|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Test otroških vozičkov: Katerega izbrati?

Zveza potrošnikov Slovenije, 14.5.2014
Otroški voziček je eden večjih in pomembnejših nakupov ob rojstvu otroka, saj je pogosto v uporabi. Starše pri izbiri prepogosto premamita njegov estetski vtis in znamka, ki pa še nista pogoj, da bo voziček tudi ustrezen za otroka.

image
/11


 

Starše pred prihodom novega člana družine čaka tudi izbira večjih in manjših pripomočkov, ki jih bodo potrebovali ob prihodu dojenčka. Otroški voziček je eden večjih in pomembnejših, saj je pogosto v uporabi, vendar starše pri izbiri pogosto premamita njegov estetski vtis in znamka, čeprav bi morali na prvo mesto postaviti otroka, njegovo varnost in udobje ter uporabnost vozička. Na ZPS testu 60 otroških vozičkov so preizkušali prav te lastnosti. Rezultati so bili v večini dobri, a pomembne so tudi razlike v ocenah posameznih lastnosti in seveda v cenah. Ker se želje, pričakovanja staršev glede otroških vozičkov razlikujemo, na ZPS svetujejo, da starši pred nakupom preverijo ocene tiste lastnosti, ki so ključne za njihove potrebe, pogoje uporabe in pričakovanja.

 

Naj vas izgled in znamka ne zavedejo!

Dober voziček za dojenčka je samo tisti, ki je najboljši, kar pomeni, da je estetski, stabilen, udoben, varen, vzdržljiv ... Izkušnje staršev z vozički so različne: isti voziček se zdi nekaterim odlična izbira, drugi pa so z njim povsem nezadovoljni. Lastnosti in uporabnost otroških vozičkov vsako leto testira tudi stroka. Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije vam je na voljo (ob plačilu članarine za ZPS) primerjalnik s 111 modeli vozičkov, od tega jih je 38 dostopnih tudi v slovenskih trgovinah, ki vam je lahko v pomoč pri odločitvi.

 

Kaj so testirali?

Izšolani preizkuševalci so preizkušali dve skupini vozičkov, kombinirane, teh je tudi največ na trgu, in preprostejše športne vozičke, ki so prav zaradi enostavne uporabe vedno iskani. »Na testu je bil največji poudarek namenjen praktičnim preizkusom uporabnosti otroških vozičkov. Pri tem je sodelovala skupina izšolanih potrošnikov, petih mamic in en očka, in treh strokovnjakov, ki so vozičke preizkušali v praksi in se z njimi tudi sprehajali. Pri testiranju so uporabljali lutke, ki so predstavljale otroke v različnih starostnih obdobjih. Njihova mnenja in ugotovitve smo zbrali s pomočjo skrbno pripravljenih vprašalnikov in so osnova za ocene,« je predstavila način testiranja Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Tehnični preizkusi pa so bili kot običajno opravljeni v laboratorijih. Strokovnjaki so natančno pregledali razpoložljive informacije (popolnost in razumljivost navodil za sestavljanje, uporabo in vzdrževanje vozička) in preverili, kako so opremljeni z varnostnimi opozorili. Med tehničnimi preizkusi pa smo preverjali tudi varnost konstrukcije za tistega, ki voziček vozi in uporablja, preverili smo odpornost kovinskih delov proti koroziji, trdnost in stabilnost vozičkov ter njihovo vzdržljivost. S pomočjo tehnične priprave, ki ponazarja ugriz, smo preizkusili, ali je lahko penasta obloga na varovalu za sedež nevarna za otroka…« Rezultati testiranj so dostopni v reviji VIP, maj 2014 in na spletni strani www.zps.si.

 

Nasveti, kaj je pomembno pri izbiri vozička!

  • Pozorni bodite na višino ročaja. Če želite, da bo potiskanje vozička udobno, ročaj ne sme biti niti previsoko niti prenizko. Upoštevajte razliko v višini tistih, ki bodo vozili otroka ne sprehod!

  • Vozički so različno težki. Če boste morali voziček pogosto prenašati po stopnicah, dajte prednost lažjemu!

  • Preverite velikost sedeža! V velikem sedežu bomo težko primerno namestili otroka majhne rasti, v majhnem pa bo večjemu otroku tesno.

  • Pred nakupom se prepričajte, kako enostavno se vam zdi zlaganje in koliko prostora zasede voziček v prtljažniku vašega avtomobila.

 

VIR: Zveza potrošnikov Slovenije

 

PREBERI TUDI:

Kako izbrati pravi voziček?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
4
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...
4
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
3
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
3



10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...
Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?