|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Rastne bolečine - kar bi moral vedeti vsak starš

Uredništvo Ringaraja.net, 29.11.2023
Včasih se pojavljajo več dni zapored, včasih pa le občasno. Med rastnimi bolečinami pri otrocih obstajajo velike individualne razlike, značilno pa je, da lahko občasno trajajo mesece, včasih pa tudi dlje.

image
/11


Včasih se zgodi, da majhen otrok (običajno, ko hitro raste) nenadoma začuti hude bolečine v nogah. Ni otekline, ni rdečice, vendar otrok kaže, da ga bolijo mišice na nogah. Včasih so zelo močne, tako da manjši otroci jokajo, pogosto jih bolečina prebudi iz spanca, tako da lahko deluje precej dramatično. Te bolečine se lahko ponavljajo, zato so starši zelo prestrašeni in včasih peljejo otroke na pregled na urgenco.

 

Sledijo odgovori na izbrana vprašanja staršev o rastnih bolečinah, ki so v bistvu nenevaren pojav.

 

Pri kateri starosti se pojavijo rastne bolečine?

Začnejo se lahko zelo zgodaj, že v tretjem letu življenja, največ otrok pa jih ima med 4. in 10. letom starosti. Redko se pojavijo po 12. letu.

 

Zakaj nastanejo?

Pravi razlog pravzaprav ni znan!

Ni niti dokazov, da je rast neposredno povezana s temi bolečinami. Jasno je, da se pogosteje pojavljajo pri otrocih, ki so imeli intenzivnejše fizične napore – tek, skakanje, plezanje. Pozimi se lahko pojavijo tudi po smučanju. Obstajajo mnenja, da gre pravzaprav za nekakšno "vnetje mišic" zaradi močnejšega napora.

Običajno se pojavijo pri otrocih, ki imajo nižji prag bolečine – slabše prenašajo bolečino, vendar ni vedno tako.

Dokazano je, da so otroci, ki imajo pogoste rastne bolečine, nagnjeni tudi k občasnim glavobolom in bolečinam v želodcu.

 

Kako prepoznati rastne bolečine?

Otroci se pritožujejo zaradi bolečin v mišicah nog v obliki krčev. VEDNO tožijo zaradi bolečin v obeh nogah, običajno v stegnih (najpogosteje spredaj) ali mečih (običajno zadaj), včasih pa za kolenom (vendar ne na sprednji ali stranski strani kolenskega sklepa). Bolečine NE spremljajo drugi simptomi (povišana temperatura, omejena gibljivost sklepov, rdečina, oteklina...), ko bolečina mine, pa se otrok obnaša povsem normalno – kot da se ni nič zgodilo.

Včasih se pojavljajo več dni zapored, včasih pa le občasno. Med rastnimi bolečinami pri otrocih obstajajo velike individualne razlike, značilno pa je, da lahko občasno trajajo mesece, včasih pa tudi dlje.

 

Kdaj čez dan se običajno pojavijo?

Običajno zvečer ali med spanjem. Običajno je prag bolečine ponoči nižji, zato ne preseneča, da večina otrok takrat občuti rastne bolečine.

Zelo redko se pojavijo v jutranjih urah in podnevi. Zanimivo je, da (po nočni epizodi bolečine), ko se otrok zbudi, je vesel in dobre volje, včasih pa se boleče epizode ne spomni.

 

Kako se postavi diagnoza?

enostavno!

Zdravnik postavi diagnozo na podlagi pogovora s starši (anamneza) in preprostega pregleda. Ker na nogah NI sprememb (ni oteklin, rdečin, bolečih gibov...) dodatne preiskave niso potrebne.

 

Kako se zdravijo rastne bolečine?

Večina otrok ne potrebuje terapije!

So pa otroci, ki imajo zelo hude bolečine in jim je takrat smiselno dati analgetike – ibuprofen ali paracetamol v ustreznem odmerku. Namesto analgetikov lahko včasih pomaga rahla masaža ali topli obkladki.

 

Kdaj je potreben pregled pri zdravniku?

Prave (tipične) rastne bolečine NE zahtevajo takojšnje zdravniške pomoči, zato NI treba teči k zdravniku!

 

Tu so situacije, ko bolečine v nogah še vedno zahtevajo pregled pri pediatru:

- Če je bolečina izjemno močna in dolgotrajna, predvsem pa, če po protibolečinski terapiji ni izboljšanja, je treba (brez panike) poiskati pomoč pediatra.

- Če se otrok pritožuje zaradi stalne bolečine samo v eni nogi

- Če se na bolečem mestu pojavi rdečina, oteklina ali omejeno gibanje

- Če se pojavi povišana temperatura ali se otrok pritožuje nad slabim počutjem

 

Vse to kaže, da NE gre za rastne bolečine, ampak za nek drug vzrok bolečine.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
12
Klopi ne marajo citrusov!
Naravni repelent proti klopom lahko pripravite kar doma. ponujamo vam dva recepta, kako pripravite naravni razpršilca za...
4
Velikonočna dekoracija iz naravnih materialov
Odlična ideja, kako lahko z ustvarjanjem z naravnimi materiali popestrite velikonočne praznike in si na zanimiv način pr...
4
Zakaj so mame vedno jezne?
Jeza ... Čutiš, da napreduje od stopal gor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in med pobiranjem perila si se skoraj s...
4



Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?