|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

V petih letih kar 23 mladoletnikov naredilo samomor

Uredništvo Ringaraja.net, 21.2.2024
Med mladimi se pojavljajo vedno hujše duševne stiske. Povečuje se število samomorov in tudi poskusov samomora – samo lansko leto je bilo poskusov kar 569. Pred nekaj tedni so zaradi tega v šolskem centru Ljubljana sneli kljuke z oken.

image
V petih letih kar 23 mladoletnikov naredilo samomor. (Foto: Freepik.com)
/11


Pred nekaj dnevi je na eni izmed ljubljanskih gimnazij dijak storil samomor, in žalostno je, da to zdaleč ni edini primer. Eva Oblak iz Dijaške organizacije Slovenije (DOS) poudarja, da je stanje kritično. V zadnjih 5 letih je namreč kar 23 mladoletnikov naredilo samomor.

Še več je poskusov samomora, ki so jih samo v lanskem letu zabeležili kar 569. Svetovalni delavci so preobremenjeni, mladoletniki doživljajo vedno več in vedno hujše duševne stiske.

V šolskem centru Ljubljana so zaradi poskusa samomora pred nekaj tedni zaradi varnosti sneli kljuke iz oken. "Zato, ker smo imeli tudi mi poskus samomora, smo se odločili, da bomo poskrbeli za varnost na tak način, da sploh ne bo možnosti, da bi kdo to naredil. Alarm je v celi družbi. Zdi se mi, da bi morali vzgojiti tudi starše ali jih naučiti. Ko pa starše pokličemo v šolo na skupinski razgovor, skupinsko usposabljanje, ne pride nihče, " je povedala direktorica Šolskega centra Ljubljana Nives Počkar.

 

Psiholog Tristan Rigler: »Težave so drugačne kot pri prejšnjih generacijah.«

Klinični psiholog z ljubljanske psihiatrične klinike Tristan Rigler je v oddaji Odmevi na Rtv Slovenija povedal, da je najbolj tvegana starostna skupina od 15 do 19 let. V svoji praksi je opazil, da so težave današnjih mladih drugačne kot pri prejšnjih generacijah: digitalizacija sveta, drugačne komunikacija in drugačni izzivi. Mladi so dandanes navajeni, da močni dražljaji pridejo hitro in hitro minejo, kar pomeni, da takoj želijo rešiti težave in težko vztrajajo dlje časa, je pojasnil psiholog.

Druga težava je, da imamo nov pogled na vzgojo – starši otroke vzgajajo v prepričanje, da se jim bo svet prilagodil, ne pa, da se bo otrok znal prilagoditi svetu. Poleg tega pa, kot pravi Tristan Rigler, prevladuje sporočilo, da bodi to, kar si, hkrati pa otrokom damo sporočilo, da morajo biti najboljši; in to ne gre skupaj.

 

Kako lahko pomagamo?

Nujno je o problematiki spregovoriti, saj s tem damo možnost, da mladi o svojih stiskah spregovorijo na glas. Nujno je, da sodelujemo, da smo empatični, da se med seboj povezujemo.

Tristan Rigler pravi, da ko otrok zaide v težave, ne smemo pozabiti na vlogo družine in okolice. Pomembno je, da poleg pogovora s strokovnjakom otrok dobi tudi podporo bližnjih.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pravi, da z različnimi projekti in ukrepi delujejo preventivno: povečali so število svetovalnih delavcev, usposabljajo učitelje in druge strokovne delavce, šole so prejele smernice za ukrepanje ob samomoru učenca ali dijaka.

Eva Oblak (DOS) je povedala, da so že lansko leto prelagali sistematske preglede duševnega zdravja, vendar se žal na tem področju ni nič premaknilo.

 

Če ste v stiski ali poznate koga, ki potrebuje pomoč, imate na voljo številna društva in centre za brezplačno psihološko svetovanje ter tudi posebne telefonske številke.

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (24 ur na dan): 116 123

Telefon za otroke in mladostnike Tom: 116 111

Urgentna psihiatrična ambulanta v Centru za zunajbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani: 01 475 06 70.

Društvo SOS-telefon za ženske in otroke žrtve nasilja: 080 11 55

Psihiatrična klinika v : (01) 520 99 00

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
18
Mame mislimo, da moramo vse same: pa je to...
Bil sem sama. Vse sem počela sama, ker sem LAHKO. A ni bilo tako zabavno, kot sem mislila, da bo. Vsega nisem storila do...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



Škodljivost plastičnih vrečk
photo
Podjetje dm drogerie markt Slovenija je v februarju pričel z akcijo, s katero želijo izboljšati ozaveščenost svojih kupc...
Novi Lino koledar - 2012
photo
Tudi letos je medvedek Lino za svoje prijatelje pripravil Lino koledar. Vsak mesec v letu prinaša pravljico, ki kaže, ka...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?