Nika v službi
|
NIK in VID, VID in NIK (kateri je bil prej?), VSE NAJBOLJŠE! Valla, dobro jutro! No, tudi jaz sem danes vstala že ob 5:40(!), se v miru uredila in bila v službi že kmalu po šesti uri. Je pa res, da bi jaz šla še kako nazaj spat, ampak ker me je prijelo na WC, sem si rekla, da je bolje, da kar ostanem pokonci, saj bo potem še težje vstat. Itak pa sem ravno za danes planirala, da bi šla malce prej.... No, pa naj povem še svoje mnenje glede teh izletov. Smo imeli včeraj res zelo razgibano debato. Jaz enodnevne izlete podpiram, se mi zdijo dobra popestritev, sploh zdaj, ko se bližajo tile zoprni dnevi, ko bodo bolj ali manj obsojeni na notranjost igralnice. Naša skupina letos oz. v šolskem letu 2008/09 planira 3 izlete - Ljubljanski grad, Tivoli ali ZOO ter Mozirski gaj. Na pot gredo s posebnimi avtobusi, ki jih pridejo iskat pred vrtec. S seboj vzamejo svoji 2 vzgojiteljici + dodatno spremljevalko. Bojda morajo biti 3 usposobljene moči na takih izletih, kar se mi zdi prav. V principu gredo lahko zraven tudi starši. Tudi to je načeloma uredu, čeprav imam tu svoje pomisleke. Predvidevam, da se potem otrok drži bolj svojega starša in je manj s skupino, torej del namena takega izleta ni dosežen. Jaz bom videla, kako bo Nika sprejela prvi (krajši) izlet, potem pa se bom na podlagi tega odločila, če jo bom v Mozirski gaj, kjer bo več vožnje, spremljala. Druga zgodba pa so večdnevni izleti, ki se mi zdijo za triletnika prezgodaj. Tudi pri nas je homogena skupina od 3 - 4 let, do marca 2009 bodo vsi - razen 3 deklic vključno z Niko, ki so prišli iz druge skupine + 1 dečka, ki je letos prvič prestopil prag vrtca - dopolnili 4 leta. Nika je od "novinčkov" najstarejša, za njo sta dvojčici (oktober) ter fantek (november). Glede na pravilnike je baje 4-letnik že dovolj zrel za večdnevne izlete in so ti dovoljeni od 4. leta dalje. Prišli smo v navzkriž interesov, saj je očitno celotna skupina staršev izredno ambiciozna, tesno sodeluje z vrtcem, očitno je notri večina, kjer denar ni problem (kar precej staršev poznam, vsaj na videz), tudi v svetu staršev so zelo aktivni in baje so bili že lani pobudniki za več izletov. Jaz ambicioznost v principu pozdravljam in mi je všeč, da gre za dinamično skupino staršev, se pa ne strinjam z določenimi razmišljanji, kar sem seveda tudi povedala. Menim namreč, da naj bi bil vrtec še vedno prvenstveno namenjen kvalitetnemu preživljanju prostega časa, igri ter učenju skozi igro. Po moje vrtec ne bi smel postati nadomestilo za družinsko življenje in vse tiste dejavnosti, ki naj bi jih otrok doživel skupaj z družino, sploh pa ne v tako rani starosti. Saj je prav, da podpirajo oz. podpiramo visoko kvaliteto storitev, da želimo otrokom nuditi najboljše, ampak vse do nekih mej. Všeč mi je bila pobuda, da bi vzgojiteljici naredili spisek stvari, za katere oni vesta, da bi bili v igralnici dobrodošle, pa za nakup le-teh vrtec oz. država nima posluha ali sredstev. Tak primer je npr. ogledalo. Mi starši pa bi z minimalnim prispevkom nakup omogočili. To se mi zdi v principu dobro, je pa lahko po drugi strani stvar tudi problematična, saj bi potem ta igralnica izstopala. In spet bi bili nekako naši otroci priviligirani. Kar se mi ne zdi pošteno. Vrtec je javen, z vstopom sprejmemo kriteriji in nivo, kakršen pač je, ampak tak je za vse. Če si nekateri lahko več privoščijo (privoščimo), je to njihova oz. naša osebna stvar. Že tako se prevečkrat dogaja, da so otroci že pri teh letih nekako hočeš-nočeš razslojeni. Recimo ob sredah, ko imamo pri nas dan igrač. Takrat otroci lahko prinesejo svoje igračke in se potem cel dan z njimi igrajo, si jih posojajo, pripovedujejo, zakaj so jim ravno te igračke ljube, itd. Spet v osnovi pohvalna zadeva, ampak.... Razni baby-borni, barbike, stroji z ne vem kakšnimi funkcijami... so v primerjavi z nekom, ki mogoče prinese s sabo "le" kakšnega majhnega medvedka ali knjigico lahko problematični. Po drugi strani pa se zavedam, da za otroka ima določena igrača, ki mu je všeč, neprecenljivo vrednost. Je pa tudi logično, da si hkrati želi tudi tako, ki jo ima njegov prijatelj iz vrtca. In zbadanje že v teh letih ni nič tujega. Sicer moram priznati, da sta vzgojiteljici (sploh Tea) zelo uredu in da maksimalno amortizirata take zadeve. Uf, zdaj sem čisto zaplezala. Hotela sem z vami podeliti nekaj dilem, ki so se mi ob včerajšnjem sestanku, ki je trajal dobri dve uri, odprle. Res me zanima vaše mnenje oz. rada bi slišala še vaše aspekte, ne zgolj glede izleta, ampak tudi glede tega "nadstandarda". Še sama pri sebi si nisem čisto na jasnem, kaj bi bilo najbolje. Je pa veliko pohvalnih zadev, program, ki jih čaka skozi leto, je pester. Imeli bodo veliko obiskov ljudi različnih poklicev, obiskali bodo gasilce, urarja, dobili bodo hrčka v varstvo (baje je bila to lanska uspešnica Nr. 1), starše so pozvalim, če ima kdo kakšno idejo ali pozna koga, ki ima kakšen zanimiv poklic (npr. policaj, smetar, vojak...) in ki bi bil pripravljen priti predstavit svoje delo oz. otročke povabiti k sebi v službo, pa tisti, ki imajo kakšne posebne talente, so povabljeni, da en dan pridejo v vrtec. Je rekla, da je bilo lani ful luštno, ko sta dva starša prišla in pripravila lutkovno igrico. Pa ena babica je prišla in jim pripovedovala pravljice. In ena mamica je frizerka in je en dan prišla in vsem naredila frizure. Simpatično. Midva sva takoj prišla na misel, da bi Tomaž organiziral ogled servisa avtomobilov, saj - sodeč po Niki - bi bilo tudi to zelo zanimivo. Torej, veliko veliko pobud je krasnih, ki omogočajo otrokom ogromno doživetij. Ob ponedeljkih imajo pravljične urice, ob sredah je dan igrač, ob četrtkih je telovadni dan, 2x mesečno gredo v knjižnico, hodijo tudi na obisk v bližnjo šolo, obiščejo lastno kuhinjo in kuharice.... Luštno res. Trenutno imajo tematiko "moje telo", delali so obrise, ki jih bodo zdaj postopoma lepili na steno. Otrok se uleže na tla na list papirja, naredijo obris, izrežejo in nalepijo na steno. Tako dobijo primerjavo in potrditev, da smo v principu vsi enaki I(vsi imamo nos, ušesa, glavo, roke, noge), a hkrati tako različni. Vidim, koliko na ta način dobijo. Včeraj zvečer med kopanjem mi Nika reče: To je moje telo! Potem pa je nadaljevala, da imam rjave oči, pa da ima Pujsa Pepa modre. Potem sva šli gledat barvo oči vseh ostalih - oči, babi, dedi, njene punčke. Pa roke smo opazovali in izpostavljali značilnosti. Zanimivo res. Za začetek petkovega dneva je tole moje nalaganje res malce težko. Se opravičujem. Bi kar pisala in pisala, ker so to teme, ki me pritegnejo, zanimajo. Sorči. Bom pa res hvaležna za vaše poglede, komentarje. Lep dan!