|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   preventiva proti ljubosumju
10.6.2008 10:55:40   
ronja
Pozdravček!
Dolgo me ni bilo, ker mi ni bilo slabo in sem bila na porodniški in sem lahko počela kaj drugega kot visela pred računalnikom (in morala počet kaj drugega glede na tamalo;). Ampak zdaj mi je spet slabo in to pomeni, da prihaja novi član oz. članica in zato bi se rada čim boljše pripravila, da bi bilo med malim čim manj ljubosumja (pa še mala spi - čudo in je treba izkoristit;)... In kot vedno zagovarjam bolje prečiti nego lječiti zato sprašujem.

Razlike med njima bo 1,5 leta, prva je punčka, za drugega še ne vemo, ker je še prezgodaj. Vem, da je ljubosumje pri tako malih otrocih normalno in ne mislim zganjat panike, če bo ljubosumna na sestrico/bratca. Vendar pa bi seveda rada to ljubosumje zmanjšala na minimum - ne samo tega, kako se bo izražalo ampak prav njene občutke bi rada naredila čim boljše, saj navsezadnje v taki situaciji najbolj trpi ljubosumen otrok in ker jo imam rada, bi ji rada to čim bolj olajšala...

Mogoče so bo komu zdela grozna primerjava, ampak malo naju navdaja z upanjem to, da imamo zelo staro psičko, ki je imela 15 let, ko se nam je pridružila najina razbojnica in jo je zelo dobro sprejela - kljub velikim dvomom okolice - ker nikoli ni bila navdušena nad malimi otroci, jih nikoli ni videla, ker smo bili mi že večji, ko smo jo dobili in je bila navajena, da se samo njo crklja (no, zadnja leta ni več zganjala ljubosumja, če sva se midva objemala, na začetku pa grozno).
Predno sva dobila razbojnico, sem sprašelala, kaj vse lahko naredim, da bo psički čim lažje (tu in pri pasjih strokovnjakih) in dobila nekaj prav uporabnih nasvetov, ki so po moje pomagali, da se imat zdaj radi in da je psička tako potrpežljiva z 11 mesečno punčko, ki hoče cukat, lazi za njo,... Tu se je torej preventiva super obnesla in zdaj bi rada nekaj takega še za otroke... Vem, da je to bolj komplicirano, pa vendar, če ima kdo kake nasvete, bom vesela!

Torej: moje vprašanje je zelo enostavno: kaj vse pomaga preprečevati ljubosumje? Do zdaj sem zbrala naslednje nasvete (nekatere sem pobrala lani na materinski šoli, ker sem itak vedela, da mala ne bo zadnja, druge pa sproti):

- ok, najbolj osnovni nasvet je verjetno, da naj ne delata starša ali drugi prevelikih razlik med otrokoma, vendar je to pri dojenčku in 1,5 letniku precej težko, ker potrebujeta druge stvari...

- mama mora imeti poseben čas v dnevu, ki je namenjen samo prvorojenki - kadar potem mora podojiti ali previti mlajšega in prvorojenka nekaj hoče od nje, ji lahko reče, da trenutno res ne more, da pa bo z veseljem vse to pogledala in počela z njo v tistih njunih uricah - naj bi bilo vsaj pol ure na dan in redno vsak dan, brez izjeme... Lahko je tudi daljši čas ob vikendih recimo, samo mora bit reden, da se otrok en počuti okrog prinešenega (bomo disciplinirani;)

- seveda da prvorojenko še vedno oba starša cartata in ji povesta, da jo imata rada in da sta ponosna nanjo, ker je tako velika in sta vesela, da ima rada svojega bratca/sestrico (ne bo problem)

- otroku govorita o novem dojenčku, še predno pride, ji poveva, od kod pride oz. če jo kaj zanima (to je za naju bolj tak tak, ker mala seveda še ne govori,da bi jo lahko kaj izrecnega zanimalo - vprašanje, če bo razumela, povedala ji bova pa vseeno)

- v porodnišnici naj novi bratec/sestrica "prinese" darilo prvorojencu (bomo poskrbeli;)

- v porodnišnici naj ima mama proste roke, ko pride na obisk prvorojenka, da jo lahko takoj objame (bo oči prej poklical, da bo mami odložila dete;)

- obiski naj prinesejo darila za oba, če že nosijo karkoli, če imajo samo za mlajšega, potem naj imata starša kje v rezervi kaka darilca, da jih potem oni dajo prvorojenki (bomo poskrbeli)

- obiski naj najprej pozdravijo prvorojenko in jo vprašajo, kako se ima,... (po moje ne bo problem, glede na to, da so vsi obiski zaljubljeni vanjo;)

- baje pomaga, če sta oči in prvorojenka zelo navezana, da mu zaupa, da tudi on zna "ritko obrisat" ali kaj podobnega (tu ne bo problemov)

- baje so lahko koristne tudi punčke z vsem pripadajočim, tako da mami in prvorojenka skupaj previjata vsak svojega, ga/jo nosita v slingu/kengurujčku, dasta v avtosedež, nahranita,... (bo dobila)

- če ima mlajši kake probleme in rabi obkladke ali kakšne posebne postopke, si jih navadno želi tudi starejši in jih pač daš še njemu (seveda ne nekih hudih zdravil, ampak saj se da improvizirat s kakimi vitamini, recimo;)

- ker ima več dolžnosti kot mali dojenček, je prav, da ima tudi kakšno pravico več - recimo, da gre lahko vsaj 15 min. kasneje spat

- kasneje naj bi pomagalo tudi, če jim dovoliš skupaj spat (pri novorojenčku seveda ne pride v poštev)

- ko so starejši je fino, če se igrajo igrice, ki sproščajo napetosti: primer je recimo obmetavanje z blazinami ali mesenje testa, pri čemer ga lahko oz. je celo zaželeno, da ga čim močneje mečejo po mizi...

Kaj sem še spregledala? Ali je še kaj takega, kar lahko narediš še predno se drugi otrok rodi? Vaše izkušnje?
Razmišljala sva, da bi se zadnje tedne pred porodom malo več ukvarjala s psičko in malo manj z njo, da ne bi bil prevelik šok, ko bi se rodil novi in enostavno ne bi več mogla pritečt na vsako njeno željo...
Mogoče bi bilo dobro, da bi jo navajala na samostojnost tudi tako, da bi jo dala babicam za dalj časa, da ne bi bila preveč navezana samo na naju - zaenrkat s tem nimamo problemov, ampak te stvari se baje hitro obrnejo... Do zdaj je bila pri babici največ par ur skupaj.

Vsaka ideja je dobrodošla! Jaz sem bila precej ljubosumna na bratca, sestra pa name, samo da tega ni pokazala, ampak je bila vseeno, ker je mama vedno delala velike razlike med najmlajšim in ostalimi otroki. Tega ne bi rada, ker vem, da sem se takrat grozno počutila in tudi zato, ker bi to lahko pomenilo, da si z bratcem ne bi bila tako blizu, kot sva si (hvalabogu sem šla čez to in se danes v gl. smejiva vsemu temu;). Ampak ne veš, kako bo mali odreagiral in navsezadnje lahko ljubosumen malček tudi poškoduje dojenčka... Tak da - to se ne splača;)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: preventiva proti ljubosumju
10.6.2008 10:59:34   
Marogica
Najprej čestitke, Ronjauser posted image ,...Ste bili pridni....user posted image

Kar pa se nasveta tiče, si pa naredila doktorat, tako, da ne vem, kaj še naj pripišem. Mogoče, da vse to, kar si napisala, v praksi ne funkcionira ravno tako, kot si želimo. Se pa trudimo....Starši in otroci...user posted image

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: preventiva proti ljubosumju
10.6.2008 11:10:42   
Blejka26
med mojima punčkama je razlike 22mesecev in moram priznati,da je starejša prav lepo sprejela svojo sestrico in ljubosumja niti ne kaže..pridejo dnevi ko je malo ljubosumna,toda ne toliko da bi delala paniko.
Jaz sem zadnjih par mesecev prvorojenki veliko razlagala o tem,da imam v trebuhu dojenčka..vedno ko sva šle spat sva se pol urce crkljali v pojstelji in ona je božala trebuh,potem sva trebuhu peli pesmice..tudi ko sem bila v bolnišnici ni bilo nobene panike ker me ni bilo doma-prej sva bile 24ur vedno skupaj.Sestrico sem ji že v porodnišnici dala da jo je imela v naročju..
Ko sem prišla domov z dojenčkom je bila prisotna mala ljubosumnost..toda to je normalno..a sem se ves čas ko je dojenček spal ukvarjala z prvorjenko..
sicer si pa sama prav lepo napisala..in seveda čestitke za user posted image


_____________________________

Neja 27.12.2005
Tjaša 22.10.2007
najlepši razlog zakaj živeti

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: preventiva proti ljubosumju
10.6.2008 11:33:16   
malika
Nisem brala vsega kar si napisala, ker se mi ne da user posted image user posted image

Imam razliko med fantoma 18 mesecev - torej tako kot boš imela ti. Ljubosumja ni bilo in ga zaenkrat še ni (trkam) . Kaj smo delali? Ma nič posebnega. Skratka nismo delali nobene panike, ne med nosečnostjo, niti ko je domov prišel nov član .In pa "velikega brata" sem maskimalno vključevala v delo okoli dojenčka. To se pravi, ko sem malega previjala, sem ga prosila, če mi prinese plenico, ko smo se kopali, mi je bratca pomagal umivat, ko je dojenček jokal, je prinesel dudo,... Skratka malenkosti in za vsako sem ga maksimalno pohvalila, pocartala itd.

Ko je mali jokal, imam še vedno prizor pred očmi, kako je prišel k njemu, ga pobožal in mu dal dudo. 1x mu je prinesel nek ogromni avto user posted image  , skratka dobro nam je šlo od rok user posted image   brez nekega posebnega truda. Sem prav vesela  zdaj, ko se spominjam tako za nazaj. user posted image


Pa še en nasvet, čimmanj kompliciraj!

< Sporočilo je popravil malika -- 10.6.2008 11:37:04 >


_____________________________

Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami

(odgovor članu Blejka26)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: preventiva proti ljubosumju
10.6.2008 11:41:01   
Naja31
Mogoče, da vse to, kar si napisala, v praksi ne funkcionira ravno tako, kot si želimo.


Točno tako.

Pri nas je razlika 3 leta, ljubosumje pri starejšem v najhujši možni obliki. Meni se je prav srce trgalo, ko sem ga videla kako trpi. Zdaj po dveh mesecih je malo bolje, najhujša kriza je (upam) mimo, ampak ni ga pa še sprejel. Sicer reče, da ima bratca rad, in sprašuje kje je in če gre z nami, tako da vidim, da se na nek način zaveda, da zdaj tudi dojenček k nam paše. Ampak ni pa neke hude bratske ljubezni, noče mu dati lupčka, ne zanima se zanj, v bistvu ga bolj ignorira. Ko jaz držim dojenčka, s emora starejši obvezno k meni stiskati, ko jaz kaj počenm z dojenčkom, starejši nujno nekaj potrebuje, in podobno,...Pa to je še malenksot v primerjavi z ljubosumnimi izpadi na začetku. V obnašanju se je spremenil, postal je veliko bolj cmerav.

Nisem si mislila, da bo tako hudo.

no, tebi čestitam im upam, da ne bo tako kot pri nas.

(odgovor članu malika)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: preventiva proti ljubosumju
10.6.2008 12:07:13   
~Biba~
S sestro imave 16 mesecev razlike..pa se niti ne spomnim, kdaj so jo domov pripelaliuser posted image ma kako lubosumjeuser posted image

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: preventiva proti ljubosumju
10.6.2008 12:41:27   
Balerina
Najprej čestitke.

Pri nas je razlike 20 mesecev.  Sem se jaz tudi nekaj mesecev nazaj prav panično pripravljala kako bo to in da ja tamala nebi bila preveč lubosumna. Tako kot je pri otrocih vedno vse ne more biti planirano ampak je marsikaj improvizirano.
Pri nas tudi tamala prej ni razumela za kaj ima mami velik trebuh in kaj to pomeni da bo dojenček pri hiši, kako pa naj če pa še mi ne vemo kako bo dojenček spremenil naše življenje.

Najtežje je bilo ko sem bila v porodnišnici. Naju je bila zelo vesela ko naju je videla se je pa zelo jokala ko je bil čas za domov, saj je treti dan ugotovila da mamica ne gre domov. K sreči sem šla tudi jaz naslednji dan domov.

Doma pa tako tako, kar sem se jaz naučila je da je nikoli ne odrivam od tamalega stran, mram pa biti tudi jaz vedno zraven saj še ne zna precenit da dojenčka kaj boli, ter da jo čim bol vklopim v dogajanje, prinese planičko, pa greva skupaj iskat kaj bo dojenček oblekel in ona nese v kopalnico,...  A ja pa dojenčkova darila obvezno ona pregleda če je potrebno tudi sproba.
Za enkrat ga ima zelo rada niti ni preveč lubosumna, imata pa babici malo več dela ko ga hočeta pocrtat, jih včasih kar stran odpelje. No pa tudi to rešujemo z dedki in z igranjem pa gre.

Je pa začela po dveh mesecih tudi ona dojit, tudi to se naučijo. No ja včeraj je hotla kaj našega skoraj trimesečnika podojit.

Pa še ekaj nič jo silit, midva jo pustiva če hoče dat lubčka prav če ga pa ne da pa tudi ne siliva, le vprašava jo če mu bo dala lubčka.

Pa veliko sreče, je zelo zanimivo in pestro predvsem pa luštno.

(odgovor članu ~Biba~)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: preventiva proti ljubosumju
10.6.2008 13:02:03   
muška
Silit k dotikom, pa božanju pa lupčkanje,... je res brezveze.  Moj tavečji se malega najprej sploh ni hotel dotaknit. Tak od daleč ga je gledal, pa ni mu šlo vse najbolj skupaj user posted image  . Pol pa se je opogumil in ga 1x pobožal tak samo s konico prsta user posted image  , joj smo se smejali.  To, da pa bi ga zdaj gnjavila, naj da malemu lupčka za lahko noč, ali pa ne vem za kaj, pa nikoli !

(odgovor članu Balerina)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: preventiva proti ljubosumju
10.6.2008 14:26:42   
nuala
Mojadva sta narazen skoraj dve leti.
Ljubosumna sta drug na drugega odkar se spomnim. Najprej je bil starejši na mlajšega. Potem mlajši na starejšega. Sedaj se imata rada, sta brata in zarotnika, vendar ljubosumje kjub vsemu pride, pa gre, ostane nekje v zraku.
To, da sta oba istega spola je najbrž hujše. Ker sta tekmeca za naklonjenost, za vse. Čeprav sta po karakterju in videzu popolnoma različna se mi zdi, da čutita, da sta kljub vsemu enaka in da se morata boriti za naklonjenost.
Jaz se temu ne upiram več, včasih se celo smejemo na to temo.
Pravijo in jaz verjamem, da je to naraven proces, sploh pri bratcih. In da sčasoma mine, vsaj v veliki meri.
Tako je življenje. Borba.



_____________________________

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu muška)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: preventiva proti ljubosumju
10.6.2008 14:35:56   
~Biba~
joj sem se spomnila...ko so pripeljali mojga bratca domov...stara sem bla 3 leta in pol...navajena sem bila le majhen sestrice..in ko sem vidla lulčka...user posted image ...hotla sem, da ga grejo zamenjat; ker nočem takega dojenčka, ki ima lulčka user posted image prava feministkauser posted image

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?