|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenček in poletje: 5 nasvetov

Uredništvo Ringaraja.net, 3.7.2023
Vročina lahko "zdela" tudi dojenčka, zaradi česar se mu lahko podre njegov ritem. V poletnih mesecih zato bodite čim bolj prilagodljivi tako glede dojenčkovega spanja kot prehrane ter se ne obremenjujte z ustaljenim ritmom.

image
Dojenček naj bo čim pogosteje brez pleničke in nag. (Freepik.com)
/11


Že odrasli težko prenašamo poletno vročino in vse neprijetnosti, ki jih poleg vseh poletnih radosti prinaša poletje.

V članku preverite, kako poletne mesece preživeti sproščeno in brezskrbno tudi z dojenčkom.

 

1. Hidracija

Četudi dojenčka še dojite, mu v poletnih vročini večkrat na dan vsaj ponudite čisto vodo. Pri tem ne pozabite, da čaj in sok nista voda!

V zelo vročih dneh bodite pozorni tudi na čistočo vode, ki se poleti lahko veliko prej "pokvari" ter postane gojišče za različne viruse in bakterije. Še posebej v poletnem času je zato idealno, če pitno vodo filtrirate in po potrebi tudi prekuhate - to velja še toliko bolj, če je dojenček mlajši od pol leta.

V poletnih dneh bodite bolj pozorni na znake dehidriranosti pri dojenčku - udrta mečava, suha usta in koža, predvsem pa nepolulana oziroma večkrat zapored suha plenička. 

 

PREBERITE TUDI: Dojenje na dopustu

 

2. Dojenček naj bo čim več časa nag

Dojenčki so veliko bolj občutljivi na skrajne temperature kot odrasli in starejši otroci, zato tudi vročino veliko težje prenašajo. V vročih poletnih dneh jih zato čim bolj slecite in pustite, da so čim dlje časa nagi. Tudi brez pleničke, v kateri se poleti dobesedno "kuhajo".

Če bi jim vendarle radi nekaj oblekli, naj bodo oblačila čim bolj tanka in ohlapna, vsakič ko je le možno, pa jim vzemite pleničko in jih raje oblecite v spodnjice, četudi še niso na kahlici. Res boste imeli več dela z umivanjem, toda dojenček ne bo imel prav nič proti, če ga boste večkrat na dan okopali oziroma stuširali s prijetno mlačno vodo.

 

3. Dojite pogosteje in izbirajte svežo hrano

Če je vaš dojenček še polno dojen, ga poleti pogosteje pristavljajte, da se odžeja in ostane primerno hidriran. Če pa je že na gosti hrani, poleti izbirajte bolj svežo in lahko hrano - več sadja, kašice naj bodo bolj tekoče in osvežilne, izogibajte pa se vsem tistim hrustljavim in suhim prigrizkom, ki so pravi požiralci vlage. 

In ne pozabite, da tako kot imamo odrasli poleti pogosto slabši apetit, bo tudi dojenček v najbolj vročih dneh morda manj jedel in bolj zavračal gosto hrano. Tudi tiste jedi, ki jih je prej oboževal. Zato bodite potrpežljivi in dojenčku raje ponudite kakšen podoj več.

 

4. Izognite se vročinskim izpuščajem

Vročinski izpuščaji so pri dojenčku poleti nekaj normalnega, zato se jih nikar ne ustrašite. Pojavijo se lahko na obrazu, vratu, rokah in pregibih - povsod tam, kjer se dojenček najbolj poti.

Za dojenčka so lahko neprijetni in ga srbijo, zato se jim poskušajte izogniti z naslednjimi ukrepi:

- Dojenčka večkrat na dan osvežite le z vodo.
- Poleti uporabljajte čim manj otroške kozmetike. Tako tiste za čiščenje kot negovalne in zaščitne (sonce, klopi in komarji).
- Dojenček naj bo čim dlje in čim večkrat brez oblačil ter pleničke.
- Pazite, da bo otrok čim manj v vročem okolju in v stiku s toplimi materiali. Poleti je lahko za otroka neprijetno tudi preveč časa v slingu ali avtomobilskem sedežu.

 

PREBERITE TUDI: Otrok in piki insektov - naravna pomoč

 

5. Prilagodite se dojenčku!

Ne glede na to, kje boste v poletnem času in kaj boste počeli, svoje poletne aktivnosti povsem prilagodite dojenčku. To pomeni:

- Na pot z avtomobilom se ne odpravljajte sredi poldneva, četudi imate v avtomobilu klimatsko napravo. Kaj storiti, če se dojenček ne mara voziti v avtu, pa preverite tukaj!
- Tudi na sprehode z vozičkom pojdite zgodaj zjutraj in po 18. uri.
- Z dojenčkom bodite čim več v naravi in pod naravno senco, ki bo dojenčka najbolj naravno in prijetno ohladila.
- Dojenčku omogočite čim več igranja z vodo, pa četudi je to le posoda vode, v kateri se igra s svojo priljubljeno igračko.
- Ne pozabite, da je dojenčku vseeno, ali poležavate na domačem vrtu ali ste se odpravili na dopust v hotel na morju.
- Ker je v poletnih mesecih v trgovinah in trgovinskih centrih zaradi klimatskih naprav prevelika temperaturna razlika glede na vreme zunaj, se lahko dojenček hitreje prehladi. Zato število obiskov trgovin z dojenčkom čim bolj zmanjšajte.
- Vročina lahko "zdela" tudi dojenčka, zaradi česar se mu lahko podre njegov ritem.

 

V poletnih mesecih zato bodite čim bolj prilagodljivi tako glede dojenčkovega spanja kot prehrane ter se ne obremenjujte z ustaljenim ritmom.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
28
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
17
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
10
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
9



Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...
Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...