|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vilkova čudežna torbica - 1. del pravljice

Anita Žibrek, 7.9.2011
1. del pravljice za vse tiste, ki boste ustvarjali in sodelovali pri ObdaRajanju 2011. Namenjena je otrokom, da spoznajo, kaj bodo ustvarili in podarili s svojimi dejanji.

image
/11


 

Pred mnogimi leti je v neki vasici, z mamico in očkom, živel deček z imenom Vilko. Ni imel ne bratov ne sestric. Mamica je bila bolj slabega zdravja, tako da ni mogla hoditi v službo. Je pa vedno poskrbela, da je bila njihova majhna hišica čista in da je v njej vedno dišalo po sveže pečenem kruhu.

Vilkov očka je bil čevljar. Nekoč ga je neka bogata gospa iz sosednje vasi prosila, če pride v njihovo vilo popravit vse poškodovane čevlje.

»Bosta zmogla sama vse postoriti v hiši in okoli nje?« je s strahom vprašal čevljar svojo ženo in sina.

»Seveda! Le pojdi in dobro opravi, denar nam bo še kako prav prišel,« je odgovorila mamica. Denarja namreč niso imeli veliko in Vilko je bil velikokrat žalosten, ko je videl, da imajo njegovi sošolci nova oblačila, nove zvezke in barvice ali novo šolsko torbico.

Natanko čez tri dni se je oče vrnil. Bil je dobre volje.

»Gospa je rekla, da jim še nihče ni tako dobro popravil čevljev, zato me je dobro plačala. Tebi, Vilko, pa pošilja šolsko torbo. Nosila jo je že njena hčerka Julija, zdaj pa se jo je naveličala,« je čevljar objel svojega sinka.

Vilko si je šolsko torbo ogledal z vseh strani. Kot nova je bila videti. Oh, kako je bil vesel!

Naslednji dan pa je v šoli doživel veliko presenečenje. Ko je iz torbice hotel vzeti zvezek, ki sta ga z mamo pred začetkom šole ovila v najcenejši papir, je bil ta zvezek polepljen s čudovitimi nalepkami. Ko pa je odprl še svojo puščico, je obstal odprtih ust. Ugotovil je, da so njegove male in polomljene barvice, spet velike ter lepo ošiljene. Že je hotel Vilko glasno zavpiti od navdušenja, ko je iz torbice zaslišal droben glasek: »Ne kriči! Vse boš izvedel na poti iz šole!«.

Komaj je čakal, da se pouk konča in na gozdni jasi je zaslišal: »Kot vidiš, Vilko, nisem navadna torbica. Sem torbica, ki zna izpolniti željo.«

»Če izpolnjuješ želje, zakaj pa se te je potem tista deklica Julija naveličala nositi?« je deček začudeno vprašal.

»Zato, ker Julija sploh ni vedela, da sem čudežna! Želje izpolnjujem le tistim otrokom, ki so skromni, pridni in pošteni, predvsem pa dobrega srca. Rada podarim objemček tistemu, ki ga potrebuje.«

Torbica je dečku naročila naj dobro razmisli ter si zaželi eno samo željo. Vilko je tuhtal in tuhtal, kaj naj si zaželi. Sprva je pomislil na nove čevlje. Zatem je sanjaril o tem, da bi doma imeli malo več denarja. Nato je razmišljal, da bi si mogoče rajši zaželel brata ali sestro. Ko pa se je spomnil na svojo bolehno mamico, je v srčku začutil in vedel, kaj je njegova največja želja. Da bi njegova mamica ozdravela... In to je torbici tudi povedal.

»Vidim, da si zares plemenitega srca, Vilko!« je bilo vse, kar je torbica odgovorila.

V naslednjih dneh se ni nič spremenilo, torbica ni več spregovorila in Vilko je skoraj obupal. Mislil je, da se njegova želja ne bo nikoli uresničila, pa tako zelo si je želel imeti zdravo in srečno mamico. Zato je na skrivaj zajokal. Po licih so mu v potokih tekle debele solze. Nastavil je roko in jih ujel v dlan.

Med solzami je zagledal čisto majceno bitjece, ki je spregovorilo: »Tvoja želja, da bi ozdravila mamino bolno srce, je zares velika. Vlij ji svoje solze v čaj in ji ga daj piti.«

 

Vilko je storil točno tako, kot mu je ukazalo bitjece.

In, glej! Mamica se je res v trenutku počutila bolje. V enem mesecu pa je bila popolnoma zdrava in je spet začela hoditi v službo. Po poklicu je bila šivilja in je hodila delat po hišah. Delo ji je šlo zelo dobro in hitro od rok, zato so ji ljudje dobro plačevali. In ker je bilo več denarja pri hiši, je tudi Vilko dobil nove čevlje. Oče je bil ves čas dobre volje in Vilko je bil presrečen.

 

Nenavadno bitjece je videl samo še enkrat, ko mu je šepnilo: »Vilko, tvoja želja je bila zares poštena in prisrčna. Če ne bi bila takšna, se ti najbrž ne bi uresničila in celo tvoja torbica bi postala čisto navadna torbica.«

 

Čez nekaj časa pa je deček opazil, da je mamici pričel rasti trebušček.

Očka in mamica sta mu objeta razložila: »Mamica je sedaj popolnoma zdrava in kmalu boš dobil bratca ali sestrico!« Hura! Vilku se je kar samo od sebe smejalo.

Nekega dne, ko se je Vilko vrnil iz šole, je izvedel, da je dobil sestrico Zalo. Zajokal je, a ne od žalosti, temveč od veselja. Zamislil se je in ugotovil, da mu čudežna torbica ni izpolnila samo ene želje, ampak čisto vse, kar si je zaželel.

Očka, mamica, Vilko in Zala so živeli srečno še mnogo let. Kljub temu, da nikoli niso imeli veliko denarja, so bili izjemno bogati. Bogastvo se je skrivalo v njihovih srčkih, saj so se imeli zelo radi. Zato so si zelo pogosto podarjali objemčke.


 


 

 

Sedaj že veste, da so objemčki nekaj toplega, prijaznega, nekaj kar naredimo zato, da razveselimo sebe in še nekoga – nekoga, ki ga imamo radi, ali pa nekoga, ki je slabe volje in potrebuje nasmeh. Skupaj s prijatelji v vrtcu ali šoli ustvarite objemčke, da se bodo smejali prav vsi otroci v Sloveniji!


 

Natisnite pravljico

 

Več o ObdaRajanju 2011


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Navodila za mentorje skupin
K sodelovanju v Obdarajanju 2011 se je prijavilo več kot 180 vrtcev in šol, več kot 600 skupin in kar več kot 11.000 otr...
2
Pričenja se ObdaRajanje 2011!
Začenja se že 3. Ringarajina srčna akcija ObdaRajanje, v kateri bodo otroci ustvarjali za otroke. Tudi letos je pred vam...
2
Kako malo je potrebno ...
Otroci in vzgojitelji ter učitelji te dni pridno ustvarjate. Pa ne karkoli, ustvarjate OBJEMČKE, ki bodo polni prijaznos...
2
Kaj je ObdaRajanje?
Že tretje leto zapored bo v slovenskih vrtcih in prvi triadi osnovnih šol potekala dobrodelna srčna akcija ObdaRajanje.
2



Čudežna torbica odpotuje v vrtec - 2. del
2. del pravljice za vse tiste, ki boste ustvarjali in sodelovali pri ObdaRajanju 2011. Namenjena je otrokom, da spoznajo...
Vilkova čudežna torbica - 1. del pravljice
1. del pravljice za vse tiste, ki boste ustvarjali in sodelovali pri ObdaRajanju 2011. Namenjena je otrokom, da spoznajo...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?