|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Za miren porod

Helena Primic, 10.2.2018
Vse nosečnice si želijo miren porod brez zapletov. Kako si lahko še pred porodom pomagajo doseči to notranjo mirnost, smo se pogovarjali z obporodno svetovalko in spremljevalko oz. dulo za nosečnice in mame po porodu Ireno Jamšek Halas.

image
V napornih trenutkih počasi dihajte skozi nos v trebuh.
/11


Da se lahko ženska med porodom zares sprosti in preda porodnemu procesu, mora že med nosečnostjo predelati vse morebitne strahove. Kateri so po njenih opažanjih najpogostejši strahovi slovenskih nosečnic, smo vprašali obporodno svetovalko in spremljevalko oz. dulo za nosečnice in mame po porodu Ireno Jamšek Halas.

"Med najpogostejšimi strahovi, ki jih opažam pri svojem delu, so strahovi, povezani z doživljanjem bolečine in izgubo nadzora nad sabo. Sem sodijo tako skrbi glede intenzivnosti, trajanja in zmožnosti premagovanja bolečine (Jo bom lahko prenesla?) kot skrbi glede varnih protibolečinskih sredstev (Je to res varno zame in za otroka?). Nosečnice je pogosto strah tudi samega poteka poroda in morebitnih zapletov, še posebej prvorodke, ki nimajo izkušnje poroda. Glede na različno prakso naših porodnišnic pa marsikatero nosečnico skrbi tudi, da porodno osebje ne bo upoštevalo njenega porodnega načrta ter da bo prišlo do kakšnih intervencij (npr. sprožitev poroda, pospeševanje poroda z umetnimi popadki, prerez presredka, carski rez) po nepotrebnem in poškodb mamice ali otročka (npr. raztrganine presredka). Med pogostimi strahovi nosečnic je tudi strah, povezan s prepoznavanjem začetka in napredovanja poroda - strah jih je, da bodo slabo prepoznale pravi čas za odhod v porodnišnico in se od doma odpravile prepozno," je najpogostejše strahove nosečnic, s katerimi dela, opisala Jamšek Halasova. 

Kot je opozorila sogovornica, so za veliko strahov nosečnic krivi tudi filmski prikazi poroda in "grozljive" porodne zgodbe, ki jih ženske beremo in nam o njih pripovedujejo. "No, ampak saj filmi niso resničnost. In tudi te strašne porodne zgodbe so se dogajale nekomu drugemu. Toda v resnici žal naši možgani oz. podzavest te razlike ne prepozna, saj ne loči med resnično in imaginarno doživetimi podobami. In tako te podobe, ko se začne proces porajanja, lahko poskrbijo, da je naš porod zares prav filmsko napet ali pa grozen kot iz revije. Zato vedno poudarjam pomen deljenja lepih in navdihujočih porodnih zgodb. Ženske namreč za manj stresno rojevanje za začetek potrebujemo čim več pozitivnih asociacij na porod," opozarja Jamšek Halasova.

 

Ko je prvi porod grozen ...

Kako pa lahko nosečnica premaga vse strahove, če je imela pri prvem porodu "grozno" ali celo travmatično izkušnjo? Potem to ni več zgodba neke druge ženske, temveč travmatični spomini, ki jim je težko ubežati.

"V takšnem primeru je za žensko pomembno, da pred naslednjim porodom to svojo negativno porodno izkušnjo najprej "predela", kar lahko stori na več načinov. Eden izmed njih je ta, da gre nosečnica v mislih skozi svojo travmatično porodno zgodbo in se ob tem osredotoča na številna negativna čustva v njej ter na okoliščine, ki so soustvarile taka čustva, ter jih tako osvobodi. Sama v ta namen nosečnicam pomagam s t. i. tapkanjem oz. tehniko EFT (Emotional Freedom Techniques), pri kateri preko tapkanja po točkah, kjer potekajo meridiani, sproščamo čustveno povzročene blokade v energijski pretočnosti telesa, s tem pa dosežemo integracijo stresa in sprostitev oz. osvoboditev negativnih čustev, ki jih še vedno nosimo v sebi in nas ovirajo, četudi je dogodek, ki jih je sprožil, že mimo. Problem namreč ni sam spomin na dogodek, pač pa čustva, ki se sprožajo ob spominjaju ali ob asociaciji, vezani na spomin. Nosečnici, ki je imela negativno porodno izkušnjo, lahko gotovo zelo pomaga tudi pomoč obporodne dule, s pomočjo katere bo lahko bolje raziskala, kaj se ji je zgodilo, zakaj in kako bi se lahko tokrat temu izognila," nosečnicam z negativno porodno izkušnjo svetuje sogovornica, ki je tudi sama dula.

Jamšek Halasova nosečnicam tudi priporoča, da pred porodom raziščejo svoje porodno okolje tudi širše, saj v najbližji porodnišnici morda niso naklonjeni takšnemu porodu oz. željam (porodnemu načrtu), kot jih ima nosečnica in za katere verjame, da bi ji lahko olajšali porodni proces. "Vsekakor pa vsem nosečnicam, ki imajo predhodno negativno porodno izkušnjo, gotovo zelo koristi, če se naučijo tehnik in orodij za hipno oz. takojšnjo globoko sprostitev in umiritev ter notranje opolnomočenje porodnice, ki vključujejo dihalne, relaksacijske in vizualizacijske elemente," je prepričana Jamšek Halasova, ki tudi sama vodi program MIR-NA skozi porod in rojstvo. Gre za svojevrsten program priprave na porod s posebnim poudarkom na kombinaciji meditacije in avtogenega treninga, s katerim lahko porodnica doseže globoko umirjenost in sproščenost tudi med porodom.

 

Kaj storiti med zapletom?

Ne glede na to, kako se nosečnica pripravi na porod, pa ji vendarle nihče ne more zagotoviti poroda brez zapleta in točno po njenem porodnem načrtu oz. željah. In kaj storiti, če med porodom pride do zapleta, da ne bo zaradi strahov in panike še več težav? "Če hoče porodnica (in njen partner) čim bolje razumeti situacijo in osebju postaviti prava vprašanja, na podlagi katerih bo tudi osebje lahko raziskalo ali pojasnilo situacijo širše, se mora najprej umiriti. To lahko stori z dihanjem v trebuh (trebušno dihanje) - čim bolj počasni dolgi vdihi skozi nos v trebuh in počasni nežni izdihi skozi nos, ki sporočajo možganom “Varna sem” in zato posledično tudi bolj mirna. Pomaga tudi masaža oziroma stimulacija določenih akupunkturnih točk, kar vse vpliva na živčni sistem porodnice, da se umiri, s tem pa se izboljša tudi prekrvavljenost maternice in tako tudi otrokova oskrba s kisikom. V takih situacijah je to zelo pomembno. Ker je v takšnih težkih trenutkih včasih tudi treba spejemati pomembne odločitve, je pomirjujoče trebušno dihanje zelo v pomoč, saj odločitve zagotovo lažje sprejemamo in lažje zaslišimo glas intuicije, če smo umirjeni," je prepričana sogovornica.

V takšnih trenutkih, ko se porod zaplete, je še toliko bolj dobrodošla ljubeča prisotnost partnerja, ki je lahko porodnici zelo v pomoč. "Eden najbolj preprostih načinov za pomiritev porodnice med porodom je, da partner porodnico spodbudi, da svojo pozornost usmeri na dihanje ter nato diha z njo, tako da ta vzpostavi takšno dihanje, ki pomirja um in telo. Dihanje s porodnico pomeni, da partner sledi njenemu dihanju in ga -v kolikor kaže na vznemirjenost - postopoma in brez besed umiri tako, da se je dotakne (morda prime za dlani) in poskuša z njo vzpostaviti očesni stik ter nato svoj ritem dihanja vse bolj umirja. Porodnica mu bo z dihanjem začela slediti. Občutek, da je partner tam zanjo z ljubečim dotikom, polno prisoten in z zaupanjem vanjo, je za žensko med porodom zelo pomirjajoč," partnerje porodnic spodbuja Jamšek Halasova, ki porodnicam svetuje, da umirjanje vadijo vso nosečnost, saj bodo tako lažje priklicale ta občutek tudi v težjih trenutkih poroda.

Več o programu MIR-NA skozi porod in rojstvo najdete na tej povezavi.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
12
Punčka ali fantek: trije testi za ugotavlj...
Vas zanima, kaj nosite pod srcem? Ali že veste in bi radi preverili, če deluje? Ugotovite spol otroka v trebuščku so pom...
6
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
5
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
4



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?