|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ena po riti
23.5.2005 13:39:06   
karmy
no sam pogruntej kako jo boš dal spat, tako kakor smo me... jzt sm dvigne glas pa leti v posteljco ko raketa :love:

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 76
   Ena po riti
23.5.2005 13:39:50   
nejcko
Karmy, sori, sem mislila, da tvoje vprašanje leti na splošno, pa sem videla, da na Abby. Vidim pa, da imaš tudi ti triletnika doma - ja potem pa verjamem, da ti je vse jasno :)-

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 77
   Ena po riti
23.5.2005 13:40:10   
L&F&B
Ja, sej njegova noče spat. Tjazi, izključi radio, tv, računalnik, mobi, pa ji daj še kako uro čas, da se uspava z branjem. Če ne deluje, naslednji dan ponovi vajo, samo kako uro, dve prej. Ali pa naredi električni mrk in pejt mirno spat.

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 78
   Ena po riti
23.5.2005 13:40:41   
Primoza
Jaz uporabim tudi eno po riti cca. enkrat letno. Uporabim tudi kazen osamitve, ko je neprimerno obnašajoča se oseba je napotena v svojo sobo, dokler čez nekaj časa po razgrajanju sama ne pove, da se je pomirila. Gre pa za precej trmaste, močne značaje. Kričim bolj malo. To je pa tudi vse. Rekel bi, da je prijeme najbolje kombinirati.

Prvo kar pa sem naučil otroka je to, da delam napake, kot vsak drug človek. To dejstvo pa ni spremenilo drugega, to je občutka, da se lahko name zanese.

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 79
   Ena po riti
23.5.2005 13:42:50   
Anonimen
OK, če smatrate da je dvignjen glas nasilje, potem smo vsi stalno nasilni eden do drugega, ko npr. pokličem kolega na drugi strani ceste, ker me sliši samo če zavpijem!!!!! VAŽNA je vsebina! In če je vsebina vpitja ali tihega govorjenja žaljiva in ponižujoča, potem je to nasilje. Ne pa vpitje samo po sebi! Eno čez rit pa je fizično kazanje nadmoči!!!!

Vzgoja je itak manipulacija z obnašanjem otrok, ki ga prikrojimo potrebam in vrednotam naše družbe. A mora res vsebovati tudi nasilje (fizično ali psihično)????

(odgovor članu L&F&B)
  Neposredna povezava do sporočila: 80
   Ena po riti
23.5.2005 13:45:30   
L&F&B
Sem enakega mnenja, Ankica.

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 81
   Ena po riti
23.5.2005 13:48:04   
Primoza
Ne vem kakšen je lahko namen ali vsbina vpitja, če je oseba na razdalji pol metra???

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 82
   Ena po riti
23.5.2005 14:37:28   
Anonimen
Primož, lahko vpiješ (ali pa poveš z normalnim tonom) isto stvar na deset različnih načinov oziroma pri tem uporabiš normalne besede ali pa zmerljivke.

Moje izkušnje z "eno čez rit" pa so naslednje: pred leti, ko sem še študira, sem bila redno varuška za sestrinega sina. Njo ni ubogal NIČ in ga je za vsako stvar čez rit. Ko je prvič prišel k meni, se je takoj lotil daljinca za TV, ki sem mu ga tisti trenutek vzela iz rok in mu zelo strogo in mirno rekla, da ni doma in da če kaj rabi, me mora najprej vprašati, ne more pa si vzeti kar sam. Je bil čisto šokiran, ker sem mu postavila omejitve in me je vedno ubogal, rekel prosim in hvala in mi sploh ni bilo treba ne vpiti ne šeškati ne kaj drugega, razen da sem ga malo grdo pogledala in mu rekla naj neha s skakanjem ali kar koli je že počel. Pa tudi v trgovini se mi je vrgel na tla in začel vpiti, da hoče bonbončke in sem ga preprosto vzdignila in odnesla ven. Potem je bil ene pol ure užaljen in je kuhal mulo, potem sem bila pa spet najboljša teta. Pazila sem ga pa po 5-6 ur na dan, večinoma 5 dni v tednu skoraj dve leti. Zanimivo mi je bilo to, da je mene vse ubogal, mamo pa nič. Pa imam zelo dobro sestro, samo ko mu je nekaj rekla, da ne sme, pa jo ni ubogal, ga je enkrat pustila, da dela po svoje, drugič ga je pa za isto stvar nagnala v sobo. Ni bila sistematična in malemu se ni sanjalo kaj hoče od njega.

Je pa res, da sama še nimam otrok (je pa v načrtu), tako da se lahko zgodi, da se bom enkrat ugriznila v jezik.

(odgovor članu L&F&B)
  Neposredna povezava do sporočila: 83
   Ena po riti
23.5.2005 15:18:58   
Primoza
Evo sem preveril pri prizadeti osebi, kdaj sem jo nazadnje po riti. Spomila se je za daleč nazaj (kake 3 mesece) in sicer je še vedno znala povedati:

a) zakaj - ker je prevrnila bratca na glavo.
b) da način kaznovanja ni bil pravi - otrok se ne kaznuje z nasiljem.

Se pravi dober spomin na vzrok, kar je bil tudi namen kazni.

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 84
   Ena po riti
23.5.2005 20:02:03   
BigWhale
Takrat ko Seven ni pridna, jo jaz kar po riti! ;>

Ce pa Jakob ni priden, ga ponavadi zgrabim za noge in ga v njegovem smehu odvlecem stran (ponavadi od vticnice v katero ravno prst rine). :)

Po riti? Hm, ne vem, pri meni je bilo to baje nujno potrebno. :)) Meni se pa ne zdi, da bi to res bilo potrebno. Bomo vidli, kako je, ko bo Jakob rasel. :)

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 85
   Ena po riti
23.5.2005 20:49:41   
Anonimen
Evo, jaz sem mojega Tiborja ravno pred dobre pol ure po riti. In zakaj? Zato, ker si ne pusti postriči nohtov na nogah. Ne vem, ali so mu sveti ali kaj:)? V glavnem je tulil boli, boliiii. In sem mu seveda najprej na vse načine skušala dopovedati, da to ne boli in kdo vse na svetu si striže nohte in ga nič ne boli pa ni nič zaleglo. Ne hec ne "resna" debata. No ja, da bi mu obljubila nagrado, če bo dovolil, sem pa res pozabila. Ker se mi zdi to tako brezvezno kompliciranje kot še miliojon drugih pri njemu. Tako sem mu nazadnje ponudila dve opciji: eno, da sam pusti, da mu postrižem nohte, in drugo, da dobi eno po riti in bo moral pustiti postriči nohte. Pa se je odločil za drugo... Medtem ko sem mu strigla nohte, je tulil dobesedno uveeee, uveee, uveeee in sam sebe poslušal, poslušal ga je pa tudi cel blok. In nohti so postriženi, otrok pa že z nasmehom na ustih zadovoljno spi.

(odgovor članu L&F&B)
  Neposredna povezava do sporočila: 86
   Ena po riti
23.5.2005 20:51:34   
Joe
Primoza, zelo so mi všeč tvoja sporočila. Kratko, tehtno. Zmotljivost staršev, preverjanje pri "prizadetih", rajši komuniciranje kot ignoriranje. Prav rad bi opazoval, kako živite kot družina.

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 87
   Ena po riti
23.5.2005 22:40:01   
frutka_
Po malem se strinjam z vsemi.

Izhajam pa iz dejstva, da tako različni kot smo starši in naša vzgoja, tako različni so tudi otroci. Vsi pa verjamem, da delujemo v najboljši veri da vemo kaj je najboljše za otroka.
In kot Gina ugotavlja, pa tudi Seven, ima enaka vzgoja na dveh otrokih (morda celo sorojencih) popolnoma nasproten učinek.

Vsaka družina ima/uporablja nek stalen vzorec obnašanja. Le-ta vzorec otroku daje občutek varnosti, ugodja, predstavlja mu zavetišče, v njem ljubi in opazuje.
Otroci, ki imajo topel in ljubeč dom so odprti, pozitivni, znajo "živeti" v družbi.
Nasprotno pa otroci, ki so deležni marsikatere klofute, tepeža in vpitja, prenesejo enako vzorec obnašanja na druge (npr. na vrstnike v vrtcu/šoli).
Ampak to še ne pomeni, da občasna klofuta po riti naredi iz otroka grobijana. Menim, da to velja v primeru, ko je vzorec takega obnašanja stalen.
Otrok se tudi ne zaveda sebe (nekje okrog 2. leta pride do rojstva JAZ-a). Otrok misli, da kar čuti, vidi, hoče on da to hočemo, čutimo in vidimo tudi mi.Zato je morda "kazen" nv tej starosti čisto neprimerna.

Primoza, ko je vaša malčica prekucnila bratca se morda niti ni zavedala da to boli, ker ona ni bila vpletena v to izkušnjo. Zakaj bi bolelo njo? Sicer ne vem koliko je stara ampak v določenih primerih enostavno ni dovolj beseda temveč tudi "sankcija". Namesto klofute pa morda uporabite kakšen močnejši prijem za roko ali zapestje.

Morda še zgodba iz našega življenja.
Ko je bila moja ml. sestrica v bolnici je bil na oddelku sprejet tudi fantek, ki je pri dobrem letu tehtal 6kg, ni hodil, ni govoril...Rešila ga je socialna služba in policija pred pijanimi starši. No, ta deček je bil na oddelku kar dolgo časa. Albin mu je bilo ime. V času bivanja tam se je izkazalo da je mali pravi pobalin, sonček vseh sester. In res je bil neverjeten otrok glede na življenjsko usodo, ki jo je že imel za seboj. Nekega dne pa se pojavi pri njem na obisku njegova mati...In mu prinese neko knjigico, pride sa skesana in obupana. Z malim preživi nekaj časa in ko je odhajala je mali Albin jokal za njo...tega ne bom nikoli pozabila. Otrok je jokal za mamico, ki je nikoli ni imel, ki ga je zlorablja, bil je zapuščen, podhranjen...In je jokal, ko je mamica odhajala...Torej kljub temu, da mami ni bilo mar zanj je otrok vedel katere so mamine roke. Albin ni poznal drugega kot to, kar sta mu starša prizadejala in enako kot ostali je normalno odreagiral na odhod mamice...z jokom...In taka mama kot je bila je zanj najboljša....

Seveda je to skrajni primer. Ni vzgleden. Želela sem le poudariti koliko smo pomembni otrokom. Takšni ali drugačni...
Kaj se je potem zgodilo z njim ne ve. Vem le to, da so mu iskali drug dom.

Pač pazljivo po poti vzgoje. Vsak dan otroku povejte da ga imate radi ter da ste ponosni nanj. Ker pa se ljubimo in imamo radi pa se je logično spletla med nami intimna vez, kjer se tudi prepiramo, sklepamo kompromise in iščemo rešitve. Otrok preizkuša svoje in naše meje. Išče skrajnosti, ker sivega ne pozna. Zato so striktne omejitve v določenih situacijah pomembne. Predvsem kadar gre za njegovo varnost (cesta, vtičnice, voda).

Vse lepo vam želim in gotovo ste naaaajboljši starši ;)

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 88
   Ena po riti
24.5.2005 7:25:19   
Primoza
Glede na starost 4 leta je to popolnoma sprejemljiv ukrep, takrat so otroci nagnjeni k eksperimetniranju. Šlo pa se je za udarec po tiri klofute ji še v življenju nisem dal in ji ne bom, ker je glava občutljiva zadeva.
Še za vrtec ima navodilo, da ima v primeru, če jo kdo udari po glavi, da ga lahko ugrizne do krvi (spet nasilje?).

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 89
   Ena po riti
24.5.2005 7:43:28   
Primoza
Kompliment vračam.
Tukaj v konzervativnem Kamniku, kjer smo priseljenci je tipična pripomba kake ženske srednjih let: o je pridna ali uboga? Če ji ogovorim je tipa: kakor kdaj, pa saj če človek v življenju prevečkrat uboga, ima same težave. ;)

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 90
   Ena po riti
24.5.2005 12:22:46   
piščanc
ful dobra tema, pa je toliko odgovorov da....
v bistvu se strinjam z Gino, pri mojih dveh sončkih mi tudi kdaj dvigne pokrovko, ponavadi najprej razlagam, potem dvignem glas, zavpijem no do sedaj je delovalo - res pa je, da je vse odvisno od mene in mojega razpoloženja - sem le človek.

pa še to, jaz sem otrok permisivne vzgoje - nikoli me niso udarili po riti, vedno so mi ustregli, igrali so se z mano, še dobro da sem bila dokaj priden otrok, ampak kaj sem jaz iz tega odnesla - bolj ko sem bila starejša bolj se mi je zdelo, da mi ne znajo izakazati ljubezni?? niso mi postavljali veliko omejitev, meni se je pa zdelo, da se jim ne da ukvarjati z mano

sicer sem to dokaj pozno dojela - že v drugi nosečnosti sem srečala kolegico iz ranega otroštva, pa mi je rekla, da kako da se s starši ne razumem, če so me pa tako ujčkali. tako je to, če otrokom ne pokažeš omejitev v življenju, bodo kot odrasli mislili, da se staršem ni ljubilo in so raje vse pustili

to je samo moj primer, recepta za odlično vzgojo pa ne poznam, ga še iščem s svojima dvema sončkoma

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 91
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?