|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj UTRUJENE MAME ostanejo budne POZNO?

Uredništvo Ringaraja.net, 26.10.2023
Rada bi rekla, da mame prosti čas izkoristijo zase, ampak to ni povsem res. Seveda včasih pregledamo Facebook ali najljubšo Netflix serijo, vendar pogosteje ta čas izkoristimo, da nadoknadimo čas, ki ga med dnevom ni bilo.

image
/11


Zjutraj sem vstala okoli 5.30. To počnem pet dni na teden, da sina spravim v vrtec in hčerko v šolo, preden pridem v službo ob 7.30. Brez skrbi, kavo začnem piti, preden grem od doma.

Ko pridem v službo, si natočim še eno skodelico kave, nato pa se prebijem osem ur dela, ki ni povezano z vzgojo družine. Izklopim se v trenutku, ko se moja izmena konča, odhitim po otroke in pripravim večerjo takoj, ko pridemo domov. Večerje pogosto nočeta jesti, če niso piščančji medaljoni ali sir na žaru, in večino časa, ko bi morali jesti, porabim za pregovarjanje z otroki o nekaj grižljajih stročjega fižola. Sčasoma se z otroki znajdemo v slepi ulici in prisiljeni smo se boriti za čas za kopanje.

Moja hiša je ponavadi katastrofa.

Lonci in ponve napolnijo umivalnik in po pultu. V vsakem trenutku sta na sedežni garnituri – oziroma klopi za perilo, kot ji pravijo otroci – vsaj dva kupa perila. Flomastri brez pokrovčkov prekrijejo prostor pod jedilno mizo, odvržene igrače pa natrpajo hodnik. Po nekaj letih skrbne vaje sem se naučila krmariti po tem zahrbtnem terenu, čeprav moji podplati še vedno tu in tam najdejo nazobčano igračo.

Nisem površna, nasprotno. Kaotično stanje v mojem domu je posledica zaposlene družine in matere, ki ne more dohajati norosti. Na težji način sem se naučila, da je nenehno čiščenje bitka, ki me samo spravlja ob živce. Nered se množi kot zajci, ko imate otroke v hiši.

Čeprav sem nenehno v gibanju, med kopanjem in spanjem dosežem zelo malo. Pomagam jokajočemu otroku iskati pogrešano knjigo, po večerji pospravim krožnike in nagega otroka ženem v kad.

Dvajset vprašanj in več kozarcev vode kasneje, otroci končno spijo. Takrat sem smrtno utrujena. Kot živ zombi se premikam iz sobe v sobo, pobiram odvrženo perilo in ga dodajam v že tako poln koš.

Vem, da bi morala iti spat. Moje telo hrepeni po počitku, a vseeno grem spat veliko kasneje kot ostali.

 

PREBERITE TUDI: Dr. Ranko Rajović: Otrok ne potrebuje milijon dejavnosti, ampak park, gozd in počitnice na podeželju

 

Zakaj?

Ker sem mama in je to moj edini čas, ko sem sama. Pravzaprav je kompromis, ali se odločiš spati ali pa si izbereš čas zase. Čas zase si seveda izbiram skoraj vsak večer.

V teh poznih urah je naš dom popolnoma tih. Slišim dihanje psa pod mojimi nogami, škripanje in stokanje parketa in brnenje hladilnika. To je moj čas in cenim vsak trenutek. Brez otrok, ki me vlečejo za majico in prosijo za še en prigrizek. Brez hrupa, brez kaosa, samo jaz in moje misli.

Rada bi vam povedala, da mame ta čas preživijo v stvareh, ki jih veselijo, vendar to ne bi bilo povsem res. Seveda občasno pregledamo Facebook ali si privoščimo najljubšo Netflixovo serijo, a pogosteje ta čas namenimo nadoknaditvi tistega, kar smo čez dan zamudile.

Pravijo, da ima dan premalo ur, a mame so sposobne iztisniti vse do zadnje kapljice. Trenutno je ura 22:30 in morala bi spati, vendar delam. Ko bom končala z delom, bom pripravila svojo obleko za jutri. Napisala bom seznam živil, ki jih bom jutri na poti domov kupila v trgovini, potem pa bom pobrala markerje izpod jedilne mize. Kar se da tiho bom zložila igrače v košaro in posodo v pomivalni stroj. Potem si bom oblekla pižamo in prebrala nekaj poglavij svoje najljubše knjige. Ko mi bo spanec grozil, da me bo odnesel, bom imela oči čim dlje odprte, ker vem, da ko se jutri odprejo, se vrvež začne znova.

 

PREBERITE TUDI: Mamino opravičilo: Oprosti, ker sem vpila nate

 

Seveda bom utrujena. Matere so vedno utrujene.

Toda trdno verjamem, da je zato Bog ustvaril kavo. Zakaj bi sicer nekdo zmlel zrnje, prah prelil z vodo in potem spil? Jasno je, da je kava del načrta. Ustvarjen je za mame, kot sem jaz.

Ne pritožujem se – vem, da je to del starševskega paketa. Prišel bo dan, ko bodo otroci zrasli in bodo večeri mirni. Potem ne bom grizljala stročjega fižola in moja tla bodo ostala relativno čista.

Ne bom vas dolgočasila z naveličanim klišejem, ki vas roti, da uživajte vsak trenutek, ker vem, da je mogoče biti izjemno hvaležen, čeprav priznate, da ste izčrpani.

 

Utrujena sem, a sem hvaležen in nekega dne bo dovolj časa za spanje.

 

Vir: herviewfromhome.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Materinstvo je: odgovor na približno 300 v...
Smešno je, kako so se stvari obrnile. Tišina, ki me je tako skrbela, je zdaj napolnjena z nenehnim klepetom. Pogosto me ...
11
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
8
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Materinstvo je: odgovor na približno 300 v...
Smešno je, kako so se stvari obrnile. Tišina, ki me je tako skrbela, je zdaj napolnjena z nenehnim klepetom. Pogosto me ...
Gremo ljubljanskega zmaja spoznat!
Ta in naslednji vikend naj bo v znamenju zmaja - tega mogočnega in čarobnega bitja, ki otroku pomaga tudi pri razvoju. K...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?