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?