|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sv. Jakob nad Preddvorom 960 m

Primož Auersperger, 24.1.2010
Razgled proti severu omejuje gorski skupini Zaplate in Storžiča ter Kriška gora. Ugotovimo lahko, da je Zaplata dobila ime po osamljenem kvadratnem gozdu sredi travnatega pobočja.

image
/61


Vzpon na Sv. Jakob nad Preddvorom (960 m)

  • Višinska razlika: 460 m
  • Čas hoje: vzpon 1,5 h, spust 1 h.

 

Primerni letni časi:

Izlet je primeren čez vse leto. V blatnem je neprijeten, v ledenem pa je nevaren.

Dobro vzdrževana pot, vendar z večjo višinsko razliko do cca 500 m. Ocena težavnosti velja, če sestopite po gozdni poti. Po gozdni poti je vzpon izvedljiv z otroškim vozičkom.

Tehnično nezahtevna pot, nekateri odseki zahtevajo povečano pozornost nad gibanjem otrok.

 

Izhodišče:

Parkirišča ob cesti pri domu starejših občanov Preddvor pred Potočami. Med vikendom je zaradi velikega obiska gore težje parkirati. Do Preddvora pridete po cesti iz Kranja za Jezersko, odcep Preddvor levo. Takoj po odcepu zapeljete čez most in potem desno na stransko cesto za Potoče. Pred sadovnjakom peljete levo navzgor in nato parkirate na primernem mestu ob cesti.

 

Opis poti:

Od parkirišča, kjer smo pustili avto, gremo po makadamski cesti in bližnjici do odcepa markirane poti pri okrepčevalnici. Na desno se odcepi pot po gozdni cesti, ki je primerna za vzpon z vozičkom. Nadaljujemo navzgor po kar strmi markirani stezi. Mimogrede lahko zavijemo levo in si ogledamo razvaline Novega (Pustega) gradu. Ovinek nam ne bo vzel več kot 20 minut. Pri vzpenjanju v spodnjem delu prečkamo gozdno cesto, po kateri bo potekal spust. Ko že mislimo, da strmine ne bo konec, se prikaže kar blizu navzgor cerkev in kmalu kažipot, na katerem piše, da je do vrha še 15 minut. Še preden pridemo do cerkve seka pot prijeten travnik, po katerem se nam izplača povzpeti, ker je na vrhu lep pogled na Zaplato s Hudičevim borštom.

Na vrhu je pri cerkvi planinska koča, znana po dobri in ne predragi hrani. Druga zasebna koča je nedaleč stran na zahodnem robu. Tako se nam izplača izlet združiti s kosilom na klopeh pred planinsko kočo.

 

Razgled s Sv. Jakoba

Razgled proti severu omejuje gorski skupini Zaplate in Storžiča ter Kriška gora. Ugotovimo lahko, da je Zaplata dobila ime po osamljenem kvadratnem gozdu sredi travnatega pobočja. Gozd je tamkaj odložil hudič, ko je med nošnjo izgubil svojo moč. Odprt je pogled proti Gorenjski, kjer vidimo vrhove Julijskih Alp s predgorji.

 

Namigi:

Če vam opisani izlet ni dovolj, lahko vzpon združite z obiskom plezališča Preddvor v neposredni bližini, ki je primerno za obisk z malčki.

Ogledate si lahko nasad visokih dreves ameriških sekvoj pri jezeru Črnava kot del male gozdne učne poti:

  • Mala gozdna učna pot, Preddvor
  • Pot predstavlja 29 različnih eksotičnih dreves in nas popelje mimo jezera Črnava.
  • Dolžina: 1 km Število vsebinskih točk: 29
  • Začetek poti: Preddvor (pri poslovalnici Turističnega društva Preddvor, od smeri glavne ceste je pisarna na desni tik ob cesti v Preddvoru.) Potreben čas za ogled: 1 ura.

KOMENTIRAJ

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Divje jezero
Spoznajmo eno najmanjših in najbolj skrivnostnih jezer - Divje jezero pri Idriji. V bistvu je to kraški izvir, ujet v sk...
4
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
4
Z avtodomom po Sardiniji
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
4
2. Ringarajin izlet v Benetke
Sonce, morje, Benetke, otroci, nasmehi, Franček, nagrade ... Poglejte si fotografije!
3



Z avtodomom po Sardiniji
photo
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?