|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vse več plačanega očetovskega dopusta

Uredništvo Ringaraja.net, 5.1.2016
Od 1. januarja 2016 pripada pet dodatnih dni očetovskega dopusta vsem očetom, ki so koristili samo 15 dni plačanega očetovskega dopusta, niso koristili neplačanega očetovskega dopusta in njihovi otroci še niso končali prvega razreda osnovne šole.

image
Po novem očetom pripada dodatnih pet dni očetovskega dopusta
/11


Se spremembami zakonodaje, ki je stopila v veljavo 1. januarja 2016, se za pet dni podaljšuje očetovski dopust. Po novem bodo lahko očetje do konca otrokovega prvega razreda osnovne šole izkoristili 20 namesto 15 dni očetovskega dopusta, za katerega bodo prejeli polno očetovsko nadomestilo. Kot so za portal Data pojasnili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pa morajo biti za koriščenje dodatnega dopusta izpolnjeni določeni pogoji.


Kdo lahko izkoristi dodatnih pet dni očetovskega dopusta?

Za koriščenje dodatnega očetovskega dopusta morajo očetje izpolnjevati dva pogoja:

1. Njihov otrok še ni končal 1. razreda osnovne šole.

2. Oče še ni koristil neplačanega dopusta.

Do dodatnih petih dni plačanega očetovskega dopusta so torej upravičeni vsi očetje otrok letnika 2010, ki se bodo letos septembra vključili v prvi razred osnovne šole, in očetje mlajših otrok (po koriščenju celotnega materinskega in starševskega dopusta). Sprememba zakonodaje pa dejansko zajema tudi očete otrok letnika 2009, ki trenutno obiskujejo prvi razred in tudi očete otrok, rojenih v letu 2008, če so se njihovi otroci v prvi prazred vključili kasneje (na primer otrok rojen novembra 2008, ki je šel v šolo šele septembra 2015).

Poleg pogoja, da otrok še ni končal prvega razreda, mora biti izpolnjen tudi drugi pogoj, da oče ni izkoristil neplačanega očetovskega dopusta oziroma o njem še ni bilo odločeno z odločbo, pojasnujejo na portalu Data.


Dva primera:

  • Primer 1

Otrok je rojen leta 2013, oče je v letu 2013 uveljavljal zgolj 15 dni plačanega očetovskega dopusta in mu je bilo odločeno v odločbi samo o plačanih 15 dneh očetovskega dopusta. Po 1. 1. 2016 lahko uveljavlja dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta.

  • Primer 2

Otrok je rojen leta 2013, oče je v letu 2013 uveljavljal 15 dni plačanega očetovskega dopusta in 75 dni neplačanega očetovskega dopusta in mu je bilo o obojem odločeno v odločbi. Ta oče ne more uveljavljati dodatnih pet dni očetovskega dopusta po 1. 1. 2016.

 

Kdaj lahko oče izkoristi očetovski dopust?

Očetje, ki izpolnjujejo oba pogoja lahko dodatnih pet dni očetovskega dopusta koristi šele po izteku materinskega in starševskega dopusta (po t. i. porodniškem dopustu). Pravico do dodatnih pet dni očetovskega dopusta oče uveljavlja z vlogo, ki jo odda na centru za socialno delo. Vlogo lahko oče odda ne glede na to, ali je že izkoristil 15 dni očetovskega dopusta ali ne.

 

Očetovski dopust vse daljši, neplačani dopust pa se skrajšuje

Očetje imajo po trenutni zakonodaji tudi pravico do koriščenja neplačanega očetovskega dopusta. V tem primeru država očetom plača le prispevke od minimalne plače, ne pa tudi nadomestila celotne plače. Število dni neplačanega očetovskega dopusta se postopno zmanjšuje. Trenutno imajo očetje lahko 50 dni neplačanega dopusta in 20 dni plačanega dopusta. Neplačanih 50 dni očetovskega dopusta lahko očetje izkoristijo do dopolnjenega 3. leta starosti otroka. 

Razveseljiva novica pa je, da se bo plačani očetovski dopust postopoma povečeval. Kot so za portal Data pojasnili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti "se vsako delo doda pet dni plačanega dopusta. Po izteku prehodnega obdobja – predvidoma leta 2018 – bodo očeti imeli 30 dni plačanega očetovskega dopusta, celotno trajanje dopusta za oba starša pa se bo podaljšalo iz 12 na 12,5 meseca." Oba starša skupaj imata po novem skupaj eno leto in pet dni plačanega materinskega, starševskega in očetovskega dopusta, postopoma pa se bo do leta 2018 ta pravica podaljšala na eno leto in 15 dni. 


VIR: Data.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
20
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
18
Kje starši grešimo, ko gre za gibalni razv...
Ste otroka posedli vi, ali se je usedel sam? Kaj pa hoja - ste bili pri otrokovem 1. letu že čisto nemirni, ker še ni sa...
5
Zaprtje pri dojenčku in otroku
Ker ležeči položaj ni naravni položaj za izločanje, se dojenčki ure in ure trudijo, da bi v celoti izločili pline in bla...
4



Prvi sprehod z novorojenčkom
Kdaj prvič ven z novorojenčkom? Mamice, ki ste rodile poleti ste se spraševale, če ni prevroče, med tem ko se mamice, ki...
Anitin sklad: dobrodelni sklad Anite Ogulin
Novo ustanovljen sklad, ki je ustanovljen z namenom hitre pomoči ljudem v najglobjih stiskah.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?