|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

IDEJA ZA VIKEND: Preprosta miselna igra za otroka (VIDEO)

Uredništvo Ringaraja.net, 4.8.2023
Poglejte si zanimivo idejo za preprosto igrico, ki se jo lahko igrate doma z otrokom in mu s tem pomagate spodbujati različne povezave v možganih. Primerna je za vse starosti.

/11


S slikanjem možganov so nevroznanstveniki ugotovili, da se možgani v procesu odraščanja od novorojenčka pa do odraslega spremenijo tako po masi in številu nevronov, pa tudi po lokaciji nevronov in številu povezav med njimi.

Masa možganov v otroštvu hitro narašča: ob rojstvu zdravega novorojenčka možgani tehtajo 300 g (to predstavlja 10 % telesne teže) in se razbohotijo na približno 1400 g končne teže pri odraslem (2 % telesne teže).

 

Razvoj možganov v zgodnjem otroštvu

V prvih dveh letih življenja se možgani zelo hitro razvijajo, saj se takrat pri otroku vzpostavijo temelji za razvoj govora, učenja, logičnega mišljenja in tudi čustvovanja. Prav zato je zgodnje otroštvo izjemno pomembno obdobje za razvoj večine sistemov v osrednjem živčevju. Ti sistemi omogočajo veščine in znanja, ki jih potrebujemo kasneje v življenju.

Pri kakovostnem razvoju možganov je izredno pomemben vpliv okolja: kakovostna in količinsko zadostna prehrana, priložnosti za usvajanje veščin in prijazno, ljubeče okolje, ki omogočajo optimalno uresničitev priprojenega potenciala posameznika.

 

PREBERITE TUDI: Pravila za razvoj otrokove desne polovice možganov

 

Ideja za igro: Starši lahko z igro spodbujamo razvoj otrokovih možganov

V zgodnjih obdobjih otroštva se otrok uči hitreje in bolj temeljito. Na žalost to pomeni tudi, da zamujena obdobja kasneje težko nadomestimo. Velik pomen pri učenju oziroma razvoju otrokovih možganov igramo tudi starši. Z branjem na glas, otroku na primer pomagamo spodbujati razvoj možganov; z igricami, pri katerih se je potrebno hitro odločati, pomagamo spodbujati desno polovico možganov, ki je zadolžena za ustvarjalnost in umetnost, pa tudi ljubezen in lepoto.

 

Odlično idejo za spodbujanje povezav v možganih, ki se jo lahko igrate z otrokom katerekoli starosti, boste našli v videu zgoraj (VIR: Youtube - Kinderkinesiologie / Learning through movements). Igrica je v resnici zelo preprosta, njen učinek na možgane pa raznovrsten, saj z igranjem aktivirate spomin, koordinacijo, kreativno razmišljanje, zrcaljenje, občutek za smer, poskrbite za uživanje pri igri, sproščenost, gibanje ... odlična torej za stimiliranje različnih povezav v možganih.

Zanjo potrebujete le nekaj barvnih listov, ki jih razporedite po tleh, dva igralca in igra se lahko začne. Kako se igrati, si poglejte v video posnetku zgoraj.


Namig: poskusite tudi obrniti vloge, torej da najprej vi kažete naloge otroku, potem pa on vam. Tako boste še podaljšali zanimanje za igro in hkrati razgibali še svoje možganske povezave.

Veliko zabave vam želimo.

 

PREBERITE TUDI: Več kot boste dojenčka objemali, pametnejši bo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
15
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
12
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
7
Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
7



Izštevanke (1. del)
Koliko izštevank obstaja? Veliko, bi verjetno vsakdo odgovoril. Ko pa se moramo na hitro eno spomniti pri igri, pa se na...
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?