|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Trma pri otrocih

Petra Arula, 21.11.2014
Kdaj se pojavi tista tipična trma, ki je bolj kot za otoke nadležna za starše, in kako naj se starši soočimo z njo? »Starši se je moramo lotiti z vztrajnostjo in doslednostjo, nikakor pa ne smemo popuščati," pravi pedagoginja Saša Erjavec Kobe.

image
Izbruhi trme običajno trajajo do četrtega ali petega leta.
/21


Ne pozabimo pa tudi, da je trma nujna za otrokov nadaljnji razvoj, še dodaja Saša Erjavec Kobe, s katero smo se pogovarjali o obdobju v otrokovem razvoju, ki staršem postavlja lase pokonci.

 

Kdaj lahko pričakujemo prve trmaste izpade pri otroku?

Običajno lahko prve izbruhe pričakujemo okoli drugega, tretjega leta in trajajo do četrtega ali petega, pri nekaterih otrocih pa se pojavi že veliko prej. Ni pa pravilo, da če se pojavi prej, bo prej tudi izzvenela. To je čisto odvisno od posameznika. Poudariti pa je treba še, da se trma ne pojavi kar čez noč niti čez noč ne mine. To je razvojna faza, ki terja svoj čas, ta pa je pri vsakem otroku drugačen.

 

Zakaj otrok svojo voljo kaže na tak način?

Ker je drugače še ne zna. Dvo- ali triletniki so še zelo egocentrična bitja, ves svet se vrti okoli njih. Otrokova volja, nagon ter naše želje, zahteve do otroka so pogosto različni. Otrok si na primer nekaj želi, nam pa se zdi, da takrat ni primeren čas za to. Otrok se v svoji nemoči ne zna odzvati drugače kot z izpadom trme, ki pa se različno kaže. Kako trdovratni in vztrajni so izpadi, je odvisno od otrokovega značaja, ljudi in okolja, ki ga obdaja.

 

Zakaj ima otrok ravno v tem obdobju izpade trme?

Nekje okoli drugega ali tretjega leta otrok začne izražati svojo voljo, spozna, da lahko reče NE in da lahko s tem celo kaj spremeni. Ko njegove želje niso skladne s starševsko voljo, se v njem nabere neka napetost, ki pa jo otroci pri tej starosti izrazijo z besom, izpadi trme. Ko je otrok starejši, pozna že druga orodja za izražanje svojega nestrinjanja, mlajši pa na svoji razvojni stopnji uporabljajo omenjene 'veščine'.

 

Kako so v posameznem obdobju videti izpadi trme? (znaki)

Pri dvo- in triletnikih so izpadi trme najpogostejši in zagotovo je že vsak starš doživel ali vsaj slišal za katerega. To so na primer nenormalno vreščanje, metanje po tleh, butanje s pestmi, nenadzorovano tekanje, pri čemer ni redko, da otrok tudi pade, nekateri celo zadržujejo dih, dokler ne pomodrijo v obraz … Vendar so to res že skrajni primeri. Nekateri otroci se polulajo, čeprav nimajo več pleničke. Malo starejši otroci izražajo trmo tudi s popolnoma nepričakovanimi odzivi, dejanji. Njihov namen je šokirati starše in jih opozoriti na stisko, nestrinjanje z njihovim dejanjem.

 

Kako naj se starši odzovemo na trmo?

Ohranimo mirno kri, ne smemo popuščati in predvsem bodimo potrpežljivi, vztrajni, dosledni. To se nam sicer v konkretni situaciji zdi zelo težko, vendar če se bomo odzvali z jezo, bo otrok razumel, da je to sredstvo, s katerim nas vrže iz tira, in bo to obnašanje postalo njegova stalnica. Vzorec se bo krepil. V trenutku izbruha trme otroka nima smisla kaznovati, saj s tem ne bi ničesar rešili. Kadar je res hudo, ga je treba zaradi lastne varnosti celo fizično odstraniti, vendar ga mora imeti kljub temu pod nadzorom. Čeprav nas otrok mogoče odriva in suva, si globoko v sebi želi naše bližine, jo potrebuje. In mi mu jo moramo nuditi. Vsekakor pa moramo preprečiti izsiljevanje s trmo. Ne sme misliti, da je s trmo kaj dosegel ali spremenil.

 

Kaj se zgodi, če otroku pri njegovem trmarjenju popustimo?

To bo postalo njegovo orodje za izsiljevanje, da bo vedno po njegovo. Otroci se hitro učijo, in če bodo ugotovili, da mu recimo v družbi popustite, ker vam je nerodno zaradi drugih, bo to začel izkoriščati. Ostanite dosledni. Tudi če vas gleda pol soseske, vztrajajte pri svojem, ne popustite otrokovi volji samo zaradi ljubega miru. Na dolgi rok se ne splača.

 

Ali je možno, da bo moj otrok bolj trmast, če jaz v svojih vzgojnih ukrepih nikoli ne popuščam, ali moje vztrajanje ni povezano z otrokovo trmo?

Trma je razvojna faza, ki je nujna. Je otrokov odgovor na našo vzgojo, zahteve, težnje. S trmo otrok izraža lastno voljo in željo po samostojnem odločanju o sebi in svojih dejanjih. Če bomo kot starši striktno vztrajali pri svojem in mu postavljali jasna pravila, bo njegovo trmarjenje kvečjemu pojenjalo, saj mu bo počasi postajalo jasno, da s trmo ne more izsiliti svojega. Obratno pa lahko dosežemo, če smo popustljivi, saj lahko otrok hitro začne z nami manipulirati.

 

Vabljeni v Cityparkovo igralnico ob Slaščičarni pod vodo na brezplačne urice za dojenčke, otroke, nosečke in mamice. Več o programu predavanj in jogicah za nosečnice, mamice z dojenčki in otroke najdete na www.citypark.si in na www.facebook.com/otroskajogica.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
15
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...
12
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
10
Nenadno šepanje otroka - moramo biti zaskr...
Dva tedna po okužbi zgornjih dihal, na primer po prehladu, se lahko pojavi nenadno šepanje malčka ali otroka. Za kakšno ...
9



BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...