|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Slikanje podpira umirjanje in spodbuja vztrajnost

Helena Primic, 13.8.2020
Slikanje je veliko več kot samo sprostitev. Je tudi prijeten trening za koncentracijo, ki pomaga graditi delovne navade, priložnost za povezovanje s samim seboj, pa tudi neke vrste meditacija, je prepričana akademska slikarka Brina Torkar.

image
Slikanje otroku nudi varen prostor, kjer se lahko umiri ter začuti samega sebe in svoje občutke, ki jih s pomočjo slikanja spremeni v barve in oblike. (Foto: Pexels.com)
/11


Zakaj je vsakega otroka, ki ga to veseli, dobro spodbujati k risanju in slikanju, še posebej v sodobnem času, in kaj slikanje pravzaprav nudi otroku, smo se pogovarjali z akademsko slikarko Brino Torkar, ki v svoji Slikarski šoli Brine Torkar že 11 let slikanja uči tako odrasle kot otroke.

"V sodobnem (pre)hitrem in površinskem načinu življenja je slikanje pravi balzam tako za odrasle kot otroke, saj sama narava slikanja podpira umirjanje in kontemplacijo, pa tudi globlejši stik z okolico, živalmi, naravo, svetom in življenjem," je prepričana Torkarjeva, ki dodaja:

"Slikanje tako otroku nudi varen osebni prostor, kjer lahko raziskuje in se uči, se umiri ter začuti samega sebe in svoje občutke, ki jih s pomočjo slikanja spremeni v barve in oblike."

 

Učenje vztrajnosti in predanosti

Kot nam je zaupala sogovornica, otrok pri slikanju pridobi in ostri svoje oko, trenira natačnejše opazovanje tako v odnosu do okolice kot samega sebe, poleg tega pa se uči tudi vztrajnosti, ki je sodobnim otrokom pogosto manjka.

"Program naše slikarske šole se ne zavezuje temu, da bi otrok svoj izdelek moral končati v treh urah, kot je to značilno za običajni šolski sistem. V naši šoli otroke spodbujamo, da se svojemu slikarskemu delu posvetijo toliko časa kot čutijo, da ga potrebujejo. Otrokom, ki se želijo dodatno poglobiti v svoje slikarsko delo, pa pokažemo, kaj se še da izboljšati.   

Tako se otroci učijo tudi vztrajnosti in zavedanja, da do določenih rezultatov pridemo le s kontinuiranim delom, podobno kot pri športu. Otroci se s pomočjo slikanja spoznajo s tako imenovanim projektnim delom in pridobijo zelo realen občutek, kaj vse je potrebno, da pridemo do nekega zaključenega dela, s katerim smo zadovoljni," je pojasnila Torkarjeva, ki je prepričana, da je tudi pri slikanju bolj kot talent pomembno veselje do ustvarjanja in dovolj vaje.

Predvsem pa varen in spodbuden prostor, da se lahko otrok svobodno izrazi, raziskuje in ustvarja ter je pri tem podprt točno takšen, kot je.  


PREBERITE TUDI: BLOG - Kako vzgajati bodočega umetnika?

 

Individualen pristop, ki sledi karakteristiki in energiji otroka

Otroci se slikanja v Slikarski šoli Brine Torkar učijo nekoliko drugače kot v običajnih slikarskih šolah.

"Seveda tudi v naši slikarski šoli otrok spozna in se nauči vseh slikarskih postopkov in tehnik, tako klasičnih kot sodobnih, toda naša šola nima enotnega programa za vse otroke, temveč učenje poteka individualno - usposobljeni učitelji (umetniki z akademsko izobrazbo in usposobljeni pedagogi) podpirajo osebni izraz vsakega učenca posebej ter učenje vodijo prilagojeno karakteristiki in energiji vsakega posameznika," je svojo edinstveno metodo pojasnila Torkarjeva in dodala:

"Tako ima pravzaprav vsak otrok svoj indivualen program, ki ga učitelj izoblikuje postopoma preko spoznavanja otroka, medsebojnega zaupanja ter vezi med učiteljem in učencem. Otroci se tako na primer naučijo izbirati lastne motive. V naši šoli se tako zares nikoli ne zgodi, da otrok ne bi vedel, kaj bi rad slikal, saj poskrbimo, da se prav vsak otrok počuti sprejetega in podprtega, prav takšen kakršen je."

Kot nas je opomnila sogovornica, antropološke raziskave potrjujejo, da se znanje pretaka preko učitelja na učenca takrat, ko učitelj vzpostavi čustveno varen, prijeten in spodbuden prostor. "Prav zato nam je v naši slikarski šoli kakovost odnosov z učenci zelo pomembna in ji posvečamo veliko časa, saj se zavedamo, da je to nujen pogoj za to, da se bo otrok lahko likovno razvijal ter prišel v stik z vsemi svojimi notranjimi vsebinami, vizijami in potenciali," dodaja Torkarjeva. 


Slikarska šola Brine Torkar

 

Lažje premagovanje frustracij in razvijanje samozaupanja

K vsakemu učenju pa seveda spadajo tudi frustracije, ki se jim veliko sodobnih staršev poskuša kar nekako izogniti. In tudi tukaj lahko pomaga šola slikanja.

"Pri slikanju se otrok seveda  sooča tudi s frustracijami in se uči, kako jih lahko z dobrohotnostjo in potpežljivostjo do sebe počasi preraste. Sam slikarski proces je namreč lahko tudi zelo naporen in ni enostaven. 

Ker v naši slikarski šoli otroke spodbujamo, da sami izbirajo, kaj želijo slikati, ter veliko prostora in časa namenimo tudi temu, da otroci najdejo neko lastno vizijo tistega, kar bi želeli slikati, da si torej drznejo slediti svoji strasti oziroma ustvarjalnemu erosu, je tudi slikanje lahko odličen način spodbujanja otroka, da misli s svojo glavo, da je avtentičen, da se veseli svojih zamisli in jih tudi suvereno izraža," je pojasnila sogovornica, ki je prepričana, da je slikanje veliko več kot samo sprostitev, temveč tudi prijeten trening za koncentracijo, ki pomaga graditi delovne navade, kontemplacija in priložnost za povezovanje s samim seboj ter razvoj samozaupanja, pa tudi neke vrste meditacija.


PREBERITE TUDI: Kako spodbujati otrokovo domišljijo?

 

Kaj pa, ko otrok ne mara risanja in slikanja?

"Če otrok noče risati in ga likovno ustvarjanje ne zanima, ga ne silite, da se likovno izraža. Morda se bo nekoč njegov pogled spremenil. Bolj pozitiven pogled na risanje in slikanje mu raje pokažite tako, da ga odpeljete na ogled kakšne likovne rastave, mu sami kaj narišete in mu predstavite lastno navdušenje nad likovnim ustvarjanjem. Otroci radi spoznavajo likovni svet, če je vstop vanj prilagojen in predstavljen preko igre," svetuje Torkarjeva.

Skozi likovni svet oziroma otroške risbice in slike pa lahko starši veliko tudi ugotovimo o otroku. "Res je, tako odrasli kot otroci preko vsake črte, ploskve in barve, ki jo naslikajo na dvodimenzionalno površino, veliko sporočajo. Recimo bolj miselni tipi raje uporabljajo risbo in svinčnik, tisti bolj čustveni zelo intenzivne barve, čutilni hrapave-haptične površine, intuitivci pa imajo po navadi zelo jasno predstavo, kaj želijo naslikati," razlaga sogovornica in dodaja: 

"Preko takšnega prepoznavanja otrokovih karakteristik učitelj tudi lažje določi, kaj posamezni otrok potrebuje. Določeno otrokovo karakteristiko, ki je že izražena in izstopa, največkrat podpremo, da se v svojem načinu še bolj izpopolni. Ko na svojem močnem področju napreduje in se počuti domače, se potem veliko lažje sooča tudi z izzivi, ki so težji in zanj manj domači."


 

PRILOŽNOST ZA DELO Z OTROKI

Slikarska šola Brine Torkar išče dodatne učitelje slikanja,
ki so pripravljeni sprejeti Brinino metodologijo dela, hkrati pa bodo imeli dovolj svobode, da prinesejo tudi svoje inovativne vsebine.

Za več informacij o možnostih zaposlitve pišite na novazorainfo@gmail.com ali pokličite na 041 644 475


 

Na sedmih lokacijah po Sloveniji in tudi preko Zooma

Slikarska šola Brine Torkar že zbira vpise za prihajajoče šolsko leto, ko bo šola ponovno potekala v Ljubljani, Kopru, na Jesenicah in v Grosuplju, po novem pa tudi v Celju, Žalcu in Novem Mestu. Zaradi individualnega dela so skupine majhne (do deset učencev), zato pohitite s prijavo.

Zaradi izrednih okoliščin pa lahko otroka vpišete tudi v spletni program, ki ga vodi asistent Lojze Gričnik, sicer študent 2. letnika Likovne akademije (smer ilustracija), s katerim se bodo otroci preko programa Zoom učili slikanja karakterjev in slikanja v digitalni obliki.

Slikarska šola Brine Torkar se lahko tudi pohvali z izjemnimi uspehi, ko gre za sprejemne izpite na umetniške programe srednjih šol in akademske umetniške programe. "Vsi otroci oziroma najstniki, ki so obiskovali naš program, so bili na sprejemnih izpitih 100% uspešni," je upravičeno ponosna Torkarjeva, ki je pri svojem delu srečala tudi izjemne slikarske talente.

"Nekateri otroci so tako talentirani, da se samo v letu ali dveh naučijo naslikati zelo dober portret, in to že pri devetih letih. Nekoč sem na šoli imela dekle, ki je štiri leta slikala samo z akvarelnimi barvami zelo zapletene realistične kompozicije. Ali sedemletnico z izredno prostorsko predstavo, ki je s škarjami iz papirja izrezala konja z jahalcem brez vnaprej narisane črtne risbe.

So pa tudi zgodbe, kjer so otroci z manj talenta z vztrajnim delom ter obvladovanjem postopkov in materiala presegli talentirane sošolce, ki so prav zaradi tako imenovanega talenta v svoje delo investirali manj pozornosti. Za učitelja je neopisljivo zadovoljstvo, ko vidiš, da recimo osnovnošolski otrok v slikarsko šolo prihaja z veseljem ter je zaradi svojega neomajnega truda zmožen dosegati rezultate na ravni srednješolcev in hkrati pridobiti znanje, ki sega že v akademske vode."


Več o slikarski šoli Brine Torkar najdete na njeni spletni strani in Facebook strani.

 

Slikarska šola Brine Torkar

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
7
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
6
Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
6
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
5



13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?