*Naja
|
Ker vidim, da danes na veliko debatirate o prehrani med dojenjem, si lahko tiste, ki vas to zanima, preberete tale članek..... PREHRANA DOJEČE MATERE Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Ali ste že slišali, da mora doječa mati jesti točno določene zvrsti hrane ali pa obratno - se izogibati določenim vrstam? Ste že slišali, da mora doječa mati jesti za dva? Ne drži. Ne Posebna dietna pravila za doječe matere ne obstajajo! Če ste se že prej zdravo prehranjevali, vam res potrebno spreminjati svojih prehrambenih navad le zato, da boste imeli dovolj mleka ali da bo otrok dobil najboljše. Večino dojenčkov mučijo vetrovi in to kaj pogosto. Prepričana sem, da ste že bili priča podiranju kupčkov, polivanju, bruhanju, godrnjanju, napenjanju, tiščanju in zvijanju vašega dojenčka. Starši, ki menijo, da je vzrok za kolike v črevesnih vetrovih, imajo ponavadi dva svetovalca: mame, tete, babice in/ali zdravstvene delavce. Generacije nazaj so verjeli, da kolike povzročajo vetrovi, le te pa materina prehrana. Kako je potem mogoče, da imajo kolike tudi otroci, ki so hranjeni izrecno po steklenički? Še danes v marsikateri porodnišnici dobite sicer dobronamerna navodila, kateri hrani se morajo doječe matere izogibati, da bodo dojenčki imeli manj kolik. Če bi bili ti vzrok za težave, kako je potem mogoče, da obstajajo kulture, kjer dojenčki sploh ne jokajo in kolik ne poznajo? Osnovna vodila zdrave prehrane so enaka tako za doječe matere kot za vse družinske člane: jejte različna živila v njihovem kar najbolj naravnem stanju. V Sloveniji je znano, da se doječe matere rade omejujejo le na uživanje polente in krompirja. Piščanec, puran, jajca, mlečni izdelki so vsi viri živalskih beljakovin, ne omejujte se le na govedino in svinjino. Stročnice, kot so čičerika, leča, soja, fižol, grah so odlični izvori beljakovin, še posebej če jih kombiniramo z žitaricami in mlečnimi izdelki. Tudi v zimskih mesecih imamo na policah trgovin veliko izbiro svežega sadja in zelenjave, prav tako tudi globoko zamrznjene hrane. Sveže solate, špinača, kalčki, zelje, paprika, korenje, brokoli, cvetača, zelena so odlična živila za doječo mater. Doječa mati lahko dobi dovolj vitaminov že z izbiro zdrave in pestre prehrane. Odlična živila so tudi polnozrnate žitarice, kruh, rjavi riž, koruzni zdrob in ovseni kosmiči. Veliko doječih mater skrbi zadosten vnos kalcija. Kakor vemo nezadosten vnos kalcija pomeni povečano tveganje za degenerativno bolezen kosti ; osteoporozo. Kot izreden vir kalcija se nosečnicam in doječim materam priporoča mleko in mlečni izdelki. Če mleka ne marate ali ste nanj alergični, lahko uživate druga živila, bogata s kalcijem: jogurt, sir, sezam, zelena zelenjava, citrusi,...
_____________________________
"Čim bolj izkoristi sleherni trenutek tistih prvih mesecev- nikoli se ne bodo vrnili!"
|