|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Slabovidnost je slabša vidna ostrina enega ali obeh očes brez organskega vzroka. To pomeni, da se otroku vidna funkcija ni razvila. To najpogosteje povzročajo refrakcijske hibe ali enostavneje rečeno napake v lomnosti svetlobnih žarkov, ki vstopajo v oko. Ker slika, ki vstopa v oko, na mrežnici ni jasna, možgani te slike ne morejo prepoznati.

image
Otrok naj vam pomaga izbrati očala, da jih bo raje nosil.
/11


Kako prepoznati slabovidnost pri predšolskem otroku?

Ali otrok vidi približno enako na obe očesi preverimo tako, da v igri pokrijemo otroku enkrat eno, drugič drugo oko. Pri tem opazujemo, ali se brani pokriti predvsem eno oko ali mu je vseeno. Če se brani pokriti vedno isto oko, je nasprotno oko najverjetneje slabovidno.To je treba čim prej opredeliti, saj sta obe napaki med seboj namreč povezani.

Če je eno oko slabovidno, se bo najverjetneje odklonilo v škiljenje, posledica škiljenja pa je ponovno slabovidnost. Možgani dvojne slike ali dveh različnih slik ne morejo sprejeti, zato eno sliko odklopijo. To je začetek razvoja slabovidnosti. Če napako čim prej odpravimo, je nadaljnji razvoj vida boljši.

Ko nam bo otrok znal povedati, kaj vidi, bomo tako lahko naredili zelo veliko oz. morda vse, da bi preprečili resno slabovidnost ali škiljenje. Terapija so v prvi vrsti očala in eventuelno pokrivanje očesa, če je eno oko mnogo slabše od drugega.


Kako otroka navaditi na očala?

Otrok bo sam kmalu ugotovil, da mu očala koristijo, saj bo bolje videl in mu bo gledanje manj utrujajoče. Vsekakor pa je začetek pri tistih otrocih, kjer je korekcija nizka, malo težji, ker potrebe otroka še niso tako zahtevne. Takrat otroka spodbujamo na različne načine in ga poskušamo motivirati.

Vsekakor ga moramo pohvaliti, da je z očali lepši, včasih pa pomaga tudi kakšna druga spodbuda. Tudi ti otroci kmalu spoznajo, da z očali bolj sproščeno gledajo. Otrok naj vam tudi pomaga izbrati očala, saj jih bo potem raje nosil.


Kam po nasvet?

Če sumimo, da otrok ne vidi dobro, da gleda televizijo bolj od blizu, da gleda neobičajno postrani ali opazimo, da otrok škili oziroma opazimo kako drugo spremembo na otrokovih očeh, se nemudoma napotimo k izbranemu pediatru, ki bo potrdil naše sume in otroka napotil naprej k oftalmologu.


Kaj vam pripada na stroške ZZZS?

Otroku pripada glede na višino dioptrije določen znesek za očala enkrat letno ali pogosteje, če pride do tolikšne spremembe, da bi obstoječa očala ne omogočala normalnega razvoja vida. Otrok lahko dobi tudi določen znesek za kontaktne leče, če je korekcija taka, da so te resnično medicinsko indicirane.


Kontaktne leče pri predšolskih otrocih

Tudi pri predšolskih otrocih obstaja možnost uporabe kontaktnih leč. Predpišemo jih le, če je to neizbežno za normalnejši razvoj vida. Običajno so to otroci, ki so jim odstranili lečo zaradi prirojene sive mrene ali kakšne poškodbe ali če je zelo velika razlika v korekciji med enim in drugim očesom.

Slika obeh očes je namreč s kontaktnimi leči bolj naravna in za možgane bolj razumljiva, zato je razvoj vida lahko boljši. Za leče so v teh primerih v prvi vrsti odgovorni starši. Toda, ker so otroci tudi v varstvu, je dobro, da starši o tem poučijo tudi otrokove varuhe. Starše natančno poučimo tudi o vseh pasteh, ki jih leče ob neupoštevanju navodil lahko prinesejo s seboj.


Sončna očala

Tudi otroke moti močna sončna svetloba. S sončno svetlobo pridejo do nas tudi nevarni UV-žarki, ki lahko povzročijo poškodbe na očeh. Otroško oko je zaradi nežnih in ne povsem razvitih struktur še posebej občutljivo. Največ naredimo, če otroka ne izpostavljamo direktni sončni svetlobi, še posebej v srednjem delu dneva, ko je sonce najvišje.

Če pa že hodimo zunaj v takem času, poskrbimo za primerna oblačila in pokrivala, da bo neugodnih vplivov čim manj. Sončna očala pri majhnem otroku priporočamo kot dopolnilo že opisanega. Pretirana nošnja temnih očal pri majhnem otroku ni zaželena, saj je razvoj v tem obdobju najintenzivnejši in bi bil stimulus zanj nekoliko izkrivljen in ne bi prinesel fiziološko normalnih rezultatov.


Kakšna očala so kakovostna?

Ko govorimo o kakovosti očal za otroka, moramo povedati, da je pomemben poleg stekel tudi okvir. Okvir mora biti dovolj velik, da otrok lahko normalno gleda skozi steklo, a hkrati ne prevelik, ker so potem izdelana očala zaradi velikosti stekel pretežka. Okvir se mora lepo prilegati otrokovemu obrazu, ročke pa morajo biti pravilno ukrivljene, da ne lezejo očala po nosu navzdol.

Priporočeno je, da so stekla za očala za otroke iz organskih materialov. Čeprav se raje razijo, se ne drobijo, kar je pomembno tudi zaradi varnosti. Trdnostni sloj, ki prepreči prehitro razenje stekla in njegove poškodbe, je na steklih iz organskih materialov običajno že originalno nanešen.

Da pa se manj blešči, je zaželen tudi antirefleksni sloj. Antirefleksni sloj onemogoči, da bi razpršeni žarki svetlobe dosegli zrklo in zaradi tega povzročali bleščanje in s tem težje gledanje. Tudi slednji se žal, če ne čistimo očal na ustrezen način, spraska in potem moti. Torej je poleg ustreznih stekel in okvirjev pomembno tudi, kako očala čistimo, da ne bo nepotrebnih težav. Z omenjenimi navodili vas bo seznanil optik.


Napotki za vzgojiteljice

Vzgojiteljice, ki pazijo na otroke, naj bodo pozorne, da otrok ne vleče očal na vse strani. Pomembno je, da otrok očala nosi in jih ne pušča vsepovsod. Če je naročeno pokrivanje enega očesa, je treba biti na omenjenega otroka še posebej pozoren, ker tedaj vidi slabše, ter paziti, da si ne snema obliža. Čas pokrivanja navadno določimo tako, da je otroku razumljiv (od zajtrka do kosila ali podobno).

Če ima otrok kontaktne leče, je treba paziti, da si oči pretirano ne menca oziroma če oko postane rdeče, da na to opozorite starše. Če so vzgojitelji dovolj vešči in po predhodnem dogovoru s starši lahko tudi vzgojitelji otroku v primeru potrebe odstranijo kontaktne leče in jih shranijo v pripravljeno posodico.


Članek je bil objavljen v reviji Ringarajine iskrice


Preberi še:

Vnetje oči pri otroku

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
21
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
5
Mame mislimo, da moramo vse same: pa je to...
Bil sem sama. Vse sem počela sama, ker sem LAHKO. A ni bilo tako zabavno, kot sem mislila, da bo. Vsega nisem storila do...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...
Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?