Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Narobe je miselnost, da je treba biti ponosen, ce goljufas sebe in druge drzavljane -soljudi, a ne , da je sram ker nisi posoben ziveti brez socialne podpore. A ni ljudi sram, če so na socialni? Poznam punco, ki pravi, da bi glede na dohodke dobili socialno, če bi zanjo prosila, vendar je nočeta, ker je ne rabita - živita v bistvu zelo podobno kot mi in jim nič ne manjka, se pa ne preseravajo. V nasi nekdanji skupini v vrtcu je ca 1/2 starsev bila v nekem dogovoru o locenosti, neskupnem zivljenju ipd... in od niti 20 otrok, 5 mamic, ki sta izracunale, da se jim ne spalaca delati. Vec dobijo, ce so na socialni. In popolnoma redno se je povljal odgovor, ja, zakaj pa ne bi izkoristila, ce lahko... zakaj bi delala, ce se mi ne splaca... Sramujejo se svoje revscine pa dejanski revezi. Mene so imeli za neumnico, ker nisem dala vloge za otroski, a upravcena sem. Delo plemeniti, kakor koli razumeli. Biti doma gledai v luft in cakati kaj te bo doletelo je ubijajoce. Ni samo koliko denarja odbis, je tudi segment, da si kot clovek, kot oseba nekoristen, odvecen... Se strinjam, samo meni se zdi to argument za to stran, ne za tisto, ki jo zagovarjaš - oz. ne razumem čisto povezave, zgleda. Za katero stran? Govorim namrec o obcutku, ki ga clovek, ki nekaj dela in je zadovoljen, da dela, da nekaj naredi, da ni nekoristen parazit, ki parazitira na kavcu. Se strinjam, da je delo n črno za družbo škodljivo - zato pa pravim, da bi lahko malo poenostavili določene stvari, da bi se več ljudi odločilo za delo na belo namesto na črno. Če nejcko ne ve, da bo vsak mesec zaslužila 80 € dokler je bila zaposlena oz. 350 zdaj, ko je brezposelna, pač ne more odpret podjetja - ker toliko na mesec mora dobit samo zato, da nima minusa. Kdo bo pa delal zato, da bi imel minus? Jasno, da ne more odpirat podjetja. zato nima vsakdo podjetje ker vsakomur ni na kozo pisano podjetnistvo. IMO drzava bi morala ustvariti pogoje, da se za podjetnistvo ljudje odlocajo ker res to zelijo in ne za krpanje luknje, ker drugega ne dobijo. Navsezadnje je avtorska pogodba povsem ok resitev. Rahlo motece pa je, da menis, da ce bos meni "dokazala", da sem naredila nekaj kar ni bilo prav, dokazala, da je vse v najlepsem redu in da eto to pa ni problrematicno niti zaskrbljujoce. Ne, govorim o tem, da če še ti, ki si zelo doma v pravu, nisi najprej videla lepo možnosti na belo in nisi takoj ugotovila, da to, kar počneš, je podpiranje dela na črno... kako misliš, da bojo to potem videli vsi, ki sploh nimajo nobene veze s pravom? Zato se pogovarjamo. To, da ima zavarovalnica zaslužek, vsekakor ni dovoljenje, da jo kdo goljufa. Je pa veliko manj razumljivo, če noče izplačat odškodnine tistim, ki si jo čisto res zaslužijo. Če sama ne bi imela, bi mi bilo vsekakor bolj jasno. Ne govoriva z ankico o tem, da bi kdo smel goljufat zavarovalnico, ampak o tem, da ona ne sme goljufat drugih -če ima, pa sploh ne, ker potem ni problem, da ne bi imela od kod vzet. To je aksiom. Pravzaprav je to kalsicna zamenjava teze - jaz pravim (in dam primer zavarovalnice), da je goljufija pogosta in da so v igri zelo velike vsote denarja, Odgoarja se mi pa z nepostenostjo zavarovalnic. Pa v koncni fazi naj bodo izpiti za voznisko dovoljenje - tudi tukaj se goljufa in to ne prav na malo. Bom dobila odgovor, da je Instruktor iz neke AS zelo neumen? Na podlagi česa mislim, da je bila tam očitna kraja? Na podlagi tega, kar sem zvedela o primeru, malo več kot je bilo tu napisano;). Ne samo na podlagi tega, da ankica ni glih oseba, ki bi se spravila krast zavarovalnice;). Se strinjava, da je fajn, ampak to me ni vodilo pri tem konkretnem primeru. To ni bila stvar debate in nima nobene zveze s tem kar smo govorili oz. pisali. Ne mislim, da bi jim ankica dala denar, če bi bila zavarovalnica v težavah, ampak bi pa po moje veliko manj besnela. Jaz bi tudi manj besnela v tem primeru. Spominjam se mojstra, ki ni nic dal na to, kako sem jaz besna in razburjena, ker je prebil vse pogodbeno dogovorjene roke. Tudi jaz nisem dala nic na to, kako je on besen , ko sem zaradunala vse pogodbeno dolocene penale. Zato imamo pravila, ker so custva nezanjesljiva in subjektivna. Pa koliko ljudi je ponosnih, da dela na črno? Saj ne moreš nič javno pokazat... Mislim, a ni bolj fajn, da lahko lepo izstaviš račun, da si narediš spetno stran itd... in je vse regl reht in ne z nekimi čudnimi podmuklimi forami prek fbja itd... Ne vem, recimo meni je to malo mimo in zato tako zelo iščem drug način. Pa ko vprašam strokovnjake, dobim tak odgovor;). Domnevala bom, da vsi tisti, ki so ponosni, da so nekaj pribili, ker baje ne zivijo skupaj, ker je baje samojhranilka, ker se jim ne splaca iti v sluzbo.... Ronja, ne bi rada bila nesramna vendar... enacis podobno plenico z namernim in nacrtnim goljufanjem - socialnih trasferjev, zavarovalnic.... Sama ne enačim - ti pa demonstriram na primeru, da meje niso tako jasne. Če veš izvor (recimo pri rjuhi vem, da je iz KC, ker piše gor, za plenico še vedno mislim, da ni iz p, ker je mal manjša -če ni taka od pranja, ne vem) in imaš to reč še naprej - v bistvu poseduješ tujo stvar in to veš - in to ni prav. Je v bistvu tudi kraja. Ce si jo vzela namenoma je to kraja, ce si jo dobila imas samo v posesti ukradeno stvar. Teza med krajo plenice iz prodnisnice in sistematicnega goljufanja na pr. socialnih trasferjev je pa ogromna. To je bil namen popoldanskega s.p.-ja, pa vidis kako se je spridil. Ne vem, ker se na te stvari ne spoznam - ti verjamem na besedo, da se je spridilo. Je pa problem, da moraš delat zelo veliko, da se ti sploh splača dodatno delat. Ne gre za to, da človek ne bi hotel delat, ampak zato, da včasih ne veš, ali boš sploh imel dovolj dela za to. In delat za to, da boš v minusu tudi nihče noče. Bo vsak 2x premislil... Popoldanski s.p. je dodatno delo, kjer ti ze imas placo in kolikor vem niti ni bil kaj "obremenjujoc". Torej, zakaj ne bi namesto nekaj obcasnih imeli eno delovno mesto za malde diplomante. Dostikrat ne znajo;). Sicer sem zelo za, da bi imeli več delovnih mest, vendar recimo z vsemi inštrukcijami ni nujno, da bi pokril prav dosti delovnih mest. Obstajajo dela, od katerih ne moreš dolgoročno živet, ker so zelo disperzirana (časovno in/ali krajevno). Ne moreš živet samo od obiranja jagod, recimo;). Kakorkoli obračaš, obstajajo občasna dela in obstajajo dela, za katera ne veš, koliko boš lahko z njimi zaslužil. Če ne moreš poizkusit legalno... se ali ne lotiš ali se lotiš na črno. Pri skoraj vse h stvari so sezone. Sezona za darilni program in izdelovalce le teh atriktlov je jasna. Sezona za instrukecije je jasna... Vecina poklicev pozna sezone. Verjela ali ne tudi lopovi delajo na sezone. Vecina se pa ne odloci za posel v katerem nima izkusnje in ne pozna trzisca. Sicer bi IMO vsak normalen clovek, preden gre v posel dobro potipal pretipal in analiziral trzisce in predvideval koliko lahko zasluzi.