|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Varen pešec – koristni nasveti

Uredništvo Ringaraja.net, 6.9.2010
Tudi, ko po cesti hodimo peš smo prometni udeleženci in zato je naša naloga, da se v prometu obnašamo odgovorno in da poskbimo za svojo varnost. Tukaj lahko preberete nekaj koristnih nasvetov za našo večjo varnost, ko se na cesto podamo peš.

image
/11


1. Poskrbimo, da bomo v prometu vidni, nosim svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost (odsevne trakove, kresničke ...).

2. Otrok na šolsko torbo, ki je opremljena z odsevnimi znamenji, nosi na hrbtu, da je lahko čim bolj sproščen in okreten.

3. Ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti med hojo po cesti nosimo kresničko ali drugo odsevno telo, in sicer na vidnem mestu, na strani, ki je obrnjena proti vozišču.

4. Upoštevajmo prometne predpise; prečkajmo cesto na označenih prehodih za pešce, hodimo po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu cestišča.

5. Predvidimo ravnanja drugih udeležencev v prometu.

6. Če vidimo avtomobil, ki se približuje, še ne pomeni, da nas je voznik opazil. Prepričajmo se v to, preden stopimo na cesto.

7. Zunaj naselja in sploh po cesti, ki nima urejenega pločnika, hodimo pešci po skrajnem levem robu vozišča, tako vedno pravočasno opazimo vozila, ki nam prihajajo naproti in se jim lahko, če je potrebno tudi umaknemo s ceste.

8. Pešci hodimo po pločniku po desni strani v smeri hoje. Vsekakor pa zmeraj za korak ali dva vstran od robnika in vozišča. Rob pločnika ob vozišču je namreč za pešca prav tako nevaren, saj ga lahko oplazi drveče vozilo.

9. Cesto prečkamo na prehodu za pešce, ki je označen z zebro ali kako drugače. To storimo nadvse previdno in čez prehod nikoli ne tečemo. Preden gremo čez cesto, se ustavimo, pogledamo na levo, nato na desno. Če je cesta prosta, gledamo levo in gremo do sredine ceste, tam pogledamo na desno in če je vozišče prosto, gremo naprej;

10. Včasih moramo prečkati cesto na mestu, kjer v bližini ni označenega prehoda za pešce. Takrat smo še posebej previdni. Vozišče prečkamo na najožjem in na najbolj preglednem delu.

11. Na prehodu za pešce je lahko promet urejen s semaforjem za pešce. Ta svetlobni znak ima rdečo in zeleno luč. Pešci lahko prečkamo cesto, ko na semaforju gori zelena luč. Ko pa gori rdeča, se moramo zaustaviti, kajti takrat imajo prednost vozila.

12. Če na prehodu ali v križišču ni posebnega semaforja za pešce, se moramo ravnati po semaforju, s katerim je urejen promet vozil. Ta svetlobni znak ima rdečo, rumeno in zeleno luč.

  • Ko gori rdeča luč je prehod prepovedan.
  • Ko gorita rdeča in rumena luč hkrati, je prehod še zmeraj prepovedan, svetlobno znamenje pa nam pravi, naj se pripravimo za prehod čez cesto, saj se bo kmalu prižgala zelena luč.
  • Ko gori rumena luč, se moramo pred prehodom zaustaviti. Vsak čas se bo namreč prižgala rdeča luč.
  • Ko gori zelena luč, je prehod prost in lahko prečkamo cesto.


VIR: http://www.vozimo-pametno.si



Vse o cestnoprometnih predpisih, varnosti otroka in ostalih družinskih članov na cesti in v avtomobilu, o zabavi med vožnjo in nevšečnostih, ki se lahko zgodijo prav vsakomur, najdete v rubriki Otrok v avtu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
59
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
13
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
13
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
6



Kaj storiti, ko natočimo napačno gorivo?
Na črpalki ste pravkar natočil poln rezervora goriva in ugotovili, da ste namesto dizelskega natočili običajno bencinsko...
Pomembno: Lupinico uporabljajte le v avtom...
K obvezni opremi novorojenčka sodi tudi lupinica. Pri nakupu bodite izbirčni, na prvem mestu sta varnost in udobje. Prev...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?