|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Shranjevanje materinega mleka

Martina Judež, 9.4.2024
V katerih primerih lahko načrpano mleko shranimo? Ima mleko še vedno iste lastnosti ali je kaj slabše? Kako je s transportom shranjenega mleka? Odgovore nam je zaupala strokovnjakinja za dojenje, Martina Judež.

image
Kako shranjevati materino mleko? (Lockerdome.com)
/11


Opažam, da se mamice iztiskanja in shranjevanja mleka poslužujejo precej pogosteje kot bi bilo potrebno. Hkrati pa drži, da zaloga materinega mleka v hladilniku »za vsak primer« na nekatere deluje pomirjujoče. Iztiskanje in shranjevanje mleka je zares smiselno le v nujnih situacijah, ko je ločenost neizogibna, v primeru, da imamo nedonošenčka na intenzivni negi ali v primeru otrokove bolezni, kjer bolnišnica ne dopušča bivanja matere ob otroku.


Kako shranjujemo načrpano mleko?

Mleko se shranjuje v hladilniku, če ga bomo porabili v nekaj dneh oz. zamrzovalniku, če ga shranjujemo za daljše obdobje.


PREBERITE TUDI: Nastavki za dojenje - so res v pomoč?


Je odtaljeno in pogreto mleko slabše kakovosti kot sveže?

Sami dobro vemo, da nam je sveža hrana veliko boljša kot iz zamrzovalnika. Dejstvo je, da tudi mleko izgubi nekaj hranilnih snovi ob hlajenju ali zamrzovanju. Pri transportu pa moramo paziti, da ne prekinemo hladnega toka, kar nam omogočajo prenosne hladilne torbe.


Kako shranjeno mleko pogrejemo?

Materinega mleka ne pogrevamo v mikrovalovni pečici in tudi ne direktno na štedilniku, temveč vrečko, v kateri smo mleko shranili ali za to namenjeno posodico, postavimo v toplo vodo in mleko,  seveda, pretresemo. Veliko mamic se namreč ustraši svojega »vodenega mleka«, ki ga vzamejo iz hladilnika in menijo, da ni dovolj hranilno, vendar je treba vedeti, da je ravno pravšnje za nekaj kilogramov težkega otročka.


Mleka ne smemo ponovno pogrevati, zmrzovati!

Odtaljenega in pogretega mleka, ki ga otrok ni popil, ne smemo ponovno zamrzovati. Zamrzujemo torej vedno količino mleka v vrečki ali posodici, primerni za en obrok. Vidim pa, da nekateri dojenčki ne želijo piti pogretega materinega mleka, ki ima vendarle nekoliko drugačen okus kot mleko, ki ga pijejo pri mamici. Ja, otroci že vedo.


Otrok je lahko vedno z vami!

Nekatere mame odhod na poporodni pregled h ginekologu spravlja v stisko, ker menijo, da morajo otroka pustiti doma. Vendar tako majhen otrok sodi k mamici. Prepričana sem, da ima doječi otrok pravico, da gre z mamo kamorkoli. Sama sem svoje tri otroke v zgodnjem obdobju dojenja vzela s seboj po vseh opravkih. Ni pa redko, da sem ob tem naletela na kakšen zgrožen odziv, kot npr.: »Ubogi otrok, ki mora vsepovsod s teboj!« Zastavila sem si vprašanje, ali bo mojemu otroku lepše doma z drugo osebo, ki mu ne more nuditi dojenja in materinskega dotika ali mu bo prijetneje v maminem naročju v nosilki oziroma njemu najpomembnejši bližini, kjer vedno lahko dobi vse, kar potrebuje. Zakaj je ob tem, ko je otrok s svojo mamo, »ubogi«, pa do tega trenutka še nisem dognala.

 

PREBERITE TUDI: Kakšen je pravi videz materinega mleka?


Priporočila za shranjevanje materinega mleka - preglednica

preglednica

VIR: La Leche League Slovenija, www.dojenje.net


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...
28
Opozorila pediatru pred cepljenjem
Kratek seznam, na kaj morate pediatra opozoriti pred cepljenjem vašega otroka.
5
Kakšen je porodniški dopust v drugih državah?
Upoštevati je treba, da se plačani porodniški dopust v mnogih državah deli na obdobje pred (nosečniški dopust) in po (po...
5
Zakaj lonček za učenje pitja ni dober za r...
Zakaj iz razvojnega vidika pitje iz lončka za učenje pitje (ki ima lahko "dulček" ali slamico) ni dobro za otrokov raz...
4



Koliko mleka popije dojenček?
Najpogostejše vprašanje mamic je, koliko mleka popije njihov dojenček in ali je to dovolj, preveč ali premalo. Naj bo do...
Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje...
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline na...





sindarin

Si kdaj ogledate spletno stran Sistema za obveščanje o izdelkih umaknjenih s trga, RAPEX?

da (16%)

(84%)


Število vseh glasov: 190

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!