|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pravilno previjanje dojenčka

Helena Mlakar, 19.3.2012
Dojenčka je potrebno večkrat dnevno previti, praviloma naj bi ga previli takoj, ko je moker, saj je njegova nežna koža zelo občutljiva. Preberite si nekaj nasvetov, kako pravilno previti dojenčka.

image
/11


Kaj potrebujete pri previjalnem prostoru?

Potrebujete čista oblačila, če ima dojenček plenice iz blaga, potem potrebujete vnaprej pripravljeno svežo plenico, če ima pleničke za enkratno uporabo, potrebujete na dosegu roke novo pleničko, kremo za ritko, svežo krpico za umivanje in mlačno vodo, mehko brisačo, vedro za odpadke.

Pomembno je, da imate vse stvari, ki jih boste potrebovali pri previjanju na dosegu roke. Ko boste dojenčka enkrat odvili, ga ne smete več spustiti izpred oči. Četudi je dojenček še zelo majhen in se še ne zna prekotaliti iz trebuha na hrbet, ga ne smete pustiti na previjalni mizi samega niti za sekundo.

Za čiščenje ritke še vedno velja, da je najboljša krpica iz bombaža, lahko kosem vate in topla voda, morda blage kamilice. Dojenčkova koža je zelo občutljiva in vsaj v prvih dneh ne uporabljajte vlažilnih robčkov. Ti so nadišavljeni in lahko dražijo dojenčkovo kožo. Robčki so praktični na potovanjih in za nekoliko večje dojenčke, ki nimajo več tako občutljive kože.


Nasvet mamice: »Kadar sem za nego ritke uporabljala čistilne robčke, sem jih prej vedno dobro sprala pod toplo vodo. Potem sem jih dala v skledico in z njimi očistila dojenčkovo ritko.«

 

Kako pravilno previjete dojenčka?

Dojenčka položite pred sebe na hrbet. Slecite mu spodnji del oblačil, zgornja pa zavihajte nad popkom. Odvijte mu plenico. Z eno roko primite otrokove nogice in privzdignite ritko. Rahlo ga obrišite s spodnjim delom stare plenice in jo odvrzite v vedro za odpadke.

Ritko obrišite z mokro krpico. Četudi se dojenček ni pokakal, mu morate ritko obrisati, saj urin prav tako draži kožo. Pomembno je, da ritko umivate vedno od spredaj nazaj.

Ritko nato obrišite do suhega z mehko brisačo in pustite otroka naj nekaj minut prosto brca. Z njim lahko telovadite, se pogovarjate, igrate, crkljate. Da ga ne bo zeblo, ga lahko pokrijete z odejico ali vklopite kalorifer, pazite le, da ga ne bo prevroč zrak opekel. Bodite ob njemu, noben telefonski klic ali zvonec ni bolj pomemben od vašega dojenčka! Da bo še bolj varen, lahko previjalno podlogo postavite na tla.

Preden dojenčka zavijete v čisto plenico, mu namažite ritko. Skrbno namažite vse gubice, vzemite novo pleničko, z eno roko primite nogice, privzdignite ritko, pleničko porinite podnjo in ga zavijte.

 

Kaj je primerno za nego dojenčkove ritke je svetovala tudi patronažna Aleksandra Mernik Merc. Njen nasvet si preberite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
9
Dojenčki potrebujejo vitamin D
Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v rahitis, to je napaka pri razvoju kosti.
5
Otrokovo pismo mami: Draga mama …
To pismo bi verjetno napisal vsak otrok svoji mami, ko odraste. Tisti mami, ki se je zanj brezkompromisno razdajala, zan...
4
10 smešnih situacij utrujenih mamic
Vsaka mamica vam lahko pove, da je materinstvo najlepše, pa tudi najtežje hkrati. Preberite resnične in zelo smešne situ...
4



Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
photo
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?