|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dr. Ranko Rajović: Otrok ne potrebuje milijon dejavnosti, ampak park, gozd in počitnice na podeželju

Uredništvo Ringaraja.net, 25.10.2023
Dr. Rajović pravi, da otrok ne more tri ure preživeti pred ekranom in se razvijati na ravni, ki je pričakovana za njegovo starost.

image
/11


Generacije so vsako leto šibkejše. To je opazilo tudi več kot 800 učiteljev, ki smo jih anketirali pred osmimi leti, trdi Ranko Rajović, avtor programa NTC in ustanovitelj MENSE Jugoslavija, danes Srbija.

Nekaj ??moramo spremeniti. Prvi problem so nove tehnologije. Rajović pravi, da otrok ne more tri ure preživeti pred ekranom in se razvijati na ravni, ki je pričakovana za njegovo starost. Kot drugo težavo navaja pomanjkanje gibanja.

 

PREBERITE TUDI: DR RAJOVIĆ: Kako otrokom postavim meje

 

»Šest- ali sedemletni otrok bi moral prehoditi od 15 do 20 kilometrov na dan. Toliko smo prehodili, ko smo bili otroci. Kateri otrok v mestu prehodi celo 2-3 kilometre? In možgani se razvijajo ravno z gibanjem.« - pravi Rajović in poudarja, da poleg teh dveh razlogov - odvečnega časa pred ekrani in pomanjkanja gibanja, obstajajo še drugi, vendar sta ta dva v bistvu največja "krivca", da vsako leto, na vseh področjih, naše generacije postajajo šibkejše.

Poziva starše, naj otroke peljejo v gozdove in parke, naj plezajo po drevesih in se igrajo, kot smo se mi, ko smo bili otroci. Dodaja, da otrok ne potrebuje sto dejavnosti, ampak park, gozd in počitnice na podeželju.

 

»Otroke moramo naučiti razmišljati. Je edina priprava na prihodnost. V šoli preživijo pet ur na dan in v tem času se ne bi smeli učiti stvari na pamet, ampak se učiti razmišljati. In da bi to naredili, se morajo premakniti. Pri tem imajo pomembno vlogo vrtci, šole in starši. Mi vsi." - pojasnjuje Rajović.

Rajović ugotavlja, da je težava današnjih otrok, ki je mi kot otroci nismo imeli, hiperpozornost.

»Otroci se učijo pet, šest minut in ne morejo nadaljevati, morajo si vzeti odmor. Po premoru spet isto. In ko jim daš video igrico, lahko traja dve uri. Imamo globoko pozornost in se lahko učimo dve ali tri ure. Današnji otroci tega ne zmorejo."

 

PREBERITE TUDI: Otrok se mora s frustracijami soočati že kot majhen

 

Na vprašanje, kako to spremeniti, Rajović pravi, da je ključ v nas, starših, in času, ki ga preživimo z otroki. Svetuje vključevanje družabnih iger že od malih nog. Najprej človek ne jezi se, in ko se otrok nauči šteti - karte ali šah.

»Otroka moramo naučiti, da nekaj obvlada s svojimi možgani, ne pa mu dati videoigro, v kateri se zamenja 1000 slik, otrok pa temu sledi. Ni naravno.

 

In kaj, če je otrok že najstnik, kako lahko to spremenimo?

Moramo se veliko pogovarjati, pravi Rajović, iskati nove metode.

»Starši se lahko izobražujete sami, dovolj je, da obiščete spletno stran Društva učiteljev ali spletno stran NTC učenja. Je pa otroke lažje prej in pravočasno usmeriti v fizične aktivnosti in jih oddaljiti od virtualnega sveta. Če so že v najstniških letih, je težje, ni pa nemogoče. Potrebno je veliko pogovora in potrpljenja, da jim pokažemo, da obstaja nekaj onkraj virtualnega sveta." - trdi Rajović.

 

PREBERITE TUDI: Še poznate stare igre? Se jih še igrate?

 

Dodaja, da so otroci, ki so preveč osredotočeni na virtualni svet, agresivni, negotovi in ??se ne morejo učiti, zato imamo dvojno težavo.

 

Vir: Zelena učionica

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
22
Noč čarovnic: Strašljive sence
Tokrat vam predstavljamo zanimiv izdelek za Noč čarovnic. Je enostaven in narejen v nekaj minutah. Poskusite še vi, otro...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
5
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
5



Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?