|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Praznovanje božiča samo z enim staršem: 8 idej

Helena Primic, 12.12.2023
Preverite nekaj praktičnih idej, s pomočjo katerih boste lažje ustvarili pravega prazničnega duha tudi v enostarševski družini.

image
Namesto, da si na glavo nakopljete številne opravke, ki jih morate urediti, da bo vaš enostarševski božič vendarle lepo okrašen in prazničen, otroka vključite v priprave. (Foto: Freepik)
/11


Na božičnih fotografijah in v božičnih reklamah so vedno srečne družine z obema staršema, ki sta oba zelo lepa in se imata zelo rada, otroci pa so lepo oblečeni, razigrani in vidno "pridni".

Toda, resnične družine so seveda drugačne od te idealne podobe in to tudi takrat, ko se otrokova starša dobro razumeta in otrok božič preživlja v družbi obeh.

Še posebej drugače pa je božič videti v enostarševskih družinah, ko sta starša ločena ali ima otrok stike samo z enim staršem in torej tudi božič preživlja samo z mamo ali očetom. 

Pa vendar to ne pomeni, da mora biti zato otrokov božič in veseli december kaj manj čaroben in vesel. Da boste lažje ustvarili pravega prazničnega duha tudi v enostarševski družini, smo zbrali osem idej.  

 

1. Vključite otroka v priprave

Namesto, da si na glavo nakopljete številne opravke, ki jih morate urediti, da bo vaš enostarševski božič vendarle lepo okrašen in prazničen, otroka vključite v priprave.

Naj vam pomaga kupovati in izdelovati okraske, pisati in okraševati voščilnice ali celo izbirati in zavijati darila, če je že tako velik, da več ne verjame v Božička.

Namig: Da se bo otrok zares počutil odgovornega in pomembnega, mu dovolite, da je letos on tisti, ki izbere barvo letošnje božične dekoracije. Barve, ki ji bodo sledili okraski na novoletni smrečici in vsa ostala dekoracija v vašem domu.

 

PREBERITE TUDI: 4 ideje za adventni koledar za otroke

 

2. Začnite praznovati že 1. decembra

Da bo božič zares poln pričakovanja in čarobnega vzdušja, je napetost treba (z)graditi. Kar lahko storite tako, da se zavestno odločite, da bo vaš letošnji december zares cel prazničen - od 1. do 31. decembra. 

To pomeni, da boste že 1. decembra postavili novoletno smrečico in okrasili dom, vsak dan zavrteli božično glasbo in počeli nekaj božičnega. 

Namig: Če vam zmanjkuje idej, kako cel december početi nekaj družinsko-prazničnega, na spletu ali v knjigarnah poiščite družinski adventni koledar s številnimi družinskimi aktivnostmi, ki si jih skupaj z otrokom poljubno razdelita po dnevih.

 

3. Obvezno obiščite z lučkami okrašeno mesto

K božiču seveda obvezno spadajo božične lučke, ob katerih se tudi odraslim zasvetijo oči in zaigra srce. Zato je ogled božično okrašenega mesta obvezen opravek vsake družine, tudi enostarševske.

Naj bo dan, ko se bosta z otrokom odpravila v mesto gledat lučke, zares nekaj posebnega. Če se že ne moreta ustaviti na kakavu, si oglejta kakšno mestno znamenitost ali si ob ogledu božično okrašenih izložb izmišljujta božične zgodbe.  

Namig: Morda se tudi vi letos pridružite dobrodelni akciji, ki vsako zimo obdari brezdomce s toplimi zimskimi jaknami ali čevlji. Bundo ali par čevljev, ki jih več ne potrebujete (so pa še vedno uporabni!), preprosto odložite oziroma še bolje obesite nekje v centru mesta na vidnem mestu in zraven prilepite napis: "Postrezi si, če te zebe."

 

PREBERITE TUDI: Prižiganje lučk v mestih ... in srcih

 

4. Organizirajte mini zabavo v pižami

Odrasli smo prepogosto preveč resni in se premalo igramo, nam očitajo otroci. In prav imajo. Če na življenje pogosteje pogledamo skozi otroške oči, so težave kar nenadoma manjše in manj pomembne. Tudi tiste iz naslova enostarševske družine.

Zato organizirajte mini zabavo v pižami (ki je lahko samo za vaju dva ali še kakšnega otrokovega prijatelja), ko je zvečer dovoljeno klepetanje, hihitanje in žgečkanje dolgo v noč. Tako dolgo, dokler oči same ne zlezejo skupaj. Morda tudi med zaupnim pogovorom o tistem fantu iz šestega razreda, ki je tako luštkan.

Namig: Če želite, da se bo zabava v pižami tudi zaključila igrivo, noč skupaj z otrokom prespita na tleh ob smrečici. Seveda na mehki podlagi, lahko pa tudi v spalni vreči ali v mini šotoru, ki si ga postavite sredi dnevne sobe.


5. Božični kuharski natečaj naj se prične ... zdaj!

K pravemu božiču seveda spadajo tudi slastne božične jedi. In to ne samo na božični večer in 25. decembra. Kaj pa, če bi letos organizirali božični kuharski natečaj, v okviru katerega morata skupaj z otrokom vsak dan pripraviti eno božično jed?

Lahko je le božični kakav s cimetom za zajtrk ali pečeno jabolko, okrašeno z božičnim palčkom za večerjo. Pa seveda obvezni božični piškoti, za spretnejše kuharje božična orehova potica ali božično drevo za pojest.  

Namig: Za večerjo na božični večer, 24. decembra, pripravite poseben božični meni - s predjedjo, glavno jedo in obvezno božično sladico. K slavnostni božični večerji spada tudi praznična okrasitev jedilne mize, za zares čaroben občutek pa si večerjo privoščite le ob soju sveč in svetlobi lučk na božičnem drevesu. 

 

PREBERITE TUDI: RECEPT/IDEJA - Ustvarite pravljični krožnik

 

6. Organizirajte božični filmski večer

Čeprav se starši trudimo, da bi otroci preživeli čim manj časa pred televizorjem, računalnikom in mobilnim telefonom, je družinski filmski večer vsake toliko prav koristen.

Gre namreč za načrtovano družinsko sprostitev, ko starši lahko vnaprej preverimo vsebino in izberemo takšno, ki nas bo vse sprostila in hkrati ponudila priložnost za družinske pogovore.

Namig: Ob trenutnih razmerah tako otroci kot starši potrebujemo čim več smeha, zato v letošnji izbor božičnih filmov obvezno vključite čim več komedij in smešnic, da skupaj z otroki "izsmejete" vse napetosti in skrbi. 


7. Kupite ali sešijte si enake božične puloverje, majice ali pižame

Ste vedeli, da se božičnim puloverjem v angleščini reče "grdi božični puloverji", ker jih pred leti mladi niso hoteli nositi, saj so imeli staromodne vzorce, ki so jih spletle babice?

Danes je situacija povsem obratna - božični puloverji, majice in pižame so veliki hit tudi med najmlajšimi otroci, ki obožujejo oblačila z jelenčki, božički, snežinkami in podobno.   

Namig: Morda pa letos božično pižamo ali pulover ustvarite sami iz starih oblačil. Potrebujete le kakšen božični okrasek iz blaga, ki ga prišijete na izbran kos oblačila ter tako ubijete dve muhi na en mah - reciklirate in ustvarite novo. 

 

PREBERITE TUDI: Družinske aktivnosti za ves december

 

8. Obrnite božič na glavo in otroka naučite dobrodelnosti

Kaj če bi božič letos nekoliko obrnili na glavo? Otrok naj vsak večer do božiča pod smrečico pusti eno staro igračo, ki je več ne potrebuje in jo boste po praznikih podarili otrokom iz socialno ogroženih družin.

Za božič pa ga bo za njegovo dobrodelnost pričakala posebna nagrada - še eno dodatno božično darilo, ki ga dobijo samo tisti otroci, ki so dobrodelni. 

Namig: Otroka lahko tudi prosite, da pomaga Božičku tako, da vam pomaga izbrati skrivnostno darilo za katerega od njegovih sošolcev in sosedov, s katerim se ne razume najbolje. Tako bo spoznal pravega božičnega duha, ki presega medsebojne spore in zamere.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
19
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
12
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
10
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
8



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?