|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok in piki insektov - naravna pomoč

Helena Primic, 10.5.2023
Eterično olje čajevca in sivke ter kokosovo olje, koloidno srebro, aloe vera, limonin sok, jabolčni kis, peteršilj, med, česen, netresk, neem ... Kako si pomagati s temi naravnimi sestavinami, preverite v članku!

image
Ne bojte se narave, saj ima rešitve tudi za pike žuželk.
/11


Čeprav ste dojenčka oziroma otroka zaščitili pred piki in ugrizi insektov (upamo, da ste uporabili kakšno naravno sredstvo in se izognili škodljivim sintetičnim repelentom!), je vaš malček popikan od komarjev, ga je morda celo pičila osa ali ste našli prisesanega klopa.

Preverite, kako se teh nadlog lotiti povsem naravno.


1) Razkužite in preženite strupe

Tako klop kot komar lahko s svojim pikom v otrokovo telo vneseta različne strupene snovi - tako bakterije, ki povzročajo klopni meningitis in borelijo, kot različne pesticide in druge strupe, s katerimi onesnažujemo naravo.

Zato je takoj po odstranitvi klopa in ugrizu komarja dobro mesto ugriza razkužiti (lahko tudi s koloidnim srebrom, ki prav nič ne peče!), nato pa nanesti eterična olja, ki imajo protivnetne ali/in antibakterijske lastnosti.

Za to nalogo so najbolj primerna eterična olja čajevca, sivke in kokosovo olje, ki jih pri dojenčkih nanašajte v kombinaciji z žličko nosilnega olja jojobe ali kokosovega olja. Ta eterična olja bodo tudi ublažila srbenje, bolečino in zatekanje.

 

PREBERITE TUDI: Naravna zaščita pred klopi

 

2) Ohladite mesto ugriza in ublažite srbenje

Ko gre za hlajenje in blaženje srbenja, je poleg znanih ledenih kock v naravi kar nekaj rastlin, med katerimi boste gotovo kakšno našli tudi doma ali na dopustu.

- Aloe vera. Da je aloe vera pravi čudež za kožo, že vemo. Pomaga pa tudi pri odpravljanju posledic pikov komarjev in drugih insektov. Če imate doma svežo rastlino, odtrgajte en list in na kožo namažite svež sok aloe vere, sicer bo pomagal tudi kupljen 100% sok ekološke aloe vere ali krema z aloe vero.

- Limonin sok. Na mesto ugriza lahko namažete tudi limonin sok, ki bo poskrbel za ublažitev srbenja, hkrati pa ima tudi antibakterijske lastnosti. In še opozorilo: po nanosu limoninega soka, otrokova koža ne sme biti izpostavljena soncu, saj lahko dobi močne opekline!

- Jabolčni kis. Odlično naravno sredstvo proti srbečici je tudi jabolčni kis. Če ima otrok po telesu veliko pikov, mu lahko pripravite kar mlačno kopel, ki ji dodate najmanj dve skodelici kisa. Jabolčni kis je zelo učinkovit tudi pri pikih mravelj!

- Peteršilj. Če imate na vrtu peteršilj, odtrgajte šopek, ga zmečkajte v roki in položite na mesto pika. Peteršilj bo ublažil srbenje in preprečil otekanje. 

- Med. Občutek srbenja bo ublažil tudi med, ki ima tudi protivnetni učinek. Nekaj kapljic ga namažite na mesto ugriza, toda ko srbečica mine, ga dobro izperite, da ne boste privabili še več insektov in žuželk.

- Česen. V boju proti posledicam komarjevih pikov (predvsem srbečice) se zelo dobro obnese tudi česen, ki je tudi naraven antibiotik. Zato nekateri naravni zdravilci svetujejo, da prav vsak pik in ugriz žuželk najprej premažemo s česnom.

- Zobna pasta z mentolom. Če doma ali na dopustu nimate nič od zgoraj naštetega, si lahko pomagate z zobno pasto. Večina zobnih past namreč vsebuje meto, ki vsebuje mentol - sestavino, ki poskrbi za hiter hladilni učinek na koži.

 

Posebna mešanica za agresivne pike os in sršenov

Če je otroka pičila osa ali celo sršen, je lahko reakcija močnejša, saj gre za agresivnejše pike. V tem primeru si lahko pomagate z naslednjo mešanico: rezino krompirja, čebule ali kumarice položite na mesto pika. Za blaženje bolečine pa zmešajte jabolčni kis, sodo bikarbono, limonin sok in ohlajen cimetov čaj ter prav tako nanesite na mesto pika.

 

  Odlična naravna preventiva - netresk in neem

In ker je preventiva vedno boljša kot kurativa, v poletnih mesecih otroku večkrat na teden ponudite sveži netreskov sok, ki velja za odlično domače zdravilo proti pikom žuželk.   

Tisočletna znanja ajurvede pa v boju proti pikom insektov (in tudi parazitom!) priporočajo pitje čaja iz listov neema ali pa otroškemu gelu za prhanje dodajte pol čajne žličke prahu iz listov drevesa neem (ali eterično olje neem). Prah neema lahko dodate tudi otroškemu šamponu, tako da bo vonj neema odgnal tako komarje in klope kot parazite. Neem namreč vsebuje ravno tisto kemično sestavino, ki odganja mrčes oziroma je naravni protistrup za večino strupov žuželk.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
5
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4



Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...
Prehlad pri dojenčku in majhnem otroku
Prehlad je neprijeten za vsakogar, za otroke pa še posebej, saj so otroci občutljivejši na prehladna obolenja, poleg teg...