|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prehrana doječe matere

P.L., 18.11.2011
Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka v prvih šestih mesecih njegovega življenja. Pomembno je, da mamica je zdravo in raznoliko hrano ter popije zadosti tekočine.

image
/11


Mamica, ki svojega dojenčka polno doji, se mora zavedati, da je za sintezo mleka dnevno potrebno zaužiti okrog 600 kalorij več, da hujšanje takoj po porodu lahko neugodno vpliva na sestavo mleka ter da se količine po tekočini povečajo iz dveh litrov in pol na tri litre dnevno.

Že med nosečnostjo naj bi bodoča mamica uživala zdravo, uravnoteženo in polnovredno prehrano. To je za razvoj otroka in za njeno zdravje zelo pomembno.

Eden izmed glavnih dejavnikov za uspešno dojenje pa je prav prehrana. Tudi doječa mamica mora imeti zdravo in uravnoteženo prehrano. Zavedati se mora, da bo le na tak način lahko uspešno dojila. To pa ne pomeni, da mora pojesti ogromne količine hrane. Paziti mora, da so obroki majhni, razdeljeni čez cel dan, da vsebujejo zdrava in lahko prebavljiva živila. Res pa je, da mora biti prehrana doječe matere nekoliko bolj kalorična kot sicer. Dnevno mora zaužiti od 500 do 700 kalorij več kot sicer.

Če ima doječa mati osiromašeno prehrano, ne je zadosti, hujša takoj po porodu, to vpliva tudi na kakovost njenega mleka in dojenje ne more biti uspešno. Zato je potrebno izbiri hrane v tem obdobju posvetiti veliko časa in pozornosti.

 

Živila, ki niso priporočljiva

Med dojenjem naj se mati izogiba živilom, ki bi lahko pri dojenčku razvila alergijo. To so oreščki, arašidi, kakav, čokolada in med. nekateri strokovnjaki priporočajo tudi, da se izogiba svinjini.

Nasploh naj bi doječa mati jedla čim manj predelane hrane, kot so konzerve, jedi, ki vsebujejo veliko konzervansov, umetnih sladil, barvil, izogiba naj se umetnim pijačam, sladkarijam ter seveda alkoholu in cigaretam.

 

Tekočina

Zelo pomembno je, da doječa mamica veliko pije. Strokovnjaki priporočajo okrog tri litre tekočine dnevno. Najbolj zdrava je neoporečna voda, nesladkan čaj ali negazirana mineralna voda. Nekaj dodatne tekočine pa lahko dobi tudi iz raznih mesnih in zelenjavnih juh, iz žitne kave.

 

Začimbe

Tudi začimbe so za doječo mamico pomembne. Priporoča se, da uporablja pri kuhanju milejše začimbe, kot so bazilika, timijan, peteršilj, ostrim začimbam pa naj se raje izogiba (čili, poper).


Kolike

Nekatere dojenčke pestijo kolike, spet druge ne. Če so te pri dojenčku zelo hude in če ima tudi izpuščaje po koži, lahko pediater posumi na alergijo na kravje mleko. Po vsej verjetnosti bo materi svetoval, naj za nekaj tednov opusti mleko in mlečne izdelke. Če kolike prenehajo, je najbrž vzrok alergija na omenjene izdelke.

 

Nekateri dojenčki so bolj občutljivi, drugi manj. Nekatere pestijo kolike mesec dni, druge več mesecev, nekateri jih nimajo. Včasih imajo dojenčki krče tudi, če mati zelo pazi pri prehrani. Enotnega pravila ni. Doječa mati naj vsako novo živilo, ki naj bi bolj vplivalo na razpoloženje dojenčka, najprej poskusi v zelo majhni količini in nato poje vedno več, če pri dojenčku ne bo opazila sprememb pri vedenju. Nekatere vrste hrano bodo morda povzročile težave, morda ne.

O prehrani se lahko posvetujete tudi z osebnim zdravnikom ali svetovalkami za dojenje.

 

Preberi še:

Dojenje starejšega otroka

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
10
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
6
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
4
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
4



Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Tatu med dojenjem – je varno?
Življenje se je obrnilo na glavo, pridružil se vam je nov član. In kot mamica si želiš, da bi s tatujem za vedno obeleži...