|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vloga vrstnikov v otrokovem socialnem razvoju

Zavod IZRIIS, 22.3.2010
Naši »sodobni otroci« preživijo veliko časa predvsem v starostno homogenih skupinah, v vrtcih, kasneje pa v šolah in zelo hitro pridobivajo socialne spretnosti in spoznanja o sebi in drugih ter o načinih reševanja medosebnih sporov.
Ključne besede:

image
/21


Sam naslov me je popeljal v preteklost in me spomnil na moje vrstnike, prijateljčke, razigrane glavice, ki se veselo igrajo, podijo za žogo, skačejo, plešejo, prepevajo… kako lepo je bilo. Lepo je tudi zdaj, ker imam prijatelje, toda način komunikacije je seveda drugačen kot takrat, saj smo šli vsi skozi dolg proces socialnega razvoja. Leta so opravila svoje delo in svoje nahrbtnike smo napolnili z različnimi izkušnjami, socialnim znanjem, načinom komunikacije… Vprašam se, kako je biti otrok v tem času in kaj se lahko naši otroci naučijo od svojih vrstnikov?


Otroci se na prisotnost in vedenje vrstnikov značilno odzivajo že v prvih letih življenja. Z razvojem otroka z veseljem opažamo tudi porast spoznavnih in komunikacijskih sposobnosti. Pri vpisu otroka v vrtec se njegovo socialno okolje razširi. Takrat se naš otrok spozna z vrstniki iz soseske in vrtca. Pred otroka novo okolje postavi tudi nove osebne in medosebne zahteve, saj prinaša za otroka nov sistem pravil obnašanja. Temu rečemo, da je prišel čas, ko se otrok mora naučiti prilagajati organizaciji življenja v ustanovi, v katero je vključen (vrtec), ter tudi vzgojiteljicam in njihovim posameznim zahtevam.


Glede na vse nujno prilagajanje otroka in stisko, ki jo starši občutimo, ko otroka damo v vrtec ali varstvo novi osebi, se mi zdi zelo koristno, da se spomnimo, kaj bo otrok s tem pridobil in gledamo stvar s pozitivne strani. Pri prilagajanju otroka različnim zahtevam novih socialnih kontekstov, se razvijajo njegove komunikacijske spretnosti. Nadgrajuje se njegov repertoar socialnega obnašanja in širi nabor strategij za nadzor svojega čustvenega izražanja in vedenja. Hkrati se razvija, v naše veselje, tudi sposobnost razumevanja namer, želja, potreb, čustvenih odzivov in pričakovanj drugih ljudi ter njihovega vedenja. V okviru skupine ima naš otrok možnost razvoja lastne socialne kompetence in na ta način oblikuje samopodobo.


V času okoli tretjega rojstnega dne se začnejo ustvarjati tudi prva trdnejša prijateljstva. Na začetku so zelo krhka in nestabilna. Takrat za prijatelje otroci pojmujejo tiste vrstnike, s katerimi so trenutno v stiku in se z njimi igrajo. Z razvojem se spreminja kriterij prijateljstva in že v četrtem letu pomemben kriterij prijateljstva predstavlja medsebojna pomoč. Pomembna postaja tudi kakovost prijateljstva, recipročnost izmenjave v medsebojnih interakcijah. V predšolskem obdobju našega otroka prijatelja predstavlja posameznik, ki je do njega prijazen, z njim deli svoje igrače, ki ga lahko poišče, kadar si to želi, in se takrat igra z njim. V odnosu s prijatelji se vključuje v bolj angažirano socialno vedenje. Komunikacija med prijatelji je bolj aktivna, z več vprašanj, manj pasivnosti, več oblik igre, ter več pozitivnih izmenjav pri opravljanju različnih dejavnosti.


Glede na to, da naši »sodobni otroci« preživijo veliko časa predvsem v starostno homogenih skupinah, v vrtcih, kasneje pa v šolah, bodo zelo hitro, s prijateljskimi odnosi med vrstniki pridobili spoznanja o sebi in drugih, o načinih reševanja medosebnih sporov ter socialne spretnosti. Socialne izkušnje, ki jih je naš otrok pridobil v interakciji z nami, bodo vplivale na način njegovega obnašanja v interakcijah do vrstnikov in drugih odraslih.


Kot mamica treh otrok sem se naučila, da od otrok ne smem preveč pričakovati, prehitevati njihov razvoj, ampak jim moram »slediti« in jih spodbujati. Marsikatera igra se za otroka vključenega v igro konča z jokom, užaljenostjo, prizadetostjo, ker na žalost ni šlo vse po njegovem scenariju. S časom se pojavi veliko več nasmejanih, zadovoljnih obrazov, prihajajo nagajive pustolovščine, skrivalnice, zakladi, čarobni trenutki vsakega otroštva. Moja naloga in vloga mamice je predvsem ta, da jih spodbujam k igri z vrstniki, jim dovolim, da sami dobijo vpogled v to, kaj pomeni biti prijatelj in imeti prijatelja, ter kako usklajevati svoje potrebe s potrebami drugih, zavzemati gledišča drugih. Seveda jim sproti lahko s pogovorom pomagam, da poskušajo razumeti drugačne načine obnašanja od lastnega, oz. takega ki je znan naši družini.


Starši, bodimo pozorni in se zavedajmo naslednjega: zgodnja prijateljstva vplivajo na kasnejše medosebne odnose, predvsem tiste, ki zahtevajo vzajemno uravnavanje dejavnosti in intimnosti. Otroci že v svojem najzgodnejšem obdobju iščejo družbo vrstnikov - dovolimo jim skupno igro. Tudi če se kdaj pretoči kakšna solzica, stojmo otroku ob strani, ga potolažimo, spodbujamo k nadaljnji igri, saj določena učenja tudi bolijo. Na žalost je tako… Otroka potolažimo in mu vedno dajmo vedeti, da ga imamo zelo radi, da je neponovljiv, dragocen in korigirajmo le njegova nepravilna dejanja ne pa kritizirajmo njega kot osebo. Igra z vrstniki je in še vedno ostaja eden od najlepših trenutkov otroštva.


Prispevek so za vas pripravili strokovnjaki Zavoda IZRIIS, ki nudi osebno, zakonsko in družinsko svetovanje. Za več informacij kliknite tukaj


NE SPREGLEJTE!

Družinski center OAZA vas vabi na brezplačen pogovor ali posvet, vsako sredo od 17.00 - 19.00. Dobrodošli ste, da nas obiščete, skupaj s partnerjem, sami ali z otrokom, kadar imate velika ali mala vprašanja. Čaka vas prijetno vzdušje ter svetovalka ali svetovalec za zakonska in družinska vprašanja.

Prosimo vas, da svoj obisk predhodno najavite na številko 031/691 - 119 ali elektronski pošti info@izriis.si

Za več informacij obiščite spletno stran www.izriis.si/druzinsko-svetovanje.html


Program sofinacira Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ruska imena za fantke
Če iščete ime, ki se povezuje z zgodovinsko preteklostjo Rusije, a se pogosto uporablja tudi danes, razmislite o enem od...
6
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
5
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
Roke: od pesti do prijemanja
Otrok se rodi z majhnimi ročicami, ki niso sposobne preciznih gibov. Poleg močnega prijemalnega refleksa z drobnimi prst...
4



Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
Oprema za dojenčka 0 do 3 mesece
Na tržišču lahko najdemo poplavo različne opreme in pripomočkov za dojenčke. Preverite, kaj bo vaš dojenček takoj po roj...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?