|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Rekord: Rojstvo deveterčkov

Uredništvo Ringaraja.net, 21.9.2022
Čeprav so na ultrazvoku videli samo sedem otrok, se jih je rodilo devet, kar je nov rekord za največ rojenih otrok.

image
25-letna Malijka je rodila deveterčke. (EPA)
/11


Halima Cissé je rodila deveterčke v Maroku. Malijska vlada jo je tja odpeljala na specialistično oskrbo.

 

"Zelo sem vesel," je za BBC dejal njen mož. "Moja žena in dojenčki (pet deklet in štirje fantje) so dobro."

 

Guinessov rekord 

Do sedaj je Guinessov rekord za največ rojenih otrok, ki so ob rojstvu preživeli, imela ženska, ki je leta 2009 v ZDA rodila osmerčke. Ti so sedaj stari 12 let, dobila pa jih je s pomočjo zunajtelesne oploditve.

 

Pomagalo je 10 zdravnikov in 25 reševalcev

Fanta Siby, minister za zdravje, je zdravnikom v Maliju in Maroku čestital za "srečen izid".

Profesor Youssef Alaoui, direktor klinike Ain Borja v Casablanci, kjer je rodila Halima Cissé, je za tiskovno agencijo AFP dejal, da je bil primer "izjemno redek, izjemen" - pri porodu nedonošenčkov pa je pomagala skupina 10 zdravnikov in 25 reševalcev.

 

deveterčki

Pri porodu nedonošenčkov je pomagala skupina 10 zdravnikov in 25 reševalcev. (FOTO: EPA)

 

Med 500 g in 1kg

Tehtali so med 500 in 1 kg, v inkubatorjih pa bodo preživeli še "dva do tri mesece", je dejal.

 

Sedmerčki

Nosečnost Halime Cissé je postala atrakcija v Maliju - tudi takrat, ko so mislili, da nosi samo sedmerčke, poroča tiskovna agencija Reuters.

Zdravniki v zahodnoafriški državi so bili zaskrbljeni zaradi njenega zdravja in možnosti preživetja dojenčkov - zato je vlada posredovala.

Po dvotedenskem bivanju v bolnišnici v prestolnici Malija, Bamaku, je bila sprejeta odločitev, da se Halimo Cissé 30. marca preseli v Maroko, je dejal dr. Siby.

 

PREBERITE TUDI: Nedonošenčki: Pri nas so deležni vrhunske oskrbe

 

Carski rez

Po petih tednih na maroški kliniki je v torek rodila s carskim rezom.

Po besedah ??profesorja Alaouija je bila Halima Cissé noseča 25 tednov, ko je bila sprejeta v kliniko v Maroku, njegova ekipa pa je uspela podaljšati nosečnost do 30. tedna.

 

9kratna sreča

Njen mož, Adjudant Kader Arby, je še vedno v Maliju z dvema starejšima hčerkama, a pravi, da je bil ves čas v stiku s svojo ženo v Maroku in ga ne skrbi prihodnost družine.

"Bog nama je dal te otroke. On je tisti, ki odloča, kaj se bo zgodilo z njimi. To me ne skrbi. Ko vsemogočni nekaj naredi, ve, zakaj," je povedal za BBC Afrique.

 

Čestital jim je tudi predsednik

Pravi, da je bila družina resnično srečna, ker so prejeli toliko podpore.

"Vsi so me poklicali! Vsi so poklicali! Malijske oblasti so poklicale in izrazile svoje čestitke. Zahvaljujem se jim ... Tudi predsednik me je poklical."

 

Vir: BBC.com

PREBERITE TUDI: Resnična zgodba: Nedonošeni, zapuščeni in posvojeni dvojčici

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
11
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
9
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
8
Nosilka: priročen in varen pripomoček za o...
Starši se za tolažbo otroka lahko poslužujemo tudi različnih pripomočkov za ohranjanje telesnega stika in s tem vzpodbuj...
6



Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?