|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pravljice pomagajo otroku premagati nočne strahove

Uredništvo Ringaraja.net, 23.12.2016
Pravljice pomagajo otrokom pri soočanju s strahovi in negotovostjo ter pomagajo krepiti otrokovo samozavest. Dejstvo je, da otroci tudi prek pravljic prejemajo določene vrednote, razrešujejo težka čustva in notranje konflikte.

/11


Pravljice otrokom omogočajo doumeti stvari, ki jih prek racionalne razlage pogosto ne morejo razumeti, saj še ne jasno ločijo med realnostjo in svojo predstavo. Pravljice jim stvari predstavijo prek junakov, ki imajo podobne težave kot oni sami, zato se otroci z njimi lahko poistovetijo.

 

Duhovi in bitja, ki strašijo

Skoraj vsakega otroka v določenem obdobju ponoči mučijo nerealni strahovi v obliki duhov ali nevarnih bitij. Takrat se otroci zatečejo k staršem, ki jih potem po navadi poskušajo prepričati in potolažiti z izjavo, da duhov ni. A ker otroci do sedmega leta niso sposobni jasno ločiti med resničnostjo in predstavo ter duhove vidijo, niso zmožni sprejeti razlage, da duhovi ne obstajajo. Zato so starši v njihovih očeh neverodostojni in nezanesljivi, ker jih pustijo same z njihovo stisko. Pomagajte si s pravljico! S pravilnim načinom branja in razlage pravljice namreč otroku pomagamo pri soočenju s strahovi pred duhovi in nevarnimi bitji.


Nočnih strahov ne smemo ignorirati

Če imajo otroci zvečer strahove in slišijo ali vidijo zvoke ali sence, moramo paziti, da tega ne ignoriramo. Otroka moramo pomiriti, s tem, da mu povemo, da sami tega ne vidimo, slišimo in da mu dati možnost, da razloži, kaj sliši, kako doživlja »nevarnost«, kje je tisto, česar ga je strah. S tem ko otroka prepričujemo v svoj prav, delamo namreč otroku veliko škodo. »Otrok začne ob neprestanem poudarjanju odraslih, da to kar vidi ne obstaja, da to kar sliši ne obstaja, da to kar čuti ni resnično, dvomiti v svoj spoznavni svet. Z leti odraščanja mu bo nezaupanje v to kar vidi, sliši in čuti ostalo in postal bo še en nesamozavesten, nezadovoljen odrasel človek, ki bo slepo sledil tistim, ki bodo imeli nanj najmočnejši vpliv,« pravi Gregor Hartman, raziskovalec in predavatelj o pomenu pravljic.


Otroške strahove pomagajo pregnati pravljice

Pravljice pomagajo otroku konkretizirati podobo sovražnika, ki ga lahko sovraži in se ga boji, ponudijo pa tudi junaka, s katerim se lahko poistoveti, in rešitev. Če otrok v resničnem svetu pogosto doživlja nemoč in težke trenutke, se lahko vsaj v pravljici, ko se identificira z močnim junakom, ki uspešno premaga zlo, za trenutek sprosti in oddahne. V pravljičnem svetu običajno najšibkejši junak opravi najtežjo nalogo. To lahko daje otroku, ki se doživlja šibkega in ima negativno samopodobo, novo upanje in občutek moči, da bo morda le zmogel in da obstaja rešitev tudi za njegovo stisko.

 

Pogovor o pravljici je pomemben

Zelo je pomembno, da pravljici sledi razlaga, saj v nasprotnem primeru prebrana zgodba in vzdušje v otroku puščata strahove in nemir, še zlasti takrat, ko se bo med branjem poistovetil s katerim od likov (ne glede na spol), ki je bil kaznovan, poražen, osramočen ali celo umorjen. Če bo ob njem oče ali mama, ki bosta znala spregovoriti o tem, kar čuti, ga slišati v njegovih strahovih in stiskah ter mu odgovoriti na vprašanja, bo lahko prek pravljice čustveno predelal tudi vse tisto, kar v realnem svetu težko obvladuje ali kar ga obremenjuje.

Sploh manjši otroci so še toliko bolj dovzetni za vsako zgodbo, ker ne ločujejo med domišljijskim svetom in resničnostjo. Zato bodo lahko že med branjem nemirno ustavljali s spraševanjem in želeli izvedeti, zakaj je nekdo žalosten, zakaj so nekoga poslali od hiše, zakaj je nekdo kaznovan, zakaj ... To samo pomeni, da je vsebina za njih postala čustveno prenasičena in potrebujejo s strani odraslega besede, ki ga bodo sprostile in umirile, da bo lahko sledil naprej.

 

Zvočna pravljica: Pri veverici lončarki

mara
Mara Gostinčar s pripovedovanjem rada razveseljuje otroke.

 

Nekoč je živela veverica lončarka. Delavnico si je uredila med koreninami starega hrasta. Notri si je postavila veliko leseno mizo, lončarsko vreteno in peč za žganje glinenih izdelkov. Glino ji je prinašal sosed krt. Kopal jo je ob bližnjem potoku. Nekega dne je veverico lončarko obiskala prijateljica miš s svojimi otroki. Veverica lončarka jih je razveselila s ponudbo, da jim pokaže, kako nastanejo lončarski izdelki in lotili so se dela. Prisluhnite, kako so male miške uživale v ustvarjanju z glino in kaj vse novega so se naučile.

 

Pravljico pripoveduje Mara Gostinčar, ki se vedno rada nauči kaj novega in razveseljuje ljudi okoli sebe, še posebej najmlajše. Avtorica pravljice je Tinka Bačič, katere zgodbe so polne dogodivščin, ki so otrokom še kako poznane.

Prisluhnite pravljici.

 

 

lahkonocnice

 

Zakladnica zvočnih pravljic

December je pravljični mesec in Simobil je poskrbel, da so še posebej pravljični decembrski večeri. Na portalu lahkonocnice.si lahko vsak večer, po 18. uri, prisluhnete novi pravljici za lahko noč. Do zdaj se jih je nabralo že kar 31 do konca decembra pa jih bo skupaj kar 40. Za vaše otroke in za še bolj pravljično vzdušje v letošnjem decembru, so jih napisali znani sodobni slovenski pravljičarji. Vsem pravljicam lahko prisluhnete brezplačno in neomejeno prek tablice, mobilnega telefona ali računalnika. Prepričani smo, da bo med njimi vsak malček našel svojo najljubšo pravljico. Pokukajte na www.lahkonocnice.si in se prepustite svetu domišljije.

 

Ostalim pravljicam lahko prisluhnete TUKAJ.




Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pozor: Čevlji z lučko v podplatu so lahko ...
Otroci obožujejo čevlje in športne copate, ki jim utripajo lučke v podplatih, medtem ko hodijo, vendar pozor: starši mor...
41
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
12
Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.
6
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
5



TOP otroške knjige - kartonke
Preverite izbor najboljših otroških kartonk - takšnih za najmlajše, pa tudi tistih za nekoliko večje in bolj zahtevne ml...
Beremo: Moje najljubše pesmi o živalih
Najnovejša slikanica Ferija Lainščka bo otroka navdušila s svojimi zabavnimi rimami in prigodami o simpatičnih živalih. ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?