|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prenova sobe za zdravljenje nedonošenčkov

Uredništvo Ringaraja.net, 20.1.2015
V decembru 2014 so se na Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojencev v ljubljanski porodnišnici lotili velikega projekta prenove ene izmed sob za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov, da bi pomagali “za dlan velikim malčkom".

image
Drobcenim dojenčkom lahko pomagaš z donacijo tudi ti!
/51


Dejstva o nedonošenčkih ...

  • Ali veste, da se na svetu vsako leto prezgodaj rodi 15 milijonov otrok, v Evropi 500.000, v Sloveniji 1.300 (več kot 6%)?
  • Med prezgodaj rojene otroke uvrščamo tiste, ki se rodijo pred 37. tednom. 
  • V Sloveniji se je najbolj zgodaj rodil in preživel novorojenček, rojen v 22. tednu nosečnosti. 
  • Najlažji brez pomembnih posledic preživeli novorojenček v Sloveniji, je ob rojstvu tehtal 405 gama. 
  • Povprečna teža pri rojstvu v 28 tednu je 1000 g, v 32. tednu pa 1750g. 
  • Verjetnost, da novorojenček preživi, je ob rojstvu v 23. tednu manj kot 20 %, v 26. tednu več kot 85 %, v 30. tednu pa več kot 95 %. 
  • Najmanjši nedonošenčki zaradi zdravljenje včasih ostanejo na oddelku za intenzivno zdravljenje tudi več kot 6 mesecev. 
  • Najpogostejše posledice zelo prezgodaj rojstva so kronične bolezni pljuč in posledice zapletov v možganih. 
  • Prezgodaj rojeni otroci imajo povečano tveganje za slabši razvoj osrednjega živčevja, diha, srčno-žilnega in dihalnega sistema.  
  • Nedonošenčki se od donošenih novorojenčkov razlikujejo ne le po teži, velikosti in videzu, ampak predvsem po sposobnosti za življenje - bolj ko so prezgodaj rojeni, bolj so nezreli vsi njihovi organi in potrebujejo podporo številnejših aparatur in posegov ter pomoč posebej izobraženega medicinskega osebja, da preživijo.


Oddelek za intenzivno zdravljenje in nego novorojencev = EINT novorojencev v ljubljanski porodnišnici

V ljubljanski porodnišnici se vsako leto rodi več kot šest tisoč novorojencev, kar je tretjina vseh v Sloveniji rojenih otrok. Enota za intenzivno terapijo in nego novorojencev (EINT) je namenjena zdravljenju in negi prezgodaj rojenih ali bolnih otrok, katerih matere so zaradi svoje bolezni ali zaradi pričakovanega prezgodnjega poroda pogosto premeščene v Ljubljano tudi iz drugih porodnišnic v Sloveniji. Ta način, ki ga strokovno imenujemo “transport in utero” (torej transport otroka še v maternici), omogoča rojstvo otrok v najbolj usposobljenem in opremljenem centru ter intenzivno zdravljenje v obdobju novorojenčka, kar povečuje preživetje brez trajnih posledic. Na EINT vsako leto sprejmemo več kot 500 novorojenčkov, od katerih je večina nedonošenčkov: lani jih je skoraj 180 tehtalo manj kot poldrugi kilogram.

 

Kdo skrbi za drobcena bitja?

Preberite si zgodbe osebja, ki že vrsto let skrbi, da za dlan veliki otroci uspešno naredijo prve korakce v svetu. Tukaj najdete tudi srečno zgodbo staršev, ki sta se jima rodila dvojčka - nedonošenčka in s pomočjo izkušenega osebja tudi preživela.

 

Potrebna oprema za uspešno pomoč nedonošenčkom

“Zdravljenje in nega tako majhnih deklic in dečkov zahteva ne le izkušeno in dodatno izobraženo osebje, temveč tudi številne aparate. Zadovoljni smo, da se po rezultatih dela in preprečevanju trajnih okvar lahko primerjamo z velikimi centri tako v ZDA kot v Evropski uniji. Žal pa za njimi zaostajamo predvsem v opremljenosti oddelka, saj Univerzitetni klinični center ne more zagotoviti dovolj sredstev niti za nadomeščanje starih, za odpis predvidenih aparatur. Prav tako je vedno premalo denarja za dodatno izobraževanje, tako zdravnikov kot medicinskih sester in drugega strokovnega osebja,” dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., vodja EINT in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

  • Inkubatorji, ogrevalne postelje
  • Aparati za podporo dihanju (respiratorji, aparat za CPAP, BiPAP, iNO ...)
  • Monitorji (srčni utrip, dihanje, krvni pritisk, nasičenost krvi s kisikom, koncentracija kisika - ogljikovega dioksida v krvi, temperatura, možganska aktivnost ...)
  • Črpalke za dovajanje infuzijskih raztopin in zdravil
  • Plinski analizator (za določanje koncentracije plinov v krvi)
  • Elektronske tehtnice, fototerapijske blazinice - luči, ultrazvočni aparat, RTG aparat, NIRS aparat ...

 

Soba za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov

Enoto za intenzivno nego in terapijo so zaradi močno omejenih sredstev pomanjkljivo opremili že ob samem načrtovanju nove porodnišnice. Oprema za individualno nego nedonošenčkov je bila namreč na skupnih policah, kar predstavlja tveganje za širjenje okužb med nedonošenčki. Danes so mesta za intenzivno zdravljenje novorojenčkov sestavljena iz stativov, na katerih so vsi potrebni priključki, monitorji, črpalke in predali, v katerih je vse potrebno za nego otroka v inkubatorju. Tako opremljeno mesto je popolnoma ločeno od drugih, zaradi dostopa do vseh aparatov in monitorjev pa zagotavlja sestram skrbnejši nadzor nad majhnimi bolniki.

Pred šestimi leti so se v Univerzitetnem kliničnem centru odločili za prenovo EINTa. Pred dvema letoma so dokončali obnovo ene izmed obeh sob za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov, ki so jo opremili s petimi stativi za intenzivno zdravljenje novorojenčkov. Žal pa so sredstva omejena in kljub razumevanju vodstva, da bi bilo nujno preurediti tudi drugi prostor za intenzivno zdravljenje novorojenčkov, je bilo načrtovanje preureditve prestavljeno v nedoločeno prihodnost.

 

projekt zato

Projekt ZATO pomagam nedonošenčkom

Vse to je bil povod, da so nam letos spet priskočili na pomoč v Rotary Clubu 25 Ljubljana in se lotili dobrodelnega projekta 'ZATO! pomagam nedonošenčkom', v katerem zbirajo sredstva za prenovo druge sobe za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov in nakup dodatnih petih stativov za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov. Projekt je precejšen finančni zalogaj, ocenjen na 160.000 EUR.

Dragi prijatelji. Pomagajte nam prenoviti prostor za intenzivno zdravljenje novorojenčkov na Enoti za intenzivno terapijo in nego novorojencev v ljubljanski porodnišnici. S prenovo sobe in z nakupom nujno potrebnih naprav bomo “za dlan velikim malčkom” s skupnimi močmi omogočili bolj varno in kakovostnejše zdravljenje. Iz srca hvaležni bomo, če nam boste priskočili na pomoč in tako ne le olajšali delo osebja na Enoti, temveč dali malim junakom najboljšo možnost za zdrav prvi korak v življenje. 

Z vašimi donacijami v višini 25 EUR ali več bomo napolnili steno Drobcene nogavičke za "za dlan velike malčke” na hodniku Enote za intenzivno terapijo in nego novorojencev v ljubljanski porodnišnici z nogavičkami, polnimi vaših želja za male junake. Na drobcenih nogavičkah, ki bodo napolnile steno, bo objavljeno vaše sporočilo ali/in ime. 

Vaš dobrodelni prispevek lahko nakažete na posebej za ta namen pripravljen TRR: 

IBAN SI56 0201 9025 7674 787 pri NLB d.d.

Naziv akcije: "Stopimo skupaj za nedonošenčke"

Sklic: 0020142

Prejemnik: Rotary klub Ljubljana - 25, Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana

Koda SWIFT oz. BIC: LJBASI2X

ali pa izpolnite obrazec na spletni strani http://www.stopimoskupaj.si/postani-donator in poslali vam bomo podatke za plačilo.

“V teh kriznih časih, ko marsikdaj ob mnogo manj grozečih pogojih ne znamo biti več optimistični, so prav ta drobcena bitja vzor in dokaz, da sreča ne pride sama od sebe, a z odločenostjo za pot navzgor, vztrajnostjo in prepričanjem, da je življenje vredno živeti, lahko dosežemo tudi tisto skoraj nemogoče,” dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., vodja EINT in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
12
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
5
Povijanje v štručko (swaddling)
Če je vaš dojenček nemiren, pogosto joka in ne more spati, potem ga lahko poskusite umiriti tako, da ga povijete v štruč...
5
Dojenje: "Mozoljčki" na bradavicah...
Neverjetno, za kakšne podrobnosti je poskrbela Narava! Poglejte si video, kako pomembno vlogo imajo tiste drobne pikice,...
5



Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
V porodnišnici naj bo novorojenček skupaj ...
Po rojstvu pride malo bitjece iz varne notranjosti mamine maternice v popolnoma drugo okolje. Zato je zanj izjemno pomem...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?