|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Strahovi, povezani s posvojitvijo

Helena Primic, 9.11.2022
Veliko neplodnih parov se ne more odločiti za posvojitev zaradi strahov, povezanih s posvojitvijo. V članku preverite, kateri so ti najpogostejši strahovi in kako jih premagati.

image
Starševska ljubezen ne pozna bioloških meja. (Freepik.com)
/11


Veliko je parov, ki imajo težave z neplodnostjo, pa se kar nekako ne morejo odločiti za posvojitev, četudi so izčrpali že vse možnosti za naravno spočetje in si močno želijo otroka. Zato smo preverili, kateri so tisti najpogostejši strahovi, povezani s posvojitvijo, in kako jih premagati.


Nikoli ne veš, kaj dobiš!

Veliko parov je posvojitve strah predvsem zato, ker v resnici ne moreš vedeti, kakšnega otroka boš dobil pri posvojitvi, razen tega, iz katere države prihaja in kakšen je na pogled. Kaj pa vse to, kar je s sabo prinesel s svojimi geni in za kar v resnici ne vemo, da otrok nosi v sebi?

Kaj pa veš, v kakšnega človeka se bo razvil, razmišlja veliko parov in pri tem pozablja, da geni predstavljajo le delni vpliv na razvoj otroka. Za to, da se bo otrok razvil v zdravega odraslega človeka, sta veliko bolj pomembna vzgoja in okolje, v katerem raste.

Zato se vam ni treba bati, da boste posvojili latentnega kriminalca, kot potihoma skrbi veliko parov. Če mu boste le dali zdravo in ljubeče družinsko okolje, v katerem se bo lahko razvil v odgovornega, poštenega in zadovoljnega odraslega človeka.


POGLEJTE TUDI: Resnična lepota posvojitve skozi čudovite fotografije


Ga bom imel/a rad/a kot svojega otroka?

Popolnoma naravna skrb pred posvojitvijo je tudi vprašanje, ali bom kot posvojitelj imel posvojenega otroka tako zelo rad kot bi imel svojega. Še posebej, če že imamo kakšnega svojega otroka in bo posvojen otrok rasel skupaj z biološkimi otroki.

Kri ni voda, se branijo nekateri pari, ki so prepričani, da posvojenega otroka ne moreš nikoli imeti tako zelo rad kot lastnega. Toda na srečo obstajajo številne zelo ljubeče družine s posvojenimi otroki, ki dokazujejo, da to ne drži. Prava starševska ljubezen namreč ne pozna bioloških meja.

Zato se nikar ne bojte, da boste posvojenega otroka premalo ljubili, temveč se prepustite starševski ljubezni, da vas vodi.


PREBERITE TUDI: Ko "delanje otroka" postane stres!


Kaj pa, če se enostavno ne bomo "ujeli"?

Še posebej, če boste posvojili dojenčka ali zelo majhnega otroka, velja, da se boste z otrokom ujeli tako dobro, koliko dober bo vaš odnos z otrokom. Pri čemer starši ne smemo pozabiti, da smo za kakovost odnosa z otrokom vedno odgovorni odrasli. Pa naj gre za lastnega ali posvojenega otroka.

Če je otrok večji, se ob posvojitvi seveda lahko pojavijo neujemanja, ki so nekaj normalnega, saj otrok prihaja v povsem novo okolje. Zato dajte tako otroku kot sebi čas, da se drug na drugega navadite in privadite. Ko bo otrok začutil, da kot pravi starš nikoli ne obupate nad njim in vajinim odnosom, se bo počutil vse bolj varnega in bo tudi "ujemanja" vse več.


Strah me je, kako bodo to sprejeli drugi ljudje ...

Pogosto je pare strah tudi odzivov okolice na posvojenega otroka. Še posebej, če je otrok druge narodnosti in rase ter je tako že na pogled videti, da starša nista njegova biološka starša. Tudi pri posvojitvi velja tako kot pri ostalih rečeh: če se boste preveč ozirali na mnenje okolice, boste kmalu izgubili sebe in lastne cilje. Zato pri odločitvah ne razmišljajte o drugih, temveč sledite samim sebi. 

Ko boste vi trdni v svoji odločitvi in brez dvomov v svoj odnos s posvojenim otrokom, bo tudi otrok to čutil in mu morebitne opazke iz okolice ne bodo prišle do živega. Ker bo vedel, da ga doma čakata ljubeča starša, ki imata svojega posvojenega otroka tako zelo rada kot bi imela rada biološkega.


PREBERITE TUDI: Posvojitev ni preprost korak


Kaj pa če nama potem, ko že posvojiva, vendarle uspe spočeti otroka?

Boste pa dvakrat srečni starši! Ko boste posvojenega otroka zares sprejeli kot svojega, se vam bodo vsa ta razlikovanja med biološkimi in nebiološkimi otroki zdela prav smešna. To si je morda težje predstavljati, ko o posvojitivi šele razmišljamo.

Toda v resnici tudi še nerojenega otroka ne moremo brezpogojno ljubiti, ga lahko vzljubimo šele, ko raste v trebuščku in potem, ko ga dobimo v naročje, ko z njim doživimo vse več ljubečih trenutkov. In enako velja za posvojenega otroka - potreben je čas, da razvijemo ljubeč odnos, ki nas bo do smrti povezoval kot starša in otroka.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...
4
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
3
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
3
V pričakovanju: Očka bom!
V pričakovanju ni le bodoča mamica, temveč tudi očka. Ker pa je mamica s svojim rastočim trebuščkom in materinskim sijaj...
3



Dr. Stanko Pušenjak: Endometrioza je v por...
Endometrioza je pojav maternične sluznice, ki je normalno prisotna le v maternični votlini, kjer koli drugje v telesu. B...
Biokemična nosečnost: ko zarodek umre tako...
Biokemična nosečnost je izguba plodu v zelo zgodnji nosečnosti, simptomov skoraj ni. Večina žensk sploh ne bi vedela za ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?