|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Varna vožnja: po načelih neagresivnosti

Pavla Kliner, 12.4.2010
Več prevoženih kilometrov na cesti in višji emšo na osebni izkaznici navadno »obrusita« agresivnost v prometu. Možnosti za nastanek nevarne situacije zmanjšamo tudi z doslednim upoštevanjem predpisov pri udeleževanju v prometu.

image
/11


Znano je, da z več prevoženimi kilometri in daljšim vozniškim stažem, postajajo udeleženci v prometu varnejši. Z vozniškimi izkušnjami se agresivnost za volanom, ki je včasih prisotna med mladimi vozniki, nekoliko »obrusi«. Do tega nas z leti vožnje pripelje spoznanje, da zaradi prehitre in s tem nevarne vožnje praviloma ne pridemo na cilj nič prej, kot če vozimo s predpisano hitrostjo. V to se še posebej lahko prepričamo pri vožnji ob jutranjih in popoldanskih konicah, ko nam divjanje in »slalomiranje« prinese prednost le do rdeče luči na naslednjem semaforju.

Prav tako se v letih vožnje srečujemo tudi z različnimi nevarnimi situacijami, iz katerih se poskušamo tako ali drugače rešiti. Včasih se nam to posreči, drugič pa morda ne. Posledice so lahko hude, včasih tragične. Srečevanje z nevarnimi situacijami in poskusi njihovega reševanja nam prinesejo tisto zavedanje, na podlagi katerega si z leti pri vožnji puščamo nekaj »rezerve«. To sta tisti čas in prostor, ki ga lahko uporabimo za reagiranje, zaviranje ali izogibanje, če se nenadoma znajdemo v nevarni prometni situaciji.

Zmanjšanje možnosti za nastanek nevarne situacije dosežemo tudi z doslednim upoštevanjem predpisov pri udeleževanju v prometu. Osvežimo si spomin.


Vzvratna vožnja

Zakon o varnosti v cestnem prometu vzvratno vožnjo dovoljuje le na kratki razdalji. Pri tem moramo voziti ob desnem robu desnega smernega vozišča in uporabljati varnostne utripalke. Če se nam po istem voznem pasu približuje vozilo, se moramo ustaviti. Vzvratna vožnja je prepovedana, če bi z njo ogrožali druge udeležence, predvsem pa na nepreglednih ali zožanih delih ceste, na prehodih čez železniško progo, v predoru ali galeriji, na mostu, pri prehajanju z neprednostne na prednostno cesto in tam, kjer je prepovedano ustavljanje. Kazen za neupoštevanje prepovedi: 160 evrov in 3 kazenske točke.


Prehitevanje

Prehitevanje je praviloma dovoljeno samo po levi strani. Po desni strani lahko prehitimo le vozilo, ki zavija levo, nadalje vozilo na cesti v naselju z več prometnimi pasovi, če to vozilo ne vozi na skrajnem desnem pasu, vozilo na ploščadi pred cestninsko postajo, kjer je hitrost omejena na največ 60 km/h in tirno vozilo, ki ima tirnice na sredini vozišča, če imamo za to prostor. Neupoštevanje teh zahtev nam prinese kazen v višini 200 evrov. Zakon nadalje predvideva, da moramo imeti za prehitevanje dovolj prostora, da pri tem ne smemo ovirati prehitevanega vozila, uporabljati moramo predpisane znake in imeti primerno bočno razdaljo. Razen pri večpasovnih cestah se moramo po prehitevanju praviloma čim prej vrniti na prejšnji vozni pas. V nekaterih primerih je prehitevanje prepovedano, tako če je že začelo prehitevati ali nakazalo prehitevanje vozilo pred ali za nami, nadalje v enocevnem predoru, ni pa tudi dovoljeno prehitevanje kolone vozil, ki zaradi razmer v prometu vozi z zmanjšano hitrostjo. Pomembno je tudi, da med tem ko nas prehitevajo, z našim vozilom ne pospešujemo. Še več, zakon zahteva, da po potrebi, če se v nevarni situaciji znajde drugo vozilo, hitrost zmanjšamo in se pomaknemo k desni strani vozišča.   


Vožnja mimo

Če se hočemo peljati mimo udeleženca cestnega prometa, vozila, objekta ali ovire na vozišču, lahko to storimo po levi ali desni strani. Pri tem moramo imeti dovolj prostora in ne smemo ovirati drugih udeležencev. Če pri tem spremenimo smer, moramo to nakazati s predpisanim znakom in paziti na promet za seboj. Zelo nevarna in prepovedana je vožnja mimo vozila ustavljenega pred prehodom za pešce, na katerega stopa ali na katerem se že nahaja pešec. Kazen za to 500 evrov in 7 kazenskih točk.


Obračanje

Pri vožnji v nepoznanem okolju je za iskani naslov včasih potrebno neko lokacijo prevoziti po dolgem in počez. To nujno vključuje tudi obračanje vozila, pri čemer pa prav lahko nastane nevarna situacija. Obračanje vozila v cestnem prometu je zato prepovedano na ozkih ali nepreglednih delih cest, na mostovih, viaduktih, predorih in drugih nevarnih delih cest, ob gostem prometu vozil in pri zmanjšani vidljivosti. Kazen za neupoštevanje teh prepovedi: 120 evrov


Dostikrat pride v cestnem prometu do tragičnih nesreč tudi takrat, ko nobeden od udeležencev ni huje kršil prometnih kršitev. Ko nihče od udeležencev ni vozil pod vplivom alkohola ali nekontrolirano divjal po cesti. Ko je za srečen konec zmanjkalo le nekaj desetink sekunde ali nekaj centimetrov. Tudi izogibanje »manjšim« kršitvam, na primer pri vzvratni vožnji, obračanju in vožnji mimo, lahko naredi naše ceste varnejše. Tudi tem kršitvam se je zato potrebno izogibati.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
21
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
10
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
10
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
9



Otrok na sovoznikovem sedežu
Veliko staršev se sprašuje, kdaj njihov otrok sme sedeti na prednjem sedežu avtomobila in, ali je to za otroka varno. Za...
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?