|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Priprave na porod in porodni načrt

dr. Zalka Drglin, 9.10.2013
Kako se pripraviti na porod? Ali naj sestavimo porodni načrt in kakšen naj bo? Kako se soočati s strahom pred porodom in kako osebju v porodnišnici pojasniti, kakšne so tvoje želje glede poroda? Preberi nasvete strokovnjakinje dr. Zalke Drglin.

image
/11


 

Kaj je porodni načrt?

Načrt porodne skrbi je sporočilo zdravstvenim strokovnjakom, s katerimi se v porodnišnici pogosto srečate prvič, o tem, kdo ste vi, ki rojevate in kakšno pomoč, podporo in posege med tem pričakujete, od koga in v kakšnih okoliščinah. V njem je v nekaj besedah zgoščen oseben pogled posameznice ali para, ki se jima rojeva otrok, s ključnimi poudarki na potrebah otroka in matere po individualizirani skrbi. Lahko bi rekli, da je porodni načrt haiku o rojstvu vašega prav posebnega otročka.

 

Kako pa naj sploh predvidim svoj porod – kaj pa, če bo drugačen od takšnega, kakršnega si želim?

Prav vsak porod je edinstven, tako kot sta posebna mama in otrok, ki prihaja na svet, zato poroda ne moremo načrtovati. Priporočljivo je, da ženska pred porodom sestavi načrt porodne skrbi kot sporočilo zdravstvenim strokovnjakom, s katerimi se v porodnišnici pogosto sreča prvič. Z njim jim pove, kdo je ter kakšno pomoč, podporo in posege med porodom pričakuje, od koga in v kakšnih okoliščinah.

 

Zakaj potrebujem porodni načrt?

Vsaka nosečnica in bodoči očka imata določeno predstavo o porodu, z večanjem trebuščka narašča tudi njuna informiranost o tem, kaj je odlična obporodna skrb in kako si zagotoviti varen in radosten porod glede na posebnosti matere in otroka – tako porodni načrt polagoma nastaja kot zemljevid potreb, morebitnih ugotovitev glede zdravstvenega stanja ženske ali otroka in se tudi spreminja. Smiselno bi ga bilo že v nosečnosti uporabiti za temelj pogovora s tisto babico, ki bi ob porodu tudi pomagala.

 

Ali in zakaj je pomembno, da vem, kako bo videti moj porod?

Za posameznico je pomembno, kakšen bo njen porod, ker smo ženske različne in ne obstaja ena sama primerna porodna podpora in pomoč. V porodnem načrtu je v nekaj besedah zgoščen oseben pogled na porod s ključnimi poudarki na potrebah otroka in matere po individualizirani odlični obporodni skrbi.

Pomembno je poznati značilnosti odlične obporodne skrbi, utemeljene na sodobnih spoznanjih: Kaj zares potrebujem med porodom? Kaj potrebuje otroček? Kako izbrati, da bo dobro za mojega otroka, zame, za celo družino?

Zato je pomembno raziskovati svoje lastne poglede na porod, svoje potrebe, želje in predstave o porodu in hkrati resnične možnosti za njihovo uresničevanje.


Kako naj si pripravim svoj porodni načrt?

Za pripravo porodnega načrta potrebujete preverjene informacije o prednostih in slabostih posameznih postopkov, posegov, zdravil za otroka in za vas, ter podatke o uveljavljeni porodni pomoči.

Pomembno je vaše in otrokovo zdravstveno stanje – če ni hujših zdravstvenih težav in če se kot nosečnica pripravljate na to, da boste otročka rodili spontano in po naravni poti, premislite tudi o morebitnih strahovih in preverite svoje predstave o porodu- Oba dela priprav sta torej pomembna, notranja in zunanja: ko ju uskladite, boste vedeli, kakšen porod je za vaju z otrokom najprimernejši. Naslednji korak pa je iskanje okolja, kjer boste svojega otročka rodili. Najpomembnejši del porodnega okolja so ljudje, zdravstveni strokovnjaki in bližnji, ki ustvarjajo ozračje zaupanja v porodni proces, s svojo navzočnostjo izražajo podporo in takrat, ko je to utemeljeno, v soglasju s porodnico posegajo z zdravili in ukrepi. Da je rojevajoča ženska lahko v stiku z lastnim telesom in občutki, mora imeti možnost, da se nanje lahko odziva s prostim gibanjem, veliko pa prispeva zamračen in topel prostor s preprostimi pripomočki za udobje porodnice in navzočih.

 

Kaj bom pridobila s tem, da rodim po svojih željah? Ali lahko s svojim porodnim načrtom kaj škodujem dojenčku?

Pomembno je, kako se otrok rodi, način prihoda na svet je povezan z otrokovimi prvimi vtisi o svetu, vpliva na dojenje; danes ob kratkoročnih posledic načina rojstva na celostno zdravje posameznika raziskujejo tudi dolgoročne posledice (tudi še v odraslosti) in skupnosti; kaže, da je fiziološki porod, kadar je le mogoč, otrokova najboljša popotnica v življenje.

Za matere je izjemnega pomena, da sooblikujejo svoj porod: ker smo med seboj zelo različne, se razlikujemo tudi po tem, kaj je za nas pri njem ob tem, da rodimo živega in zdravega otročka in smo me žive in zdrave, še pomembno – nekatere bi hotele poleg strokovnega osebja ob sebi imeti ljubljenega moškega, druge le doulo. Nikakor ne moremo več pristati na uniformirano porodno pomoč v smislu »za vse enako«. Ženska lahko porodno pomoč, ki ni prilagojena njenim posebnostim, doživi kot travmatično – če si želite naravnega poroda, pa vam ne želijo prisluhniti in porod »vodijo« od zunaj, lahko to doživite kot nasilje; če si želite lajšanja porodnih bolečin z epiduralno, pa je ne morete dobiti, ker v vaši porodnišnici ni dovolj osebja za to, pa je to za vas lahko huda preizkušnja.

 

Kaj vse lepega lahko s svojim porodom dobim in čemu se lahko izognem?

  • Na primer: če ste dobro poučeni o skrbi za presredek v nosečnosti in med porodom, potem imate več možnosti, da ne pride do raztrganin ali prereza presredka:

Masaža presredka v pozni nosečnosti s kakovostnimi olji, kakovostna prehrana, pozdravljene morebitne okužbe nožnice – vse našteto prispeva k temu, da se nožnica brez poškodb med porodom prilagaja otročku, ki jo razpira. Pri tem je bistvenega pomena, da porod poteka v ritmu njenega telesa, da je čim manj postopkov in posegov, ki bi jo motili pri prepuščanju porodnemu dogajanju, da rojeva v pokončnih položajih, s katerimi se odziva na občutke v telesu, da jo celotno porodno okolje podpira tako, da je strah kar najmanjši in sproščenost kar največja. In seveda: pomembna je zavest vseh, da je prerez presredka utemeljen le v razmeroma zelo redkih primerih. Namig: pri porodu v vodi je možnost za poškodbo presredka sorazmerno majhna.

 

  • Če vas je strah poroda:

Ne pomaga, če strah kar potisnemo v kot – dobro je vedeti, da je porodna bolečina obvladljiva in smiselna. Raziskujte svoj odnos do bolečine – kako premagujte napore, če je pred vami cilj, ki si ga močno želite? Pogovarjajte se z drugimi, s katerimi delite podoben pogled na svet: kakšni so bili občutki med porodom? Katere tehnike ali metode so uporabile? Kaj je zares pomagalo in lajšalo bolečine? Načeloma velja: bolj ko lahko posameznica svoje porodno okolje sooblikuje tako, da bo v njem sproščena in domača, kjer lahko odvrže nepotreben nadzor nad telesom in kjer se lahko usmeri na svoje notranje moči, pri tem pa uporablja dihalne tehnike, vizualizacijo, masažo in tako dalje, lažje ji bo porajati otročka.

Dobro je, da ženske polagoma opuščamo napačno predstavo o porodu kot muki, ki naj bi jo prestale za to, da postanemo matere in se medsebojno podpremo pri uresničevanju pogojev za porod kot radosten in okrepljujoč dogodek.

 

  • Za dobro pripravo na porod:

1 Preoblikujete strah, ki vam morebiti vlada, v vašega pomočnika. Raziščite zgodbo vašega rojstva in preglejte vaše družinsko izročilo o porodu – obrnite ju v svoj prid.

2 Izvor dobrega poroda je materino celostno zdravje: telesno, duševno, duhovno. Dobro skrbite zase v nosečnosti: s tem skrbite tudi za dobro otročička. Povabite bodočega očeta k sodelovanju, svoje bližnje in zdravstvene strokovnjake prosite za podporo.

3 Povežite se z izkušenimi materami, ki jim zaupate, učite se iz njihovih pričevanj.

4 Postavite pomembno na prvo mesto: Soustvarjajte ljubeče okolje za svojega otroka, zase, za svojo družino.

5 Informirajte se, kakšne so resnične potrebe porodnice in dojenčka, ki se rojeva, kaj podpira fiziološki porod in kaj ga zavira; seznanite se z doktrino porodne pomoči v izbranem porodnem okolju; raziskujte, dokler niste zadovoljni z odgovori na bistvena vprašanja.

 

Vabljeni v Cityparkovo igralnico ob Slaščičarni pod vodo na brezplačne uricah za dojenčke, otroke, nosečke in mamice. Več o programu TUKAJ in na www.citypark.si v urniku med otroškimi programi.

 

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
8
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
6
Je operativno čiščenje maternice po splavu...
V Sloveniji ženska, ki pri ginekologu izve, da njene nosečnosti ni več, prejme napotnico za tabletke ali operativno čišč...
5
Sladkorna bolezen v nosečnosti
Določena oblika sladkorne bolezni se pojavi samo v nosečnosti in po porodu skoraj vedno izgine. Če se je ne zdravi, lahk...
4



Kdaj naj bo bodoči očka raje tiho?
Vsak porod je drugačen in vsaka bodoča mamica se z njim sooča drugače in tako pričakuje različne stvari od svojega partn...
Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?