|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ženski možgani se po porodu povečajo

Uredništvo Ringaraja.net, 6.3.2019
Mit, da naj bi se ženska pamet v nosečnosti in po porodu "zmanjšala" je dejansko mit. Kot poroča srbski Telegraf, znanstveniki trdijo, da naj bi bila po nosečnosti in porodu ženska pamet v resnici še večja.

image
Ženske naj bi bile po porodu pametnejše.
/11


Raziskava, ki jo je objavilo ameriško združenje psihologov, razkriva, da materini možgani zrastejo, medtem ko se matere učijo, kako naj ravnajo z novorojenčkom. Pri materah, ki so se največ naučile o svojih dojenčkih, je opazno največje povečanje ključnih predelov možganov.


Raziskovalci Nacionalnega instituta za mentalno zdravje v Marylandu so skenirali možgane 19 porodnic, 10 od njih je rodilo dečke, 9 pa deklice. S primerjavo posnetkov možganov dva do tri mesece po porodu so ugotovili, da se je volumen sivih celic povečal za manjšo, ampak pomembno količino v različnih delih možganov. Največje spremembe so se zgodile v predelih za motivacijo, obvladovanje čustev, čutila in presojanje.

 

PREBERITE TUDI: Kaj sploh dela ženska, ki ne hodi v službo?


Pri odraslih se količina sivih celic običajno ne spreminja v nekoliko mesecih, če se medtem nismo veliko učili, imeli poškodbo možgan ali bolezni oziroma velikih sprememb v življenju. Avtorji raziskave smatrajo, da stopnja hormonov, vključno z izzivi, ki jih prinaša rojstvo otroka, vodi do povečanja količine možganskih celic.

 

"Motivacija za skrb za otroka in glavne značilnosti materinstva verjetno niso toliko stvar instinktivnega vedenja, ampak so bolj rezultat aktivne gradnje v možganih," pravita neurostrokovnjaka dr. Craig Kinsley in dr. Elizabeth Mayer. Pri materah, ki so opisale svoje dojenčke kot posebne, prečudovite, popolne, idealne in podobno, je večja verjetnost, da se bodo možganske celice na področjih v možganih, ki so povezana z materinskim občutkom in čustvovanjem, povečale bolj kot pri manj navdušenih porodnicah, še navaja srbski Telegraf.

 

PREBERITE TUDI: Tega novopečeni mamici ne smete reči ...


VIR: Blic.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
10
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
6
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
5
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
5



Si DOBRA MAMA, tudi če imaš SLABE DNEVE
Verjemite mi, vse mame imamo slabe dni. Dnevi, ko smo razočarane, čemerne in se počutimo, kot da ne zmoremo več.
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?