|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
V pričakovanju ni le bodoča mamica, temveč tudi očka. Ker pa je mamica s svojim rastočim trebuščkom in materinskim sijajem običajno bolj v ospredju, so priprave na očetovstvo potisnjene na stranski tir. Kako naj se očka pripravi na novega člana?

image
Bodoči očka je nepogrešljiv pri vseh pripravah na dojenčka. (Pixabay.com)
/11


»Pet mesecev je še pred mano. Dolgih pet mesecev preden te bom spoznal. Boš imel takšen nos kot jaz? Ali boš bolj po mamici? Boš imel kaj las? Komaj čakam, da te bom lahko naučil nogomet in te peljal lovit ribe. Komaj čakam, da se rodiš!« O takšnih in podobnih temah razmišljajo bodoči očetje, medtem ko jih preplavljajo ponos, veselje, strah, negotovost in ljubezen. V pričakovanju ni le bodoča mamica, temveč tudi očka. Ker pa je mamica s svojim rastočim trebuščkom in materinskim sijajem običajno bolj v ospredju, so priprave na očetovstvo potisnjene na stranski tir.

 

Iz hiše narediti dom

Prihod dojenčka med partnerja predstavlja izziv strukturi partnerskega odnosa, saj prihaja nekdo, ki je čustveno zahteven, odvisen od svojih staršev in njihovega funkcionalnega sodelovanja. Dojenček potrebuje svoj čustveni prostor med partnerjema, ki je ranljiv in iskren. To je prostor intime med dvema posameznikoma, kjer partnerja lahko sodelujeta kot samostojna odrasla in kjer lahko vsak razvije svojo starševsko držo tako, da ne ovira drugega.

 

PREBERITE TUDI: Kakšen očka bo?

 

Sodeluj pri gnezdenju

Zadnje mesece nosečnosti bodoče matere običajno gnezdijo, kar pomeni, da pripravljajo prijeten, varen in udoben prostor za novorojenčka. Hkrati pa ustvarjajo toplino in čustveni prostor za novega člana. Tudi pri tem ima partner pomembno vlogo. Povezanost partnerjev omogoča kakovostno starševstvo in večje spoštovanje v materinstvu in očetovstvu. Prav tako pa je to tudi čas, ko lahko bodoča starša izkoristita svoj čas v dvoje in si privoščita kakšno prijetno doživetje le zase.

 

Podpora mamici celo nosečnost

Devet mesecev priprav na novega družinskega člana pomeni vse od zdravniških pregledov, obiskovanj šole za starše, spremljanje rasti trebušnega podnajemnika prek brc in njegovega gibanja pa do nakupov oblačil, plenic, zibke, vozička ipd. Pri vseh teh opravilih pa je bodoči očka nepogrešljiv. Skupno načrtovanje, obiskovanje predavanj, preučevanje ultrazvočnih fotografij in nakupovanje pripomočkov ne samo da povezujejo mamico in očka, temveč vzbujajo tudi občutke samozavesti, zaupanja vase in partnerstvo.

 

Prisotnost pri porodu

V tako čustvenih trenutkih kot je porodna izkušnja, je običajno ženskam, ki postajajo matere, v veliko olajšanje partnerjeva prisotnost. Poleg tega, da je partner njihov navijač, podporni steber in desna roka, je tudi nekdo, ki omogoča varnost, intimo in ranljivost, ki so potrebna za sprejem tako drobcenega ter odvisnega bitja kot je novorojenček. Partner nam pomaga narediti porodno sobo domačo že samo s tem, da je ob nas. Pri vzpostavljanju prvega stika z novorojenčkom nam lahko pomaga s spodbudnimi besedami in prijetnimi nagovarjanji. Ob težjih porodnih izkušnjah pa se lahko zanesemo nanj, da bo poskrbel za telesen stik in bližino z novorojenčkom.

 

Pričakuj nepričakovano

Strah in negotovost sta pogosta spremljevalca partnerjev v pričakovanju. In ker bodoče mamice ob njih posežejo tudi po kakšni strokovni literaturi, spletnih informacijah ali pogovorih z drugimi mamicami, si olajšajo prehod v novo vlogo, ki jih čaka. Prav tako pa si lahko svoj prehod v očetovstvo olajšajo tudi moški, saj jim bo kasneje vsak adut v rokavu prišel prav (kako zamenjati pleničko, kako podreti kupček, zapeti kakšno uspavanko …). Tudi če bi se odločili, da boste začeli smučati, bi se najverjetneje najprej vključili v smučarski tečaj in se naučili kako.

 

Zaupaj si

Dojenček v družino prinese ranljivost. Najkrhkejša čutenja, ki jih lahko človek doživi v svojem življenju, doživi ob novorojenčku, za katerega je v polnosti odgovoren, nima pa nobenega ključa, kaj ta v določenem trenutku potrebuje, razen lastnega čutenja, ki mu ga otrok vzbuja. Zato se tako mami kot tudi očetu pogosto prebujajo čutenja strahu, saj ne ve, kako bi zanj kar najbolje poskrbel. Pomembno si je zaupati. Poleg nekaj informacij, ki jih lahko pridobiš, se največ znanja skriva kar v sam sebi. Tako lahko tudi oče pobrska po svojih občutkih in se ravna po njih.

 

PREBERITE TUDI: Kaj pomenijo sanje bodočih očetov?

 

Varnost, igra in ponos v družini

Vloga očeta je ustvariti varen dom. Oče daje otroku zaščito, saj s svojo odločnostjo, aktivnostjo, stabilnostjo in ponosom, da je oče, v otroku razvija občutek pripadnosti, zaželenosti, pomembnosti, edinstvenosti in stabilnosti. Otroku nudi najboljšo povezavo z zunanjim svetom in mu pokaže, da je vreden, da je del tega sveta, da je nase lahko ponosen. Njun odnos se pomembno gradi prek igre. In le oče prepozna svojo pomembnost že pred rojstvom otroka, mu lahko zagotovi prisotnost prav od začetka.

Njuna povezanost že v najnežnejšem obdobju se otroku pozna za vse življenje, saj imajo očetje edinstveno in ključno vlogo pri socializaciji otroka. Očetove spodbude in usmeritve, pri otroku razvijajo občutek pomembnosti in zaupanja. Hkrati pa se otrok ob očetu lahko nauči tudi kreativnosti, če si očetje dajo priložnost in iščejo stik s svojim otrokom prek izumljanja raznih iger ter rešitev ob zadovoljevanju otrokovih potreb.

 

Dr. Petja Kovačevič je doktorica zakonske in družinske terapije ter univerzitetna diplomirana komunikologinja. V zavodu Igrivi svet se ukvarja z vprašanji o vzgoji in starševstvu. Več informacij o njihovih programih dobite na www.igrivisvet.si, info@igrivisvet.si in 040 818 122.

Dr. Petja Kovačevič na portalu Ringaraja.net odgovarja na vprašanja o vzgoji in starševskih stiskah ter zakonskih in družinskih težavah. Svoje vprašanje ji lahko zastavite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
5
Zaščita po porodu
Po porodu je za žensko zelo pomemben občutek, da sta si s partnerjem še vedno privlačna, zvesta in svojim odnosom tvorit...
4
Zgodnji znaki nosečnosti
Danes lahko nosečnost potrdite zelo hitro s testi, ki jih kupite v lekarni. Nekateri znaki pa se pojavijo že zelo zgodaj...
3
Kako prepoznati najbolj plodne dni?
Včasih se črtici na nosečniškem testu kar nočeta prikazati. Ena izmed metod, ki jih je dobro upoštevati, če se trudita z...
3



Zanositev ob uporabi kontracepcijskih tabletk
Kontracepcijske tabletke nudijo 99.9 % zaščito pred nosečnostjo. V zelo redkih primerih se zgodi, da ženska zanosi kljub...
Za boljši seks - Povsem naravni afrodiziaki
Znanstveniki so dokazali, da šetraj pomaga odpraviti prezgodnji izliv sperme - težava, ki se je moški največkrat zelo sr...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?