|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Za mentorje in mentorice: Projekt Naša mala knjižnica

Uredništvo Ringaraja.net, 7.9.2020
Že trinajsto leto se lahko mentorji in mentorice pridružite prav posebnemu projektu za spodbujanje branja: Naša mala knjižnica. Preberite, kateri so razlogi, da sodeluje tudi vaš razred in bodite zraven. Čas za prijavo je še do 25. septembra!

image
Odličen projekt, ki male glavice spodbuja k branju. (FOTO: Naša mala knjižnica)
/11


Pri KUD Sodobnost International se trudijo približati knjige bralcem in jih motivirati za branje, zato že trinajstič zapovrstjo organizirajo projekt Naša mala knjižnica (NMK). Projekt je namenjen spodbujanju branja in dvigovanju bralne pismenosti ter spoznavanju drugih kultur. Hkrati s tem pa poskušajo s projektom uveljaviti kakovostne evropske mladinske avtorje in njihova dela.


V lanskem letu je pri projektu sodelovali že več kot 200 slovenskih osnovnih šol. V letu 2020 pa "knjižnica" dobiva mednarodne razsežnosti, saj se bo projekt odvijal tudi v Estoniji in na Hrvaškem. In še ena pohvala: projekt NMK je bil dvakrat podprt s strani Evropske komisije, leta 2018 pa je prejel tudi naziv »Zgodba o uspehu«.


5 razlogov, zakaj sodelovati v projektu NMK

Joj, še en projekt! Ne, ne, to ni navaden projekt! KUD Sodobnost International želi vzgajati mlade bralce, ki se bodo ob knjigi zabavali, krepili svojo ustvarjalnost ter moč lastnega izražanja.  

Kaj je tisto, kar vas lahko, mentorji in mentorice prepriča, da se pridružite? Takole so pri KUD Sodobnost našteli razloge, zakaj je dobro biti zraven:

1. Projekt je namenjen spodbujanju branja in predstavitvi kakovostnih slovenskih in tujih otroških in mladinskih avtorjev na malce drugačen in izviren način.

2. V začetku šolskega leta (ozirma do roka za prijavo) prijavljenim otrokom razdelimo Ustvarjalnike s hudomušnimi, a poučnimi nalogami na temo šestih knjig, vključenih v projekt.

3. Projekt je zasnovan tako, da spodbuja branje in otrokovo ustvarjalnost skozi skupno ustvarjanje – učenci, ki berejo 30 minut na dan, dosegajo bistveno boljše rezultate od tistih, ki ne berejo.

4. Projekt je namenjen otrokom od 1. do 5. razreda osnovne šole. Z njim lahko popestrite ure slovenskega jezika, likovnega in glasbenega pouka, ga izvajate pri zunajšolskih dejavnostih ali v podaljšanem bivanju.

5. V dejavnostih, ki jih v projektu izvajamo skozi vse šolsko leto, boste prejeli pismo avtorja, si izmenjali literarnega junaka, sestavljali bralni vlak, pisali knjižne razglednice, se pomerili v NMK-kvizu, si prislužili še kakšno nagrado …


In kaj o projektu menijo mentorice in otroci ...

Sabina Burkeljca in Anita Gaber Peceli, OŠ Rodica

Mentorici meniva, da je projekt presegel naša pričakovanja, saj je poleg zastavljenih ciljev razred povezal v skupnost, branje jim je postalo užitek. 


Petra Likar Jan, OŠ Toma Brejca Kamnik

S projektom Naša mala knjižnica me je že pred nekaj leti seznanila mama enega mojih učencev v tretjem razredu. Učencem sem namreč vedno rada brala knjige. Odlomki iz beril so prekratki, z njimi otrokom ne pridem blizu. Kadar pa knjigo berem v nadaljevanju, mi učenci, četudi je september in smo se šele spoznali, dovolijo priti blizu.

V tem šolskem letu sem prevzela koordinacijo projekta na šoli in ga vključila v pouk slovenščine. Sprememba učnega načrta za slovenščino je prišla kot nalašč in nam ponudila več svobode pri izbiri književnih del. To pa je seveda lahko zanka, v katero bi se zlahka ujel učitelj, ki mladinske književnosti ne pozna dobro oz. ne sledi novostim. Ekipa NMK, ki je sestavljena iz strokovnjakov s področja književnosti, je tista, ki ji zaupam. Ne dvomim, da so knjige, ki jih vključijo v projekt, kakovostne, in tako jih sproščeno prebiram učencem.


Učenci in učenke 5. a razreda, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje

Radi bi vas pohvalili za zamisli in ideje v res odličnem projektu. Danes smo v šoli prebrali zgodbo Tu blizu živi deklica avtorice Ide Mlakar Črnič in ob njej razmišljali in se pogovarjali. Vsebina zgodbe je na žalost zelo realna in tudi v našem razredu smo prepoznali »princeske« in »deklice, ki živijo tu blizu«. Veliko smo se naučili. Rešili smo tudi večino nalog. Hvala za vaše zgodbe.

Upamo, da boste še naprej sestavljali tako dobre sezname knjig in zanimive naloge.


Pridružite se!

Tudi letos snovalci projekta obljubljajo odlične knjige ter Ustvarjalnika z zanimivimi in zabavnimi nalogami. V sodelovanju s partnerskima založbama so pripravili pester program medkulturnih povezav in še marsikatero presenečenje

Z ozirom na epidemijo so projekt zastavili tako, da ga bo mogoče izvajati tudi v primeru, če bodo učenci šolske klopi zapustili predčasno in nadaljevali šolanje doma. V kolikor bo pouk ponovno prilagojen, bomo mentorjem in mentoricam, sodelujočim v projektu posredovali PDF-je knjig in Ustvarjalnikov, izvedli bodo spletne obiske avtorjev, učenci bodo prejeli pisma presenečenja, doma ustvarili NAJ bralni kotiček …

Lepo vabljeni, da se jim pridružite. 

 

Za več informacij obiščite njihovo spletno stran www.nasamalaknjiznica.si, za vaša vprašanja pa so vam organizatorji na voljo tudi prek e-naslova sodobnost@guest.arnes.si in po telefonu na številki 01 43 72 101. 


knjižnica

 

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
14
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
9
DOBRA PRAKSA: Opismenjevanje otrok v vrtcu
Raziskovalca G. J. Whitehurst in C. J. Lonigan (2001) sta ugotovila, da ima črkovno znanje in fonološko zavedanje, ki ga...
4
Lulanje v posteljo
Močenje postelje pri otrocih je od njihovega tretjega pa vse do petega leta popolnoma normalno. Če je po tej starosti še...
4



Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
Zakaj so možje učiteljic najsrečnejši ljud...
Učitelj/-ica v družini deluje podobno kot v razredu. Vedno daje vse od sebe. Vedno se bo poskušal/-a pravilno odločiti. ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?