|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

So crocsi primerna poletna obutev za otroka?

Helena Primic, 1.6.2023
Diplomirano fizioterapevtko razvojno-nevrološke obravnave Špelo Gorenc Jazbec smo vprašali, ali so crocsi in podobni natikači primerna poletna obutev za otroke.

image
Crocsi in podobna obutev so primerni le za okrog hiše. (Freepik.com)
/11


"Otrok potrebuje stabilno obutev, ki se noge dobro oprime, ji nudi primerno oporo (ne preveliko in ne premalo), dovolj stabilnosti in varnosti pri gibanju ter igri. Iz razvojnega vidika crocsi in podobni čevlji zato niso najbolj primerna obutev za otroke," starše opozarja diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave Špela Gorenc Jazbec


Le za okrog hiše

"Seveda ne bo nič narobe, če otrok tovrstne čevlje natakne, da gre okoli hiše, morda nese smeti do zabojnika in podobno, saj gre za obutev le za kratek čas. Vsekakor pa crocsi in podobni čevlji niso primerna obutev za vsakodnevno nošenje v vrtec in šolo, za sprehode, športne aktivnosti kot je vožnja s poganjalcem, kolesom, skirojem in rolko, ter igro na prostem, kjer otrok tudi pleza.

Premalo kakovostno obuvalo namreč spodbuja napačne in slabše vzorce gibanja, ki na daljše časovno obdobje lahko pripeljejo tudi do manjših ali večjih deformacij stopal. Še posebej pri tistih otrocih, ki imajo že v osnovi slabšo kakovost gibanja in drže. Poleg tega pa obuvalo, ki se noge ne oprime dobro, lahko tudi poveča možnost za padce in poškodbe pri igri," pojasnjuje razvojna fizioterapevtka in avtorica priročnika Pravilno ravnanje z dojenčkom ter pravilna izbira ustrezne opreme in pripomočkov.


Otrok naj bo čim več bos

Kakšno otroško obutev pa Gorenc Jazbečeva priproča v poletnem času? "V poletnem času je za otroka najbolj zdravo (če je le vreme primerno), da je čim več bos, tako doma kot na plaži. Ker pa povsod ne moremo biti bosi, so za otroke najbolj priporočljivi sandalčki, ki se otrokove noge dobro oprimejo in jih lahko dobro zapnemo. Pri tem pazimo, da so dovolj zračni, mehki in primerno veliki. V poletnem času otroška obutev naj ne sega čez gleženj, da stopalu omogočimo čim večjo fleksibilnost in aktivnost," staršem svetuje sogovornica in dodaja:

"Za igro na prostem (plezanje, vožnja s poganjalcem, kolesom, skirojem, rolkami …) je pa vendarle dobro, da otrok obuje kakšne lahke in zračne športne copate, saj se lahko pri različnih aktivnostih hitro zgodi kakšna nesreča - praske in poškodbe prstov in stopal."

 

PREBERITE TUDI: Otroci naj bodo bosi

 

Najmlajšim zaščitite prstke

Zaščiteni prstki so še toliko bolj pomembni pri najmlajših, ki so komaj dobro shodili. "Njim je smiselno poiskati poletno obutev, ki nima popolnoma odprtih in izpostavljenih prstkov. Otrok, ki je komaj dobro shodil, se namreč pogosto še vedno veliko kobaca po vseh štirih, lahko pa se tudi še večkrat spotakne.

S tem, ko ima otrok obute čevlje s spredaj zaščitenimi prstki, preprečimo morebitne poškodbe. Kljub temu pa naj bo obutev tudi pri najmlajših čim bolj zračna, mehka in primerne velikosti ter naj ne sega čez gleženj. Pri nakupu čevljev pazimo, da se dobro oprime otrokovega stopala," opozarja Gorenc Jazbečeva.


Otroci naj se svobodno gibljejo

In kaj razvojna fizioterapevtka staršem svetuje za poletje? "Otrokom pustimo, da vsaj poleti veliko hodijo bosi in se veliko gibajo - plezajo, se vozijo s poganjalci in kolesi ter raziskujejo naravo. Naj imajo vsaj šolski otroci zares prave sproščene počitnice.

Zato jim ne zapolnite vsakega prostega trenutka z neko dejavnostjo, saj je za njihov telesni in psihični razvoj dobro, da se tudi dolgočasijo. Takrat namreč prideta do izraza domišljija in ustvarjalnost. Obilica gibanja in bose hoje bo pozitivno vplivala ne le na otrokov telesni, temveč tudi na njegov psihični razvoj, kar mu bo še kako prišlo prav, ko bo tukaj september," staršem svetuje sogovornica. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
16
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
11
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
9
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
8



Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...
Vročina pri otroku: Ne znižujte je prehitro!
Če ima vaš otrok povišano temperaturo 37,6 stopinj Celzija, to že ni razlog, da mu daste zdravilo za zniževanje le te.