|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdravje otroka: Nasveti terapevtke naravnega zdravljenja

Uredništvo Ringaraja.net, 18.11.2020
Pravilna raba in kombinacija kakovostnih zelišč ter zeliščnih pripravkov omogoča, da v otrokovem telesu podpremo, prebudimo in aktiviramo speče moči, ki pospešijo procese samozdravljenja.

image
Preobremenjeni starši si lahko povsem mirno priznamo, da na poti podpiranja otrokovega zdravja včasih potrebujemo pomoč. Ta je lahko zelo učinkovita z uporabo kakovostnih zelišč. (Foto: Freepik)
/11


V trenutnem obdobju smo starši še bolj motivirani, da pri zdravljenju otroških prehladnih obolenj najprej preverimo pri naravi, kaj ima skrito v svoji bogati zakladnici.

Pri tem si lahko učinkovito pomagamo z zelišči, o katerih smo se pogovarjali s terapevtko naravnega zdravljenja, celostno družinsko svetovalko na Zasoncke.si in predavateljico spletne šole za starše Veva.si - Jasno Matjašič.

 

Kaj je fitoterapija?

"Fitoterapija je sodobna smer tradicionalnega zeliščarstva, ki ga dopolnjuje in razvija s pomočjo najsodobnejših izsledkov znanosti. Kljub temu, da je med tradicionalnim zeliščarstvom in fitoterapijo velika razlika, obe uporabljata zdravilne rastline - celotno rastlino ali posamezen del rastline," je pojasnila Matjašičeva.

Da zelišča v sebi skrivajo številne moči, so vedeli že naši predniki, ki so si skozi tisočletja s čaji, macerati, tinkturami, eteričnimi olji in sirupi iz zelišč pomagali pri preprečevanju in zdravljenju bolezni. Na tradicionalno zeliščarstvo se lahko še vedno naslonimo, saj ima na slovenskih tleh izjemno močno in dolgo tradicijo.

Fitoterapijo, ki jo danes s pomočjo znanosti lahko uporabljamo tudi v obliki tablet, praškov in suspenzij, še vedno uporabljata dve tretjini svetovnega prebivalstva - od kitajske tradicionalne medicine do ajurvede.   

 

PREBERITE TUDI: Ajurvedski napotki za zdravo jesen

 

Ko se ujamemo v začaran krog z antibiotiki ...

Kako zelo je pomembno, da starši zdravje svojega otroka podpremo čim bolj naravno, pogosto izvemo šele, ko se ujamemo v začaran krog z antibiotiki. Kaj se takrat pravzaprav dogaja v telesu otroka?

"Sama v svoji praksi kot terapevtka naravnega zdravljenja pogosto ugotavljam, da je takrat celostno stanje v otrokovem telesu precej porušeno. Otrokov organizem je že zelo utrujen in oslabljen, tako da splošna podpora običajno več ne deluje oziroma enostavno ni dovolj.

V takšnih primerih se mi vedno znova potrjuje pomen individualno prilagojenega pristopa, ki največkrat vsebuje probiotike in prebiotike za obnavljanje črevesne flore (v obliki hrane ali prehranskih dodatkov), podporo procesov razstrupljanja in razkisanja ter podporo vseh šibkih členov v posameznikovem organizmu. Vse to lahko dosežemo z zelišči, naravnimi prehranskimi dodatki in obvezno kakovostno ekološko pridelano hrano," nam je zaupala sogovornica in dodala:

"Pravilna raba in kombinacija kakovostnih zelišč ter zeliščnih pripravkov omogoča, da v otrokovem telesu podpremo, prebudimo in aktiviramo speče moči, ki pospešijo procese samozdravljenja. Vse to se s pomočjo zelišč zgodi povsem spontano in naravno, poleg tega pa pri uporabi kakovostnih zelišč in zeliščnih pripravkov tudi brez stranskih učinkov." 

Ko vemo, kako delujejo zelišča, je seveda povsem logično, da pediatri priporočajo fitoterapevtske izdelke za vse otroke, ki jih pestijo običajne bolezenske tegobe in še niso tako bolni, da bi si morali pomagati izključno z zdravili. Starše še posebej svarijo pred pretirano uporabo antibiotikov, saj je po vsakem jemanju antibiotika, ki poleg škodljivih mikrorganizmov ubije tudi koristne, otrokov imunski sistem treba tako rekoč postaviti na novo.
 

PREBERITE TUDI: Previdno tudi s probiotiki! 

 

Podprite celotni organizem s korenino ameriškega slamnika

Kako nam pa lahko zelišča pomagajo, ko gre za krepitev otrokovega imunskega sistema? Predvsem takrat, ko otroku že teče iz noska, ga boli grlo ali/in ušesa, je morda nekoliko vročičen in "ni čisto pravi".

"Prehlad je eden izmed prvih pokazateljev, da je organizem zdrsnil iz ravnovesja, da nam je vsega preveč in potrebujemo počitek. Če se tega zavemo in si pravi čas vzamemo počitek, že s tem podpremo samozdravilne mehanizme telesa.

Dodatno pa lahko svoj oziroma otrokov imunski sistem podpremo s krepčilnimi, vročimi ter lahko prebavljivimi zelenjavnimi juhami, uživanjem večje količine ekološkega sadja in zelenjave, pa tudi z zeliščnimi čaji in tinkturami (timijanova, bezgova, lipova, žajbljeva ...).

Zelo znana in hitro učinkovita podpora celotnemu organizmu so pripravki iz korenine ameriškega slamnika, ki si jo lahko pripravite sami, jo kupite pri zeliščarjih ali pa na prodajnih policah poiščete standardiziran pripravek, kot je Fitobimbi Echinax, ki poleg ameriškega slamnika vsebuje tudi druge učinkovine, ki v sinergiji z njim pripomorejo k blaženju prehlada," nam je zaupala sogovornica, ki s svoji praksi opaža, da so starši ob poplavi različnih informacij pogosto zmedeni in ne vedo, katero zelišče uporabiti, kako zelišča pravilno kombinirati, katera so sploh kakovostna in podobno.

Prav zato je zelo varna in praktična rešitev že pripravljen in znanstveno preizkušen zeliščni pripravek, kjer veste točno, katere rastline in koliko aktivnih učinkovin vsebuje ter kako deluje. Pri tem ne zanemarite dejstva, da je za dober učinek potrebno izbrati tudi pravo kombinacijo pripravkov glede na trenutno individualno stanje otroka. 

 

PREBERITE TUDI: Medenkoti - Bonbončki za krepitev imunskega sistema

 

Univerzalna rešitev - inteligentna kombinacija zelišč za vse vrste kašlja 

Najbolj moteč simptom prehlada, ki otroka podnevi moti med igro in hranjenjem, ponoči pa mu krade spanec, je kašelj. Prav pri kašlju pa smo starši pogosto zmedeni, saj ne vemo, ali je za otroka dobro, da spodbujamo izkašljevanje ali je bolje, da kašelj pomirjamo.

"V resnici ni nobene potrebe po zmedi. Res je, kašelj se pojavi iz zelo različnih razlogov, tako da v grobem poznamo tri tipe kašlja, pri čemer vsak potrebuje malce drugačno podporo.

Na splošno je zelo pogost razlog kašlja nakopičena sluz v telesu, zato si ob pojavu kašlja lahko pomagate z razsluzevalnimi sirupi. V kolikor se kljub sirupu v dveh dneh ne pojavi produktiven kašelj, ampak kašelj še vedno ostaja suh, to pomeni, da v tem primeru prevelika količina sluzi ni ključna težava, ampak je težava nekje drugje. Takrat je dobro ugotoviti vzrok, ki je lahko tudi energijske narave. Dokler vzroka ne boste odpravili, nobena fizična podpora na dolgi rok ne bo učinkovala.

Da pa se izognete ugibanju, za kateri tip kašlja gre, si lahko pomagate z zelišči in zeliščnimi pripravki, ki pokrivajo širok spekter težav in v telesu delujejo točno tako, kot v danem trenutku organizem potrebuje – enkrat pomirjajo, drugič spodbujajo. Taka inteligentna kombinacija zeliščnih učinkovin je na primer v pripravku Fitobimbi Bronhamil," staršem svetuje Matjašičeva, ki pri vseh prehladnih obolenjih in na splošno v zimskih mesecih tako preventivno kot kurativno prisega predvsem na povečano uporabo timijana v kuhinji in poudarja dobrodejne učinke timijanovih kopeli. Timijan zaradi svojih številnih skritih zakladov pokriva širok spekter različnih težav in jih nežno, a zanesljivo odpravlja.

In seveda ne pozabite na pomen pitja vode. Dehidracija telesa namreč močno slabša sliko izraženih težav in zmanjšuje učinke vseh naravnih pristopov. 

 

PREBERITE TUDI: Družinska uporaba zdravilnih zelišč

 

Bolezen lahko povzroči tudi zastajanje energije

Kot opozarja Matjašičeva tudi pri zdravljenju otroka ne smemo pozabiti, da smo ljudje predvsem energijska bitja in da lahko bolezen povzroči moten pretok energije, ki obremenilno vpliva na posamezen del telesa in sistem na splošno.  

"Zastajanje energije na dolgi rok vodi v vedno večje težave in različne začarane kroge. Takrat je k težavi potrebno pristopiti celostno - to pomeni, da delujemo tako na fizičnem kot energijskem nivoju.

Za trajni uspeh pa je potrebno prepoznati svojo dejansko vlogo pri nastali situaciji, sprejeti odgovornost za lastno zdravje in aktivno sodelovati pri ponovni vzpostavitvi ravnovesja. S tem intenzivno podpremo procese samozdravljenja na vseh nivojih.

In čeprav je res, da nihče ne more ničesar storiti namesto nas samih, pa si predvsem preobremenjeni starši lahko povsem mirno priznamo, da na poti podpiranja otrokovega zdravja včasih potrebujemo pomoč. Ta je lahko zelo učinkovita z uporabo kakovostnih zelišč," starše opogumlja in pomirja Matjašičeva.

Fitoterapevtske proizvode priporočajo pediatri za vse otroke, ki jih pestijo običajne
bolezenske tegobe in še niso dosegli nivoja, ko bi si morali pomagati izključno z zdravili.
Antibiotik je podobno kot v vojni. Vržeš atomsko bombo in vsi umrejo. Tudi tu je tako.
Pobijemo koristne in tiste, ki niso koristne, in to je velik problem. Po vsakem jemanju
antibiotika je potrebno na novo postaviti imunski sistem. Vzpostaviti se začaran krog, iz
katerega se otrok ne zmore izvleči.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
5
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?