|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Bolnišnično zdravljenje so potrebovali tudi otroci, mlajši od enega leta

Uredništvo Ringaraja.net, 27.10.2020
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo iskali dogovore na vprašanja, kako je s prebolevanjem bolezni covid-19 pri otrocih in koliko otrok je pri nas potrebovalo bolnišnično zdravljenje.

image
Otroci imajo manjšo verjetnost v primerjavi z odraslimi, da so tekom bolezni covid-19 hospitalizirani. (FOTO: Freepik.com)
/11


Kljub mnogim vprašanjem in nejasnostim glede otrok in novega koronavirusa, je danes že povsem gotovo, da se lahko okužijo tudi otroci. Več študij je sicer pokazalo, da večina otrok s koronavirusom razvije mile simptome ali pa sploh ne zboli – zlasti otroci, mlajši od 12 let.

Nacionalni inštitit za javno zdravje (NIJZ) smo prosili za dodatna pojasnila, kakšna je prisotnost bolezni covid-19 pri slovenskih otrocih.


Kakšna je starost otrok, ki so zboleli za covidom 19 pri nas? Koliko je bilo do zdaj predšolski in koliko šolskih otrok?

V Sloveniji je do dne 19. 10. 2020 skupno zbolelo 100 otrok v starosti 0-4 let in 676 otrok v starosti 5-14 let.


Mateja Logar, infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana je včeraj (27. 10. 2020) medijem povedala, da sta trenutno hospitalizirana tudi dva otroka, ki se zdravita na navadnem oddelku v ljubljanskem kliničnem centru in potrebujeta dodatek kisika. To je tudi razlog, zakaj sta bila sprejeta v bolnišnico.

V preteklosti pa so imeli v bolnišnici tudi otroke s covidom, ki so bili stari manj kot leto.


Kakšen je običajen potek bolezni pri otrocih?

Najpogostejša poročana simptoma covid-19 pri otrocih sta vročina in kašelj. Prisotni so lahko tudi drugi simptomi, kot so boleče žrelo, bolečine v mišicah, glavobol, zamašen nos z izcedkom, težko dihanje, težave s prebavnim traktom itd.


PREBERITE TUDI: Koronavirus pri otrocih - Pri okuženih otrocih izstopa en simptom


Koliko obolelih otrok ima blag potek bolezni in pri koliko obolelih otroci bolezen poteka v hujši obliki?

Otroci večinoma zbolevajo z blago obliko bolezni ali so brez simptomov, zaradi česar okužba lahko ostane neprepoznana. Otroci imajo manjšo verjetnost v primerjavi z odraslimi, da so tekom bolezni covid-19 hospitalizirani.


Je otrok po preboleli bolezni še vedno lahko potencialen prenašalec virusa? Koliko časa?

Dosedanji podatki kažejo, da otroci s simptomi izločajo virus podobno kot odrasli in lahko prenesejo okužbo na druge osebe, za enkrat pa še ni znano, kako kužni so otroci, ki okužbo prebolevajo brez simptomov.


Največja kužnost naj bi bila do enega tedna po začetku simptomov

Rezultati študije, ki so jo opravili nemški raziskovalci kažejo, da se virus aktivno pomnožuje v sluznici nosno-žrelnega prostora do enega tedna po začetku simptomov in znakov. Pomnoževanje virusa in s tem kužnost je največja ob začetku kliničnih težav in nato upada. Pomnoževanje virusa v sluznici nosno-žrelnega prostora pred začetkom simptomov in znakov ter teden dni po začetku bolezni omogoča virusu veliko kužnost tudi pri osebah z blago obliko bolezni in tudi pri brezsimptomnih osebah. 

Kot so zapisali na NIJZ dokončnega odgovora glede obdobja kužnosti oseb s covid-19 torej še ni. Zanesljivo vemo, da so kužne nekaj dni pred pojavom simptomov in znakov bolezni (2 do 3 dni?). "Na temelju razičnih raziskav pa lahko povzamemo, da je oseba, ki je prebolela blago/zmerno obliko bolezni kužna še 5 do 10 dni, oseba s hudo obliko bolezni pa 5 do 12 dni po nastopu simptomov in znakov bolezni,” pišejo v javno dostopnem članku.

(VIR: Dokument NIJZ)


Je že znano ali je otrok, ki je prebolel bolezen imun nanjo oziroma ima protitelesa za boj proti ponovni okužbi? Koliko časa je še imun?

Glede imunosti po preboleli bolezni je še veliko neznank.


PREBERITE TUDI: Kako poteka odvzem brisa na okužbo s koronavirusom pri otroku?


Koronavirus se v nosu otrok ohrani do treh tednov

Znanstveniki so si enotni, da otroci v primeru okužbe manj verjetno zbolijo, velikojih celo ne razvije simptomov, ni pa še znan odgovor na vprašanje, v kolikšni meri otroci virus širijo. Kot poroča BBC bi lahko nekaj odgovorov glede tega prinesla nova južnokorejska študija, pišejo na Delo.si. V tej študiji znanstveniki na podlagi podatkov 91 otrok ugotavljajo, da je celo pri tistih z malo ali brez simptomov v brisu nosu mogoče najti virus še po treh tednih, kar pomeni, da lahko tudi otroci virus prenašajo naprej, menijo avtorji omenjene študije. 

Po drugi strani pa profesor Calum Semple z univerze v Liverpoolu zatrjuje, da prisotnost virusa v dihalnem traktu še ne pomeni prenašanja, zlasti pri ljudeh, ki ne kašljajo ali kihajo. Tako za otroke kot odrasle namreč velja, da tisti z blagimi simptomi – ki ne kašljajo in spuščajo virusa v zrak – manj širijo virus. Otroci pa v splošnem razvijejo milejše simptome bolezni, še pišejo na Delo.si.


VIRI: NIJZ, Delo.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
22
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
8
Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
8
Zakaj naj otrok sam izbere oblačila?
Pomembno je, da starša otroku ves čas odraščanja omogočita, da sam vadi oblačenje ter ga pri tem spodbujata in podpirata...
5



Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...
POMEMBNO: Kaj storiti, če najdete izgublje...
Spodaj boste našli nasvete, kako lahko pomagate izgubljenemu otroku.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?