|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept: Kruhki iz cvetličnih lončkov

Helena Primic, 15.4.2021
Ta teden bomo v domači kuhinji čarali - iz cvetličnih lončkov bodo zrasle kruhove cvetlice.

image
Preden boste uporabili glinene cvetlične lončke za kruhke, jih previdno premažite z oljem in nato eno uro pecite v pečici pri 180 do 200 stopinj Celzija. (Foto: Arhiv)
/11


Skupna peka kruha je že sama po sebi super zabava za otroke. Če pa za otroške ročice ravno prav veliki kruhki "zrastejo" v cvetličnem lončku, je to že čisto prava kuharska čarovnija!

Preverite, kako se lotiti peke teh čarobnih kruhkov in ne spreglejte posebnega opozorila glede priprave cvetličnih lončkov.

 

Priprava cvetličnih lončkov

Če boste za peko kruha uporabili glinene cvetlične lončke, naj bodo obvezno brezbarvni, da preprečite morebitno uhajanje barvil v kruh.

Tukaj preverite, kateri so najpogostejši aditivi v kupljenem kruhu!

Preden jih boste uporabili (najbolje je, če uporabite nove oziroma še ne uporabljene), jih previdno premažite z oljem in nato eno uro pecite v pečici pri 180 do 200 stopinj Celzija. Po eni uri jih vzemite iz pečice, ohladite, sperite z vročo vodo in pred uporabo obvezno posušite.  

 

PREBERITE TUDI: Triki za peko brezglutenskega kruha

 

Za 5 cvetličnih lončkov potrebujete:

- 500 gramov izbrane moke
- 7 gramov oziroma 1 zavitek suhega kvasa
- 1 čajno žličko soli
- 2 žlici olivnega olja (in dodatno olje za premaz lončkov)
- 1 žlico sladkorja, medu ali katerega drugega zdravega sladila
- 1 žlica začimbne mešanice za kruh (rožmarin, timijan, kumina, bazilika, origano ...)
- 2 žlici semen po izbiri
- malo mleka ali olja za premaz
- 5 majhnih cvetličnih lončkov in peki papir

 

PREBERITE TUDI: 11 pravil za varnost otroka v kuhinji

 

Priprava kruha iz cvetličnih lončkov:

1) V veliki skledi zmešajte moko, kvas in sol. Prilijte 300 mililitrov tople (toda ne prevroče!) vode, olivno olje in sladilo. Mešajte z leseno žlico ali kuhalnico tako dolgo, dokler ne dobite enakomernega testa.

2) Testo preložite na pomokano površino in naj se zabavno gnetenje prične! Testo je sicer potrebno gnesti okrog deset minut, vendar če bo gnetel otrok, ki ima manj moči, mu pustite, da gnete vsaj 15 minut. Testo mora postati gladko in se ne sme prijemati na podlago. Po potrebi dodajajte moko, če je testo preveč lepljivo. Ko je testo ravno pravo, ga oblikujte v žogo, pokrijte in pustite nekaj minut počivati.

3) Medtem, ko testo počiva, pripravite cvetlične lončke - premažite jih z oljem in jih na vrhu omejite s peki papirjem, da vam kruhki ne bodo pobegnili iz lončkov. 

4) Sedaj, ko so lončki pripravčjeni, testo razdelite na pet enakih delov, ki naj jih otrok oblikuje v žogice. Vsako žogico previdno položite v cvetlični lonček, ki ga pokrijte in pustite, da kruhek v njem vzhaja kakšno uro.

5) Medtem, ko kruhki v cvetličnih lončkih vzhajajo, segrejte pečico na 180 do 200 stopinj Celzija. Ko se kruhki povečajo za dvakrat, jih premažite z mlekom ali oljem ter posipajte s semeni. Pecite jih približno 20 do 25 minut, da zrastejo in lepo porumenijo. Ko so pečeni, jih vzemite iz pečice in počakajte vsaj 10 minut, da se nekoliko ohladijo, preden jih ponudite in zagrizete v te čarobne kruhove cvetlice. 

 

Vse ponedeljkove recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Uvajanje goste hrane: Nasveti strokovnjaka
Starši na Ringaraja.net so imeli priložnost, da jim na konkretna vprašanja glede uvajanja goste hrane odgovori priznan p...
9
Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rast...
Tale priročnik Naj zraste spet bi moral biti v vsaki družinski kuhinji! Zakaj, preverite v članku.
8
Kako pravilno shraniti in pogreti hrano
Nepravilno shranjena ali pogreta že pripravljena jed nam lahko povzroči prebavne težave oziroma ogrozi naše zdravje.
4
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
4



Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
Kako pripraviti slanico za pitje?
Za pripravo slanice potrebujete kristale himalajske soli, ki jih položite v kozarec ali stekleničko in jih raztopite v č...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?