|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Želeti samo dobro (nasvet vzgojiteljice)

Miriam Kalan, 20.5.2024
Pokažite, da imate otroka tako zelo radi, da verjamete, da zmore prav vse kar si želi, pa še ravno se tik pred izvedbo spremeni njegov obraz in se v njegove možgane naseli dvom.

image
Bodite varnost in opora, povejte mu da zmore, navijajte zanj in zmogel bo. (Foto: Freepik.com)
/11


Jasno je, da se ob rojstvu zgodi, da gre del srca novega starša po svoje. Sprva je še tako nebogljeno, da ni občutiti, hitro pa pokaže, da ima svojo voljo. Seveda govorim o otroku in o brezpogojni ljubezni, ki se včasih pozabava z razumom. V dobri veri, da bomo ščit, ki bo obranil otroka pred vsemi krivicami, pred razočaranjem, pred žalostjo … lahko naredimo veliko škodo.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj smo starši jezni, ko otroci ne poslušajo?

 

V dobri veri, da kot starš svojega otroka najbolje poznate, mu berete misli, ko s pogledom ošinete njegov obraz, ga oropate svobode in neverjetnih izkušenj, ki bi jih otrok pridobil, če ga nebi obranili. Ali drugače, vsakič, ko se namesto otroka, ki se pripravlja na šobico, odločite, da otrok izkušnje ne potrebuje, mu sporočate, da ne zmore, da vanj ne verjamete, da tega ni sposoben. In otrok, ki do vas goji resnično, brezpogojno ljubezen, temu iskreno verjame. V tako »rešenem« otroku začne tleti dvom, dvom o lastnih sposobnostih, ki vodijo v slabo samopodobo.

 

Pokažite, da imate otroka tako zelo radi, da verjamete, da zmore prav vse kar si želi, pa še ravno se tik pred izvedbo spremeni njegov obraz in se v njegove možgane naseli dvom. Bodite varnost in opora, povejte mu da zmore, navijajte zanj in zmogel bo. Na koncu poglejte iskrice sreče, zadovoljstva v njegovih očeh in kako hitro je pozabil ves dvom in strah, ki bo vas še nekaj časa oblival. Vseeno opozarjam, da ne govorim o skoku iz stolpnice v stilu risanjih junakov in podobnih aktivnostih, ki bi resnično ogrozile življenje. Govorim o visokem napihljivem gradu, ki v starših lahko vzbudi podobno mero strahu za svojega potomca.

 

Dragi starši, zmorete!

Vzgojiteljica Miriam

 



miriam kalan

Miriam Kalan navdušuje delo z ljudmi, še posebej z najmlajšimi. Po duši naravoslovka, ki je matematiko in fiziko zamenjala za predšolsko vzgojo. Učiteljica plavanja, animatorka in strastna potapljačica, z veseljem barva platna in obraze. Radovednost jo vodi do različnih formalnih in neformalnih znanj, ki jih z veseljem tudi deli.

Z vami diplomirana vzgojiteljica, ki poleg vseh ostalih izkušenj in interakcij, že vrsto let "hodi v vrtec" in temu pravi poslanstvo. Hkrati pa ohranja jezikavo trmoglavko, ki jo žene, da bi vsak zakaj imel svoj zato.

 



 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj se z otroci pregovarjamo o njihovi v...
Otrok noče imeti čelade, ne posluša me in podobni izgovori staršev. Pediatrinja.si je na Facebooku zapisala odlično spor...
6
BLOG: Kako spakirati za poletne počitnice?
Letos se na počitnice prvič odpravljam z dvojčkoma, ki že hodita. In tako 8 ur pred odhodom še vedno nimam spakirano, se...
6
BLOG: Iskreno o spanju in uspavanju
Danes sem dobila naslednje vprašanje: "Urška, ali lahko napišeš kakšen nasvet o uspavanju in spanju otrok v svojih post...
6
Je laringitis nevaren?
Laringitis pri otroku največkrat povzroči virus. Otrok lajajoče kašlja, ima bolečine v žrelu, ob napadu pa občutek dušen...
5



BLOG: Kako spakirati za poletne počitnice?
Letos se na počitnice prvič odpravljam z dvojčkoma, ki že hodita. In tako 8 ur pred odhodom še vedno nimam spakirano, se...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




Odvajanje od plenic.
пеперутка16

S čim si pomagate?