|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tokofobija – patološki strah pred porodom

Uredništvo Ringaraja.net, 27.5.2023
Veliko nosečnic se sooča s strahom, kako bodo rodile. Strah pred bolečinami, strah, kako porod izgleda. Za 14 % vseh nosečnic pa je ta strah patološki – takrat govorimo o tokofobiji.

image
Patološki strah pred porodom se imenuje tokofobija. (Freepik.com)
/11


Večino nosečnic vsaj enkrat ali dvakrat med nosečnostjo prevzame strah, kako bodo rodile. Strah jih je bolečin, strah jih je, ali bo vse potekalo v redu, brez zapletov, strah jih je raztrganin. Vse to je popolnoma naravno.

V 14 % primerih nosečnic pa govorimo o strahu, ki lahko žensko zaznamuje do te mere, ko zaradi strahu pred porodom sploh ne želi zanositi – patološki strah pred porodom se imenuje tokofobija.

 

Primarna in sekundarna tokofobija

Poznamo dve vrsti tokofobije - primarno in sekundarno. Primarna je tista, ki se pojavi pri nosečnicah, ki bodo rodile prvič in izkušenj s porodom še nimajo. Vzrok zanjo je lahko poslušanje težkih porodnih zgodb, predvsem, če gre za pripovedovanje njihove mame (hči hitro ponotranji bolečino in strah njenega izkustva), lahko pa gre za travmatične izkušnje iz preteklosti (npr. spolna zloraba).

Sekundarna tokofobija pa se, že kot ime pove, pojavi pri ženskah, ki so že rodile in v največ primerih gre za to, da imajo za seboj slabo porodno izkušnjo, zato se bojijo, da se bo ponovila.

 

PREBERITE TUDI: Kako zmanjšati strah pred porodom?

 

Nekatere ne želijo zanositi

Strah pred porodom se navadno v nosečnosti stopnjuje, lahko pa je pred nosečnostjo prisoten do te mere, da se ženske odločijo, da sploh ne bodo zanosile in se izogibajo spolnim odnosom.

Med nosečnicami se lahko začnejo pojavljati panični napadi – predvsem v drugi polovici, ko nosečnica že čuti gibe otročka in se porod približuje.

 

Kako si pomagati?

Seveda je najbolj pomemben pogovor – svoje strahove lahko zaupate partnerju, ginekologu ali strokovnjaku (psihologu). Poleg tega vam bo zagotovo pomagalo, da se na porod pripravite in izdelate porodni načrt – če se boste počutile bolje s strokovnjaki na tem področju: dulami.

 

PREBERITE TUDI: Porodni načrt

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
5
Nosečnice, bodite pozorne na temperaturo v...
Kako dolgo se lahko nosečnica kopa v morju? Je za nosečo žensko primerna vsaka voda v bazenu, tudi termalna? Vse to smo ...
4
Seks v nosečnosti: najpogostejša vprašanja
Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj o seksu v nosečnosti in namesto vas vprašali ginekologa.
4
Pridobivanje telesne teže po mesecih noseč...
Koliko kilogramov je priporočljivo pridobiti v določenem trimesečju nosečnosti in zakaj teža tako različno narašča?
3



11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
Predviden datuma poroda je vedno samo okviren
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?