|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  80 81 [82] 83 84   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Junijke 2013
5.3.2014 12:26:09   
Saša33
Da meni pride na kontrolni obisk, rečem da naj z odločbo sodišča pride. Krava

Jst bi ZD pritožbo pisala. Pomoje samo keš rabjo in zato hodjo. Tok obiskov je plačanih a je treba verjetno met zabeleženo.

(odgovor članu drugičudež)
Neposredna povezava do sporočila: 2026
   RE: Junijke 2013
5.3.2014 12:32:27   
ursonok
Nenapovedan kontrolni obisk?! Pa to je čisti espotizem!
Katastrofa. KA_TA_STRO_FA!
user posted image user posted image

(odgovor članu Saša33)
Neposredna povezava do sporočila: 2027
   RE: Junijke 2013
5.3.2014 13:45:22   
Barbapapa77
zdravo,

nenapovedan kontrolni obisk - japajadeuser posted image ! A so čist bolani - sej tam k bi jo pa rabli, pa ne bo prišla... In to nekam, kjer ni nobenih razlogov, da hodi. No, če bi prišla k meni, pomoje ne bi prišla noter. Sploh pa ne nenapovedano. Pa pri nas so res vsi čist zmešani!!! Tam kjer pa res zanemarjajo otroke in jih celo zlorabljajo, jih pa ni od nikoder - ne patronažne, ne CSD-ja, nobenega skratka. Joj, to je še mene razjezilo zdajle, si sploh ne predstavljam, kako je šele tebe drugičudež.user posted image

ursonok tole z vrtcem je pa tudi malo mimo - to je morala biti ena smotana vzgojiteljica, ki očitno res dela antipropagando. Mogoče imajo tako celo naročeno, ker je preveč vpisanih v vrtec, kaj veš... Drugače sem pa jaz zelo zadovoljna z vrtcem, Neža se ima super, vzgojiteljici sta prav res prijazni in skrbni - tudi vse prejšnje so bile super. Res upam, da ga dobim še za Manco, danes nesem vlogo. Kar se pa tiče prehrane, pa ne verjamem temu o sladkanju in pospih in takih stvareh. Ok ja, mleka je precej, pa kruh tudi, pa sem in tja tudi kakšen posladek ali sok. Načeloma pa se meni hrana ne zdi tako katastrofalna, čeprav po vaših standardih ursonok pa ne bi bila ok, pomoje. Danes so imeli namreč tole:
zajtrk: Prosena kaša na mleku, suhi krhlji jabolk
kosilo: Goveja juha z rezanci, postrv na žaru, peteršiljev krompir, mešana zelena solata z motovilcem in koruzo, 100 % sok borovnica
malica: sok borovnica 1/5, polnozrnati piškoti - ampak teli piškoti in sok so samo danes v celem tednu, drugače je za malico sadje ali kruh, pijejo pa vodo ali nesladkan čaj...
Za rojstni dan pa lahko prinesejo sadje in nič sladkarij.

Drugače pa je naša Manca našla 5. prestavo v kobacanju - tako pospeši, če jo kaj zanima, da komaj verjameš. In se zdaj zna tudi še sama usest in odkobacat naprej, pa tudi stoji že ob opori, se pa še ne postavi sama na noge, tako da je tukaj nič kaj preveč ne forsiram, ker mi je pri Neži pediatrinja to odsvetovala...

Vreme je super za sprehode, sonček in toplo. Samo midve več kot 1 uro težko bluziva okoli, ker Manca noče spati v vozičku - gleda naokoli kot čuk, vse jo zanima in sploh ni šans, da bi zaspala. Samo če pa ne gre spat, je pa potem po 2-3 urah čist koma in tečna, tako da ko poje, morava kar pohiteti in iti ven, da lahko narediva kakšen konkreten krog... Malo hitre hoje ob vozičku - bolje kot nič verjetno, daleč pa od prave rekreacijeuser posted image

vitamin D - tudi jaz ga še dajem, 3 kapljice na dan. zdajle pozimi ne more škodovati, poleti bo več sonca in ne bo več potreben.


(odgovor članu ursonok)
Neposredna povezava do sporočila: 2028
   RE: Junijke 2013
5.3.2014 15:30:32   
ursonok
Barbapapa,
ta jedilnik se mi sploh ne zdi slab. Mleko se komot zamenja z riževim ali ovsenim napitkom, piškote, ki jih pa tudi tukaj jedo (v vrtcu imajo pač pšenične, s sladkorjem, jajci, tudi mlekom) pa za Abela prinesemo sami, tako da ni problema. Ostalo se mi zdi ok. (Dobro, jaz goveje juhe ne bi, ampak če otrokom sede, naj jedo, jih bo že še srečala pamet user posted image ).

Moj M je pa prejle spekel rženo-ovsene piškote z rozinkami in medom, mmm. Pašejo, še posebej na balkonu/sončku.

user posted image

Nič, zdaj pa tečem po Aurorko in na sonček (vitamina D ne dajemo sploh). user posted image

(odgovor članu Barbapapa77)
Neposredna povezava do sporočila: 2029
   RE: Junijke 2013
5.3.2014 15:34:11   
girl79
Čao user posted image ,

Nenapovedan obisk patronažne - ojoj, jaz bi jo od šoka verjetno tudi spustila noter, ampak bi se mi zdelo čisto brez veze da pride....v naši občini je tako da pride samo če ti želiš oz. pokličeš....meni je bilo ok takrat na začetku da je prišla parkrat, potem pa nisem več klicala....bi bila pa tudi precej jezna, če bi prišla kar tako nenapovedano!!

Hrana v vrtcu - tudi pri nas ni tako slabo za jest, se mi zdi da kar uravnoteženo jedo, pa tudi veliko stvari je bio itd....za rojstne dneve je pa odvisno od vzgojiteljic...v prejšnji skupini je bila navada, da se prinese kaj sladkega, no v tej skupini je pa ta naša prijateljica, ki ima sladkorno, tako da se za rojstne dneve ne nosi nič, pa tudi na kakšne sladolede ali kaj podobnega se ne hodi, kar mi je čisto ok.

Vitamin D - jaz mu še dajem, občasno, kadar se spomnim...imam pa AD3 kapljice, ker jih ne rabiš imet v hladilniku in jih imam skoz na pultu da se vsaj kdaj spomnim, ker D3 imam vb hladilniku in sem zato potem vedno pozabila dat....

Sem mislila it danes na lepo sprehod po sončku, pa precej piha zunaj user posted image ...no jutri imava pa sistematskega...je pa potem za naslednjih nekaj dni soooooooonček napovedan...že komaj čakam user posted image

Lepo se imejte user posted image

(odgovor članu Barbapapa77)
Neposredna povezava do sporočila: 2030
   RE: Junijke 2013
5.3.2014 16:46:55   
Zlataladja
Hej dekleta,

jaz sem od svojega želenega bodočega vrtca jedilnik pogledala kar na spletu in se mi ne zdi nič preveč napačen. Mislim, da so isti jedilniki za celo ljubljansko občino, in domnevam, da tudi na nacionalnem nivoju niso nič slabši. http://www.vrtec-mojca.si/AKTUALNO/1382346835/MAREC%202014%201-2%20leti.pdf. Je sicer veliko mlečnih stvari, samo sem prepričana, da jih alergikom ne dajejo. V glavnem, domnevam, da potem to otroci tudi v resnici dobijo, ne pa sladkornih posipov. celo napisano imajo, da spodbujajo k pitju vode (ne vem, katera je že na forumu razlagala, da njenemu otroku skoz silijo sladkan čaj?). No upam, da je to res, moj je tudi namreč samo na vodo navajen.

Ursonok: jaz prevajam vse živo, dosti tehničnih besedil, evropske tekste, članke ipd. . Imam s.p. in si sama plačujem prispevke in računovodkinjo, za stranke imam pa različne agencije in tudi kaka podjetja (to je večinoma boljše, ker je bolje plačano). Sicer je kar fino biti sam svoj šef, samo večino časa sem zaskrbljena, kako bo za naprej. Tudi zaslužek ni ravno super dober, ampak je dovolj za preživetje in še kar rada to počnem. Drugače bi rada enkrat dobila službo v evropski javni upravi, samo na te razpise se vedno prijavi ogromno ljudi, in tudi če te izberejo, se lahko potem nič ne zgodi.

Sover: a ni ta spitaderm še kar strupena reč? Jaz ga uporabljam za razkuževanje čevljev, ne vem, če bi si ga upala nanašati na bradavice. Drugače pa še naprej držim pesti za nečaka in lepo, da gre nečakinji bolje!

Pri nas je mali nekaj zbolel, ima že cel dan kar visoko vročino in nobenih drugih simptomov zraven user posted image Občasno malo pokašlja, iz nosu mu nič ne teče in tudi apetit ima normalen. Upam, da bo jutri že boljše.

Lepo se imejte, upam, da ste lep sončen dan kaj bolje izkoristile kot jaz!

(odgovor članu girl79)
Neposredna povezava do sporočila: 2031
   RE: Junijke 2013
5.3.2014 20:21:26   
sover
Da še malo pokomentiram:

Peeby - po mojih ocenah (glede na število nesreč pri nas) večina otroških sedežev ni udeležena v prometni nesreči. Zanašam se na to, da bi moralo biti na sedežu že kaj videt, če je bil udeležen v tako hudi nesreči, da ni več uporaben. Tale, ki sem ga jaz kupila, je res kot nov. Ker sedež poznam že od prej, sem na hitro pogledala še pod prevleko in preverila paščke in je blo vse OK.

Saša - ne lajkam težav z zobmi. Si morda podedovala gen za slabe zobe? Mene je pred škodo na zobeh med nosečnostjo obvarovala dobra zobozdravnica, ki mi je povedala, kakšna higiena je ustrezna zame. Delovalo je 100%. K sreči. Upam, da se izogneš protezam in podobnemu.

Girl - čestitke za Dunjo in naj (p)ostane zdrava.

Vitamin D - ne dajem. Otroke peljem čim večkrat za čim dlje časa ven. Menim, da bo zadostovalo.

Vrtec - ma, kaj se ljudje grejo! Nobena stvar ni tako črna ali bela. Verjamem, da je večina otrok v vrtcih zelo zadovoljna. Imajo vrstnike za igro, red pri hrani in spanju in motivacijo za razvoj. Naš v vrtcu uživa in me uspešni spravlja ob živce, kadar je doma (recimo danes). Kar se hrane tiče, menim da je dovolj raznolika, da ne jedo samo sladkih stvari. Tule je recimo njihov tedenski jedilnik.

Kontrolni obisk patronažne - iskreno povedano, men tukaj nekaj smrdi. Močno dvomim, da lahko patronažne kar tako uletavajo, če se moraš pa že za prvi obisk po porodu naročit. Je za preverit, če ni ta gospa prišla dejansko firbcat. Men je rekla, da naj jo še za obisk pri cca.5 mesecih (za uvajanje GH) pokličem, če želim.

Zlataladja - ne vem, koliko je Spitaderm bolj ali manj strupen od ostalih razkužil. Uporabljala sem ga na potovanjih (Afrika), pa za razkuževanje ga imam doma. Sem prebirala na netu, kaj je ta Octanispet, ki si mi ga svetovala, in se mi je zdelo, da bo Spitaderm tud OK. Kakorkoli že, bradavice so že veliiiko bolje. Po mojem sicer bolj zarad diete, kot razkuževanja, vendar tudi slednje najbrž ni škodilo. Opozorilo: razkuževanje prsnih bradavic ni za šibke! user posted image

Danes je bil naporen dan na 1000! Mali sicer več ne kuha že od včeraj, ampak je še vedno popolnoma brez apetita. Komaj kaj spravi vase. Ga sprašujem, kaj bi, pa našteva sam junk food, a se ne dam. Ogromno spi, podočnjake ima do kolen. Obnaša se kot bipolarni manijak in večino časa išče špetir. Ga sprašujem, če ga kaj boli (grlo ipd.), pa pravi da ne. Srčno upam, da je ves ta cirkus zarad izraščanja zob. Po treh dneh balinanja te polbolne tečnobe in njegove mlajše sestre, je hladilnik prazen, bajta v razsulu, jaz pa z neumitimi lasmi sanjam o prostem trenutku, da grem v miru na WC. Za jutri sem se zato zmenila, da gre kar k babici. Morda ga bo ona nahecala, da kaj poje, v nasprotnem primeru ga peljem k zdravniku. Midva z M bova s tamalo pičila popoldne LJ in poskušala narediti par stvari za bajto. Seznam je dolg, časa malo.

Karla je danes začela kazati zametek premikanja. Čez noge se nagne naprej in jih nato izvije izpod riti. Posledično se sicer zvrne, a je to že napredek. Ne vem, zakaj tako komaj čakam, da se začne premikat, ko pa že sedaj vem, da se mi bo kolcalo po njenem sedenju na mesto. Noči so katastrofa. Tud ne vem, zakaj.

Mejte se.


(odgovor članu Zlataladja)
Neposredna povezava do sporočila: 2032
   RE: Junijke 2013
5.3.2014 20:29:53   
slikca123
uffff...hvala bogu, da je mali že mrknil in da se dan končuje...tolk enga user posted image in matranja pa že dolgo ne, za več kot pol sem pa zihr sama kriva, ker sem se že zbudila nerazpoložena, čez dan malo bolje, proti večeru pa spet kriza...

zarad kašlja sva šla v ponedeljek k pediatrinji (ki je mimogrede nadomeščala še dve ostali pediatrinji, in sva kljub temu da sva bila naročena čakala dve uri, da sva sploh prišla na vrstouser posted image ), in dobila sva ventolin, diagnoza bronhitis...ne vem, prej nikoli bolni, zadnji mesec pa najprej šesta bolezen, zdej pa še bronhitis...uglavnem, malemu gre na bolje, interval zdravil smo premaknili iz 4 na 6 ur, jutri ponovna kontrola...in seveda temu primerno sva doma, cele dneve sama in name to zelo negativno deluje...če lahko bluziva okrog je čist ok, če moreva bit doma je pa kriza, sploh če traja več časa....

sem čist nerazpoložena za komentiranje, bom napisala sam to, da sem o nenapovedanem obisku patronažne brala kar z odprtimi ustiuser posted image , svašta res...

punce držte se bolje od mene user posted image

(odgovor članu Zlataladja)
Neposredna povezava do sporočila: 2033
   RE: Junijke 2013
6.3.2014 9:25:50   
dansas
Hej,

že tri dni malo boljše spimo in mi je kliknilo, da pogledam Brinino zobovje - in sem našla nova zobka - zgornji enki user posted image . Juhuhu! Zdaj bo pa še lažje mamico ugriznila user posted image . Samo če nam misli vsak zobek pol meseca nespečnosti prinesti... Mama mia!

hrana v vrtcu
Pri nas je čist ok; imajo večkrat kruh brez aditivov, bio jabolka, 100% sok,... Prej me skrbi, da naše (še posebej tavečja) sploh ne jejo hrane, ker je nepoznana, preveč zelenjave in kar ve, da ni dobro, in to brez probavanja user posted image ! Bolj me motijo starši, ki vsake toliko pošljejo svojega otroka v vrtec z vrečo bombonov in potem se temu otroku fino zdi, ko deli bombone med otroke in jih hoče še kdaj. In se to ponavlja in hočejo še drugi otroci prinest bombone v vrtec in bit "glavni" tist dan. Mi je Rosa rekla, da samo še ona ni prinesla bombonov v vrtec user posted image Sem ji rekla, da jih tudi ne bo! Meni to ni kul, da jejo cukre v vrtcu user posted image Moram drugo leto na začetnem sestanku kaj rečt.

nenapovedanem obisku patronažne
Če bi se s tem res kaka zloraba in nasilje nad otroci preprečila, sploh ne bi imela nič proti, ampak kot je Barbapapa rekla, tam kjer bi bilo treba, bodo pa na en uč zamižal. Firbec babji, kaj češ user posted image ...

ursonok
Tile piškotki zgledajo ODLIČNO! in tale vaš sonček tudi user posted image

Danes moram spet user posted image naredit, ker jutri pa starejša praznuje. Že 8 let! Kdaj je to minilo, ne vem user posted image

Malo sem pozabila na seznam - mi je šele včeraj kliknilo, da ve že nekaj časa pridno mere objavljate, jaz pa jih nič ne posodabljam user posted image . Jih bom probala čim več poiskat ampak vseh mi pa sigurno ne bo ratalo "polovit", tako da preverite če kaj manjka in še enkrat objavite.

papa

< Sporočilo je popravil dansas -- 6.3.2014 9:27:40 >

(odgovor članu slikca123)
Neposredna povezava do sporočila: 2034
   RE: Junijke 2013
6.3.2014 11:04:20   
Barbapapa77
zdravo,

evo, morm nekej dodat glede hrane v vrtcu. Sem včerej Nežo vprašala, če je pojedla proseno kašo na mleku (ona praviloma teh stvari, gresov, polent, kaše na mleku... ne mara, vsaj doma ne) in reče: Ja sem, je bla dobra. In rečem: A so vam kej posuli gor? Pa ona z nasmehom do ušes, vsa zadovoljna: Ja so, čokolado!!!user posted image Hehe, tolk o tem - očitno vseeno malo posujejo. Meni je sicer vseeno, ker raje vidim, da poje skodelico kaše z eno žličko čokolade, kot pa nič kaše z nič čokolade. Ampak za kakšne bolj zahtevne in striktne starše pa zna bit to mal večji problem. Čeprav meni se njihov jedilnik vseeno zdi kar ok, veliko je zelenjave in res je raznolika hrana, sladkarije so pa bolj izjema kot pravilo. Res pa, da mi tudi doma nismo preveč striktni pri omejevanju sladkarijuser posted image

Prav veliko se mi ne dogaja, zato tudi napisat nimam kaj pametnegauser posted image . Pa še obiske sem dobila ta momentuser posted image .papa

(odgovor članu dansas)
Neposredna povezava do sporočila: 2035
   RE: Junijke 2013
6.3.2014 11:32:03   
girl79
Čao punce user posted image ,

Evo, midva sva že iz sistematskega pregleda pa kosilo zase in za F sem že uspela skuhat user posted image user posted image Mali pa še vedno spančka user posted image user posted image Itak mora noter za ponoči prinest....šel spat ob 21.00 in se zbudil ob 6.15....pa še n-krat vmes seveda....na srečo samo za dudo, ampak vseeno od treh dalje je bilo to vsake pol ure user posted image user posted image Predvidevam da bo spet kakšen zobek.... Aja, na sistematskem vse ok, mere: 71cm, 9150g, vse ok....prosila sem če pogleda še ušesek, ker se mali malo prijema za njega že ene 2 dni, pa je rekla da je res malo rdeč, ampak ni hujšega....no sem pa vesela vsaj to, da mali očitno že na nek način zna pokazat kaj ga boli oz. zdaj vsaj vem da če se bo še kdaj prijemal za uho to pomeni da ga najbrž boli....

dansas - čestitke za zobke...pa bodi vesela da sta po pol meseca nespanja 2 zobka ven pokukala....pri nas je po pol meseca nespanja samo 1 zobek ven prišel, zdaj imamo pa očitno ponovi vajo user posted image user posted image Pa čestitke tastarejši za RD!! user posted image user posted image Ja res hitro rastejo tile naši otroci.... Ampak tole z bonboni v vrtcu je pa res kr neki user posted image user posted image Jaz bi to tudi kar na kakem roditeljskem sestanku izpostavila da se mi ne zdi ok oziroma vsaj popolnoma nepotrebno...ok, če ima otrok RD še ne rečem, da pa se kar tako nosi bonbone v vrtec mi je pa res brezveze, itak otroci že pri babicah dobijo dovolj sladkarij...sem ravno včeraj videla pri naši da se poznajo posledice tega, da je bila na počitnicah pri babici....sva šli v trgovino in je full zatežila za kinderjajčko....do zdaj je ponavadi hotla kakšen jogurt si izbrat ali kaj podobnega ali pa sok....no na koncu sva se vseeno zdilali za žemljico in sok user posted image

ursonok -mmm. odlično zgledajo tile piškoti....A jih je enostavno narest? Če ja, bi lahko prosila za recept....za komplicirane stvari jaz nisem user posted image

slikica123 - joj, upam da boste kmalu bolje.....a z bronhitisom ne smeš ven na zrak, tudi če je full toplo zunaj??? Ne vem, mi na srečo še nismo imeli....jaz vem da pri starejši, ki je dobro prenašal vročino sem šla ven tudi če je imela malo vročine, pa če je bilo toplo zunaj seveda....mi je tudi P rekla, da lahko, samo otrok ne sme preveč divjat zunaj....no dokler so v vozičku to itak ni problem....

Peeby- mi bomo tudi avtosedež za v drugi avto kupili rabljen....je pa na srečo od prijateljice tako da sem sigurna da ni bil kaj udeležen v nesreči....sem pa sicer tudi mnenja, da bi se to sicer videlo na avtosedežu....

Lepo se imejte user posted image

(odgovor članu Barbapapa77)
Neposredna povezava do sporočila: 2036
   RE: Junijke 2013
6.3.2014 11:36:33   
ursonok
Živijo,
jaz sem že včerja zvečer napisala roman, pa mi ga je zbrisalo user posted image

Tako da bi zdajle samo komentirala glede hrane - Barbapapa
ja, morda se tebi zdi vseeno, ker Neža tega doma itak noče jesti. Je pa ogromno staršev, ki so otroke doma lepo navadili, da jedo kaše na mleku ali vodi ali rastlinskem napitku BREZ svinjarije (= čokolad, sladkorja, sirupov). Potem jim pa v vrtcu potresajo hrano s tem in otroci doma več nočejo jesti normalne hrane brez posipa. In tako vrtec dejansko uničuje zdrave prehranjevalne navade teh otrok.
In zame je to čist zgrešeno, v vrtcu bi morali imeti kvalitetno hrano brez dodatkov, za katere je vsem jasno, da so slabi. Saj ne gre za to, da bi jedli posušen kruh! Jedo proseno kašo, ki je, v to ne dvomim, že tako ali tako sladkana! Potem pa jim vsiljujejo še posip, ki ga ni na uradnem jedilniku.
Ne vem, kako in na kakšno hrano navajate svoje otroke. Naši zaenkrat jedo zelo dobro, kar ne pomeni, da brez "sladic" - le da jih delamo doma, s kakovostnimi in zdravimi sestavinami. Vsak teden. Tudi suhega sadja in potice in piškotov se prenajesta kdaj pa kdaj. Nočem pa, da jim "izobraževalne ustanove" pokvarijo dober okus in zdrave navade. Pika.

Bonboni v vrtcu - to mi je tudi čisto mimo. Na Poljskem so nam rekli, da otroci ne smejo nositi v vrtec svoje hrane. Pika. Če je kdo kaj prinesel za rojstni dan, so dale vzgojitekjice domov staršem, ti so pa potem odločili, kdaj in kako bo otrok to pojedel. Tu je to sicer malo manj striktno., a je veliko alergikov, zato spoštujejo prošnje in opozorila staršev in ne pustijo, da bi se sladkarije jedle kar vsepovprek.

Je pa moja kolegica iz Slo velikokrat jamrala. Da otrok pride domov prenažrt z bonboni in čokoladami in noče jesti kosila. In se je zbralo par staršev, so zatežili vzgojiteljici, je obljubila, da bo uvedla red. Pa ga ni - ker preostali starši ne spoštujejo dogovora in še vedno dajejo otrokom vreče bonbonov za v vrtec. Vzgojiteljica pa skomiga z rameni in pravi, da "ne more nič proti temu".
Popolnoma zgrešeno. Morajo obstajati neka pravila, ki jih določijo vzgojiteljice, starši se jih pa držijo.

Zakaj ne gredo patronažne malo na nenapovedano kontrolo v kakšen vrtec? Bi bilo veliko več koristi. user posted image

Oprostite, malo sem nataknjena, a res sem malo paranoična ... A ne vidite, kam vse to pelje? Kako smo vpeti v sistem, ki nam hoče odvzeti odgovornost za naše otroke? Hoče jih vzgajati, skrbeti za njihove navade, zdravje, način mišljenja ... Nosečnost je vodena na vsakem koraku, polno zdravil, pri porodu te pripnejo, napol privežejo, pa malo CTG, malo oksitocina, malo protibolečinskih, po rojstvu otroka takoj obvezno cepiti, pa potem še vsaka dva meseca, če ne, plačaš kazen (!?). Ste preštele, koliko cepiv ste vbrizgale v svojega otroka v prvem letu in pol? Dvomim. Pa nenapovedane "kontrole", pa hrana v vrtcih/šolah - če si ga že navadil zdravo jesti, ti ga bodo tam uničili s posipi in podobnim. Da ne govorim o šoli in poučevanju, ki je čisti ideološki aparat države!
In vse to se lahko dogaja zato, ker smo mi leni, ker se nam NE DA misliti in odločati in raje vse prepustimo drugim. Zdravnikom, vzgojiteljicam, patronažnam in ostali uradniški drhali. Dejstvo je, da nekaterih stvari ne moremo 100% vzeti v svoje roke (izobraževanje - razen, če imamo denar in kapacitete aristokracije, ki se je lahko najemala domače učitelje itd.), veliko jih pa lahko.
Grozni smo. In ne, to ni ok in se sploh ne mislim s tem sprijazniti!

Grem delat, bo bolje za vse user posted image

(odgovor članu Barbapapa77)
Neposredna povezava do sporočila: 2037
   RE: Junijke 2013
6.3.2014 12:08:54   
ursonok
Avtosedež
pri nas bo šla Aurorka kmalu v Abelovega, Abel pa v Agatinega, tako da bo treba kupiti novega za Agato. Pa razmišljamo samo o podstavku (tj. ne več čisto pravem sedežu) - ali ima kdo, ki ima starejše otroke, kaj izkušenj? Sploh ne vem, pri kateri starosti to pride v poštev. In verjetno so različni ... user posted image

(odgovor članu ursonok)
Neposredna povezava do sporočila: 2038
   RE: Junijke 2013
6.3.2014 13:27:33   
Saša33
Pri nas ravno konec opoldanskega spanja. Mi je uspelo tečt si nardit velik krožnik solate z lososom. Pa še 40 min sedaj z Laro odspat. Sem zalimana da je kaj:)

Ursonok: Joj piškoti so mi naredili tak apetit, da sem jih kar zavohala. Če bi jih pa pekla pa jih tudi poskusit ne bi mogla.

Nimam tudi sama kaj veliko napisat. Dopoldan sem šla z mladino po ribe, na igrala in celo kavo mi je uspelo v miru popit. Kdo bi mislil,  kaj vse se da z dvema malima. Potem smo še malo veje pospavljali okoli hiše. Lari se tako fino zdi, da mami maga in tako nosi, da je ob 11.30h samo rekla mami spat.:)

Prav zato je fajn met hišo, je sto stvari, ki so otroku zanimive. Kasneje malo manj in se jim ne da delat. Ko pa odrasteš pa se ti zdijo take stvari spet fine in se veliko od takšnih del naučiš.

V soboto imam namen iti na morje, če ne bo pihalo.

Pa lep dan vsem

(odgovor članu Barbapapa77)
Neposredna povezava do sporočila: 2039
   RE: Junijke 2013
6.3.2014 22:34:32   
dansas

Kot že rečeno: če sem mere od kakšnega otročka izpustila, še enkrat posredujte, ker sem pregledovala strani iz januarja, tako, da sem verjetno kaj spregledala...


user posted image

(datum rojstva
nick, ime user posted image , gestacijska starost
mere: teža, višina, obseg glave)


11.5.
niinii: LILI (36+4)
ob rojstvu: 3240 g, 49 cm, 35 cm
1. mesec: 4000 g, 51 cm, 37 cm
2. mesec: 5500 g, 58 cm
3. mesec: 6250 g, 59 cm, 40 cm
4.mesec: 7000 g, 61 cm, 42 cm
4,5.mesec: 7100g, 62,5 cm, 42 cm
5. mesec: 7500 g, 65 cm, 42,5 cm
6. mesec: 8080 g, 64,5 cm, 42,5 cm
8. mesec: 8500 g, 71,5 cm, 44,5 cm

25.5.
Saša33
: ADAM (39+1)
od rojstvu :3160 g, 50 cm, 35 cm
1.mesec: 4840 g, 56 cm, 37 cm
2.mesec: 6000 g, 59 cm, 39 cm
3.mesec: 7000 g, 63 cm, 41 cm
4.mesec: 7500 g, 63 cm
6.mesec: 8700 g, 69 cm
9. mesec: 9000 g, 74 cm

25.5.
Barbapapa77: MANCA (37+2)
ob rojstvu: 2900 g, 50 cm
1. mesec: 3800 g, 53 cm
3. mesec: 5460 g, 60,5 cm
6. mesec: 7450 g, 67 cm
9. mesec: 8820 g, 72 cm

28.5.
majčica1508
: JAN (38+4)
od rojstvu: 3040 g, 51 cm, 34 cm
1. mesec: 3760 g, 53 cm
2. mesec: 5270 g, 57,5 cm
3. mesec: 6280 g, 61,5 cm, 40 cm
4,5.mesec: 7000 g, 65 cm
6. mesec: 7100 g, 69 cm, 43 cm
9. mesec: 8020 g, 73 cm, 45,5 cm

3.6.
girl79
: FILIP (39+1)
ob rojstvu: 3320 g, 52 cm, 35,5 cm
1. mesec: 4350 g, 56 cm
4. mesec: 6850 g, 64 cm
9. mesec: 9150 g, 71 cm

5.6.
Sonce33
: IAN (38+1)
ob rojstvu: 3240 g, 51 cm, 36 cm
1. mesec: 4360 g
2. mesec: 5800 g, 61 cm, 40,5 cm
3,5.mesec: 6700 g, 63,5 cm, 42 cm
4,5.mesec: 7390 g

6.6.
ursonok: AURORA (41+5)
ob rojstvu: 3660 g, 52 cm, 36 cm
1. mesec: 4250 g
2. mesec: 4790 g
3. mesec: 5500 g
5. mesec: 6420 g, 64 cm
6. mesec: 7100 g

7.6.
lina3
: VAL (37+6)
ob rojstvu: 2450 g, 48 cm, 32,5 cm
1. mesec: 2900 g, 50 cm, 34 cm
2,5. meseca: 4830 g, 57,5 cm

taarja: EVA (38+4)
ob rojstvu : 2950, 51 cm, 33 cm
1.mesec : 4435 g
2.mesec : 4720 g
3.mesec : 5760 g, 61 cm, 39 cm
4.mesec : 6350 g, 64 cm

9.6.
sover
: KARLA (40+6)
ob rojstvu: 4140 g, 55 cm, 36,5 cm
3 tedni: 4850 g, 53 cm
2. mesec: 5720 g, 59 cm
3. mesec: 6600 g, 62 cm
4,5. mesec: 7730 g, 66 cm
6. mesec: 8210 g, 68 cm

10.6.
Tija01
: TILEN (39+1)
ob rojstvu: 3320 g, 49 cm, 35,5 cm
1. mesec: 3910 g, 51,5 cm
2. mesec: 4950 g, 58 cm
3. mesec: 5860 g, 60,5 cm
4. mesec: 6100 g, 63 cm
5. mesec: 6550 g, 65 cm

11.6.
dansas: BRINA (39+1)
ob rojstvu: 3800 g, 52 cm, 36 cm
1. mesec: 4660 g, 54 cm, 38cm
2. mesec: 5020 g, 55,5 cm, 38,5 cm
3. mesec: 5380 g, 58,5 cm, 40 cm
3,5. mesec: 5640 g
5. mesec: 6200 g, 62 cm
6. mesec: 6880 g, 65 cm, 42,5 cm

13.6.
filipinab
: FILIP (41+0)
ob rojstvu: 3730 g, 54 cm, 35 cm
1. mesec: 4640 g, 58 cm
2. mesec: 6050 g, 61,5 cm
3,5. mesec: 6980 g, 65 cm
5. mesec: 8000 g, 69,5 cm
7. mesec: 9300 g, 74,5 cm

15.6.
andreja_p: LUCIJA (39+1)
ob rojstvu: 3610 g, 48 cm, 36 cm
1.mesec: 4030 g, 52cm
2.mesec: 4640 g, 55cm
3.mesec: 5250 g, 58cm

17.6.
Zlataladja
EMIL (40+7)
ob rojstvu: 3800 g, 54 cm
1. mesec: 4920 g, 59 cm
2. mesec: 5925 g, 63 cm
3. mesec: 7170 g, 65 cm
4,5 meseca: 7960 g, 69 cm

18.6.
anush_86: HANA (40+2)
ob rojstvu: 3200 g, 52 cm, 36 cm
1.mesec : 4030 g

21.6.
ursika_ursi
ALEKSEJ (40+2)
ob rojstvu: 3140 g, 50 cm, 34 cm
1. mesec: 4120 g, 52 cm, 36,5 cm
2,5 meseca: 5130 g, 56,5 cm, 39,5 cm
3. mesec: 5550g, 58,5 cm, 40 cm
4,5 mesecev: 63890g, 63,5 cm, 41 cm
7,5 mesecev: 7340g, 67cm

črtica1: JON (40+3)
ob rojstvu: 3360 g, 54 cm, 36 cm
1. mesec: 4100 g, 56 cm, 39 cm

25.6.
Lethe: POLONA (39+6)
ob rojstvu: 3070 g, 50 cm, 34 cm
1. mesec: 4150 g, 56 cm, 37 cm
2. mesec: 5400 g, 59 cm, 39 cm
3. mesec: 6200 g, 61 cm, 40 cm
4. mesec: 6700 g, 65 cm, 41 cm
5. mesec: 7000 g, 67 cm, 41,5 cm
6,5. mesec: 7400 g, 69 cm, 42,5 cm

29.6.
baby1978
: VITO (40+0)
ob rojstvu: 4260 g, 54 cm, 37,5 cm
1.mesec: 4400 g, 57 cm, 40 cm

3.7.
slikca123
: JAKOB
ob rojstvu: 3180 g, 50 cm
1. mesec: 3605 g, 53,5 cm
2. mesec: 4600 g, 57 cm
3. mesec: 5315 g, 61 cm
4,5 mesec: 6710 g, 64 cm
6. mesec: 7730 g, 68 cm

8.7.
Peeby
ABEL (41+3)
ob rojstvu: 3280 g, 51 cm, 34 cm
1. mesec: 4535 g, 56 cm
2. mesec: 5350 g, 60 cm
3. mesec: 6170 g, 63 cm, 42 cm
4,5 mesec: 7660 g, 66,5 cm
6. mesec: 8700 g, 70 cm



(odgovor članu dansas)
Neposredna povezava do sporočila: 2040
   RE: Junijke 2013
6.3.2014 22:38:56   
drugičudež
IZVIRNO SPOROČILO: ursonok
Je pa ogromno staršev, ki so otroke doma lepo navadili, da jedo kaše na mleku ali vodi ali rastlinskem napitku BREZ svinjarije (= čokolad, sladkorja, sirupov). Potem jim pa v vrtcu potresajo hrano s tem in otroci doma več nočejo jesti normalne hrane brez posipa. In tako vrtec dejansko uničuje zdrave prehranjevalne navade teh otrok.


Evo, naša starejša je točno tak primer. Tri leta (dokler ni začela hoditi v vrtec) je vse pojedla brez posipov in sladkorja. Zdaj npr. gresa brez čokolade ne poje niti pod razno.

Bonboni v vrtcu - to mi je tudi čisto mimo. Na Poljskem so nam rekli, da otroci ne smejo nositi v vrtec svoje hrane. Pika. Če je kdo kaj prinesel za rojstni dan, so dale vzgojitekjice domov staršem, ti so pa potem odločili, kdaj in kako bo otrok to pojedel.

Tudi pri nas naj ne bi nosili bonbonov v vrtec. Potem pa vidim dedke, kako vnučkom zjutraj nasipajo okrogle trde bonbone v žepe. Me je prav groza. Naša jih sploh ne zna jest. In tudi pomislit ne smem, kaj bi se lahko zgodilo, če bi se ji zaletel v grlu.

Še nekaj me moti - jaz naše nisem nikoli spraševala, če ima rada to ali ono. Kar sem pripravila in postavila na mizo, se je pojedlo. Sploh ni vedela, da ima izbiro ne jesti. Ko pa sem jo uvajala v vrtec, sem nekaj časa preživela z njimi. Tam pa to tako poteka - za zajtrk je npr. kruh in namaz. Pomočnica vsakemu otroku pomoli pred nos krožnik z namazanim kruhom in krožnik s suhim kruhom, potem pa otrok izbira, kaj bo jedel. Polovica jih je žulila tistega pol koščka suhega kruha + pocukran čaj user posted image Prav tako pri kosilu vsakega posebej vprašajo npr. "boš jedel rdečo peso". Polovica dve/triletnikov itak ne ve, kaj je to in kar odkimajo. Pa jim tega sploh ne dajo na mizo. Nekateri tako dobijo samo žlico pire krompirja. Meni se je kar mešalo, ko sem to gledala. Sem naročila, da moje ne smejo nič spraševati in naj ji dajo na krožnik kompleten obrok. Ne vem, kako počnejo, vendar zdaj tudi doma poslušam "ne bom jedla tega, ne bom jedla onega".

Kaj naj naredim? Že tako je edina, ki s sabo nosi vodo v steklenički, vendar večkrat isto polno nazaj prinese. In vzgojiteljica ponosno pove "danes je pa čaj pila". Uau, kakšen napredek! Kdo bi si mislil, da je postala "normalna" kot ostali otroci in zmore celo skodelico sladkanega čaja. Jo vprašam, zakaj ni pila vode, pa ponosno pove "danes sem pila čaj" user posted image


Komaj sem pregnala tisti vonj po parfumu patronažne iz stanovanja, sem pa pozabila v zdravstveni dom poklicati. Bom jutri, ali pa bom celo napisala pisno pritožbo direktorici in vodji patronažne službe.

(odgovor članu ursonok)
Neposredna povezava do sporočila: 2041
   RE: Junijke 2013
7.3.2014 10:20:41   
Barbapapa77
zdravo,

kakšne lepe dneve imamo, človek je takoj boljše volje, če je sonček user posted image . Nasplošno sem včeraj ponoči, ko sem se v nekem momentu zbudila čisto prepotena in prestrašena (ne vem, kaj se mi je sanjalo) sklenila, da je treba v življenju cenit vse tisto, kar imamo - zdravje, otroke, moža, službo, dom... Za vse ostalo se ne splača sekirat, vsega ne bom imela nikoli - pa tudi če bi imela, mi ne bi prineslo notranje sreče user posted image Evo - to je moja misel dneva in mogoče si jo bom kar na hladilnik nalepila, da se bom vsak dan sproti nanjo spomnila, tudi na tiste tečne in črne dneve...


IZVIRNO SPOROČILO: ursonok
Oprostite, malo sem nataknjena, a res sem malo paranoična ... A ne vidite, kam vse to pelje? Kako smo vpeti v sistem, ki nam hoče odvzeti odgovornost za naše otroke? Hoče jih vzgajati, skrbeti za njihove navade, zdravje, način mišljenja ... Nosečnost je vodena na vsakem koraku, polno zdravil, pri porodu te pripnejo, napol privežejo, pa malo CTG, malo oksitocina, malo protibolečinskih, po rojstvu otroka takoj obvezno cepiti, pa potem še vsaka dva meseca, če ne, plačaš kazen (!?). Ste preštele, koliko cepiv ste vbrizgale v svojega otroka v prvem letu in pol? Dvomim. Pa nenapovedane "kontrole", pa hrana v vrtcih/šolah - če si ga že navadil zdravo jesti, ti ga bodo tam uničili s posipi in podobnim. Da ne govorim o šoli in poučevanju, ki je čisti ideološki aparat države!
In vse to se lahko dogaja zato, ker smo mi leni, ker se nam NE DA misliti in odločati in raje vse prepustimo drugim. Zdravnikom, vzgojiteljicam, patronažnam in ostali uradniški drhali. Dejstvo je, da nekaterih stvari ne moremo 100% vzeti v svoje roke (izobraževanje - razen, če imamo denar in kapacitete aristokracije, ki se je lahko najemala domače učitelje itd.), veliko jih pa lahko.
Grozni smo. In ne, to ni ok in se sploh ne mislim s tem sprijazniti!


Eh, ursonok prestara sem jaz za boj proti sistemu. Res se mi zdi škoda časa, da se borim proti mlinom na veter, življenje je za to prekratko. Na žalost smo vsi vpeti v sistem - sicer je odvisnost od sistema obratno-sorazmerna z denarjem - več denarja, manj sistema. Ampak za nas navadne smrtnike je sistem dano dejstvo. Lahko ga malo upogneš, se mu kje malo izogneš, ga malo ignoriraš, ampak revolucije se pa tu ne da storiti. Jaz se raje fokusiram na to, da iz svojega v sistem vpetega življenja potegnem največ, kar se pač da - na mikroravni.

Glede hrane sem pa jaz veliko bolj liberalna (lahko prebereš tudi lena). Nasplošno sem mnenja, da je vsega po malem pravi sistem - tudi čokolada in bonboni. Mi smo celo otroštvo imeli doma na mizi skledico z bonboni - pa jih ni skoraj nihče jedel, na koncu so bili za okras. Enostavno niso bili zanimivi, ker so bili preveč dostopni. Enako je bilo z drugimi sladkarijami - vedno so bile na zalogi, pa so se večinoma pokvarile user posted image Ta sistem se nekako obnese še zdaj, res pa da Neža in jaz enostavno nisva sladkosnedi. Mož malo bolj, za Manco je pa še prezgodaj... No, to da nosijo pa bonbone v vrtec je skrajno mimo, tega vzgojiteljice pač ne bi smele dopuščat - pri nas že ne pustijo nič prinest, razen sadja za rojstni dan.

Aja - pa še nekej glede sistema - moje dva oba poroda sta bila s CTG, epiduralno in umetnimi popadki in sem prepričana, da sta bila prav zaradi vsega tega absolutno pozitivna izkušnja. Brez tega bi bilo mene preveč strah rodit user posted image


Nič, grem zdaj, otrok je lačen, sonček pa tudi kliče ven user posted image


(odgovor članu ursonok)
Neposredna povezava do sporočila: 2042
   RE: Junijke 2013
7.3.2014 11:07:47   
ursonok
Dobro jutro,
noč malo motena (Abel, Aurorka pa ob 4h, hrana, kaj pa drugega). Sicer pa znosno.

Barbapapa,
meni pa se zdi, da smo zdaj ravno prav mladi za upiranje prosti sistemu. Kdaj pa naj bi bili? Pri dvajsetih nimaš pojma o sistemu, ker si naiven in nedolžen in neizkušen. Nimaš pojma. Sistem in dejstva spoznavaš počasi, na polno pa takrat, ko imaš otroke, če se ti pač da misliti. In ja, zdaj je čas za to, saj gre za nas in naše otroke.
Itak ne moremo sesuti sistema - tudi če ga, bo prišel nov. Lahko ga pa izboljšamo, tako da se upremo despotizmom, ki jih oblast uvaja. Če pa sediš doma in rečeš, da si prestara - boš po obveznem cepljenju in nenapovedanih kontrolah in čudni hrani kmalu dobila še kaj drugega obveznega. Kdaj te bo to začelo motiti? Te ne moti, da ti država nekaj vsiljuje, odgovornosti za to pa ne prevzame? In jo moraš ti? Rada prevzemaš odgovornost za odločitve drugih (glede tebe in tvojih otrok)? Jaz ne.

Denar - to je načeloma res. Več denarja = več svobode. Ampak dejstvo je, da s(m) ljudje neumni in ne maramo svobode. Tako da nas denar lahko tudi zasužnji in postanemo še manj svobodni, še bolj "sistemski". Tak je cel Zahod. Imajo na voljo vso svobodo in veliko denarja - pa so vsi po vrsti zasužnjeni.

Kolikor se pogovarjam tukaj s kolegi in znanci ali pa poslušam debate v barih itd. - mislite, da kdo debatira o Ukrajini? O zdravju otrok? Smo debatirali o cepljenju - itak vsi cepijo, mene so samo debelo gledali, češ "zakaj ne izkoristim tega, kar mi zastonj nudi država". Evo, samo da nekdo drug plača, dajmo izkoristiti, tudi če bi šlo za kroglo v glavo.
Debate so o službah, denarju, plačah, socialnih prejemkih. Ob kokakoli in čiku. To je vse, kar jih zanima. (Seveda obstajajo tudi drugačni ljudje, a govorim o nekem povprečju, ki ga srečuješ na busih, v barih, med znanci in kolegi.)
Dolgočasni so.

Glede poroda - ja, verjetno odvisno, kakšna imaš pričakovanja in kaj si želiš od "izkušnje". Jaz pod izkušnjo razumem izkušnjo realnosti, ne nekega umetno ustvarjenega dogajanja. Hotela sem izkusiti (sploh po prvem urgentnem CR), kaj je pravi, naravni porod. Porod, ki ga poznamo od pamtiveka. Kaj to pomeni, roditi v bolečinah, če sem malo patetična. Brez naprav, brez narkotikov. Želela sem si ne biti zadeta. In ne ingerirati v naravo, če se to da. In sem vesela, da vem, kaj to pomeni.
Ti pa si imela pozitivno izkušnjo, ampak recimo ne veš, kaj je to pravi porod. IN če je to tvoj zadnji otrok, ne boš nikoli izvedela. Če te to ne moti in si tega nikoli nisi želela vedeti - super. Jaz sem se po prvem CR počutila rahlo zanič. Zdaj, po dveh naravnih porodih, se počutim veliko bolje. In se ju rada spominjam, tudi bolečine. Če bi mi jo odvezli z drogo, bi imela občutek, da sem bila za nekaj prikrajšana. V življenju pa nisem rada prikrajšana! user posted image

Očitno smo si zelo različni, kar smo itak že stokrat ugotovili user posted image

Nič, sem pojedla svoj zajtrk, poslušala Tarčo (kako so napi politiki dolgočasni, za dol past). Grem delat,
lepo se imejte!

(odgovor članu Barbapapa77)
Neposredna povezava do sporočila: 2043
   RE: Junijke 2013
7.3.2014 11:29:16   
sover
Ker mi je gospodična naklonila malo daljši spanec kot sicer, se bom še jaz malo vključila v debato.

Barbapapa - midve sva si očitno kar precej podobni na obeh področjih - tako prehrane kot tudi poroda. Kar se tiče sistema, se strinjam z ursonok, da smo mi tisti, ki bi morali spreminjati svet. Moj problem pri tem je, da ne vidim upanja, da bo kaj drugače. Zato (kot najbrž veliko drugih) si urejam po svoje samo svoj mikrosvet, za ostalo mi pa dol visi. Ja, vem, da na tak način ne bomo nič spremenili, ampak jaz ne grem nositi svojo glavo naprodaj, dokler mi tega ne bo treba. Če se začnem bosti za pravice ljudi, se mi sesuje moj mikrosvet, potem mi pa nič več ne ostane, ker splošnega dobrega tudi ne bom doživela.

Porod - tukaj se pa ne strinjam s tabo ursonok. Tudi poroda z EA je prav tako kot z CR pravi, le drugačen. Pravi zato, ker je končni rezultat enak: dobiš otroka. Izkušnje so pa različne. Mene je bilo naravnega poroda na smrt strah. Že sama misel na to, da si lahko olajšam bolečine, me je sprostila. sama EA pa še bolj. V obeh primerih sem rodila BP in zaključila izkušnjo z velikim veseljem in optimizmom, da o dobrem počutju sploh ne govorim.

na splošno pri nas stanje srednje žalosti. Vreme ni niti pol tako toplo, kot obljubljajo, ker imamo non stop eno mrzlo sapico, ki nas strašni sitno hladi. Z Lenartom sem bila zjutraj pri zdravniku, ker je imel včeraj spet vročino in je še vedno neješč. Izkazalo se je, da ima nekakšno virusno zadevo in zato moramo počakati, da mine. Bonus pri vsem tem je, da lahko traja kar nekaj časa, preden bo zdrav. user posted image . Karla malo smrka, drugače je OK. Jaz sem sitna, ker spimo slabo, bajta je za popucat (perem tretji stroj, še dva me čakata), še najbolj me pa jezi to, ker ne vem, ali bomo imeli kaj od vikenda (če bo Lenart bolan, bo moral počivati notri). Beda.

Uživajte na soncu.

(odgovor članu ursonok)
Neposredna povezava do sporočila: 2044
   RE: Junijke 2013
7.3.2014 12:34:27   
ursonok
Ojla,

Sover,
se strinjam, da je CR, epiduralna itd. tudi porod, samo drugačen. Končni rezultat je kao otrok. A govorila sem o izkušnji. Jaz sem želela izkusiti pravi, naravni porod, ni me bilo tega strah. Hotela sem vedeti, kako to je. Nisem se dobro počutila brez te izkušnje, CR je bil zame pač razočaranje. Sicer sem bila hvaležna da obstaja, sicer bi se vse slabo končalo. A sem obžalovala, da je prišlo do vnetja in da mi ni bilo dano roditi naravno. In zdaj sem vesela, da mi je dvakrat bilo dano. Ne vem, pač v porodni bolečni ne vidim neke "prepreke" na poti do "končnega rezulatata", ampak vidim integralni del celotne poti - od spočetja preko nosečnosti do poroda.
Če se poroda "na smrt bojiš", bi morda lahko kaj delala na tem strahu med nosečnostjo? No, se pa strinjam, da je lažje vzeti epiduralno in "zaključiti izkušnjo z velikim veseljem in optimizmom". user posted image
Glavno, da smo vsi srečni, z epiduralno ali brez user posted image

Tudi jaz ne nosim glave na prodaj,
se pa mislim boriti, kolikor in kjer se pač lahko, proti zatiralskemu sistemu. In me zanima, kaj nam vsiljujejo, kaj nam ponujajo, kaj od nas zahtevajo. In če se s čim ne strinjam (cepljenja, slaba hrana itd.) se tega ne bom šla. Na dolgi rok despotizem države veliko bolj sesuva naše "mikrosvetove", problem je v tem, ker se tega ne zavedamo oziroma nočemo zavedati! Mislimo, da "če ne bomo nosili glave na prodaj", bo pa naš mikrosvet ok. Tvoj mikrosvet sploh ni tvoj - v veliko meri si ga lasti država, farmacevtski koncerni, zdravniki in ostala drhal.

Žal mi je za Lenarta. Je pa dobro, da je virus. Pri nas vsi kašljamo. Zanimivo, smrka pa nihče. Spali tudi nismo najbolje. Hiša je svinjska user posted image user posted image Jutri praznujemo Abelov RD, treba pospraviti, kaj dobrega skuhati user posted image
Pa zdaj bo vsak dan 20-22 stopinj user posted image

Danes gremo iz vrtca naravnost na igrišče, s kolesi. Potem pa na manjši prigrizek v kakšen bar ob reki, na sončku. Potem pa risanka in spat.

(odgovor članu sover)
Neposredna povezava do sporočila: 2045
   RE: Junijke 2013
7.3.2014 12:43:12   
Zlataladja
Hej punce,

jaz pa mislim, da so nekatere stvari, ki trenutno obstajajo v sistemu, izboljšava prejšnjega stanja, in jih ne bi želela spreminjati. Kontrolirane nosečnosti - zaradi tega ful manj novorojenčkov umre, da o nosečnicah ne govorimo! Ursonok, glede na to, da si imela ti prvič urgentni CR, te brez zdravniškega posredovanja/nadzora verjetno ne bi bilo več med nami. to pomeni, da tudi tvojih treh otrok ne bi bilo.

Kar se tiče poroda, ti pa pri nas ne vsilijo protibolečinskih sredstev, ampak se sam odločiš zanje, ali pa tudi ne, jaz bi temu rekla svoboda izbire, in to se mi zdi dobra stvar. Poleg tega naše zdravstvo spodbuja dojenje, torej naraven način prehranjevanja, kar je tudi pozitivno. Ne bi posploševala, da so vse stvari slabe, verjetno nekatere so, ampak marsikaj je tudi izjemno dobro organizirano. Tudi patronažna služba - ok se strinjam, da je narobe, da pridejo nenapovedano na obisk, ampak v splošnem naj bi nam bil ta mehanizem v pomoč. Meni je bil, ker sem šele enkrat rodila in očitno vsega znanja o tem, kaj moram delati z otrokom, nimam ravno v sebi, tako da sem bila vesela šole za starše in tudi obiskov patronažne, ki me je sproti pomirila, če pa mi je dala kak nasvet, ki mi ni bil ok, ga pa pač nisem upoštevala.

V glavnem, ljudje smo se organizirali v sistem ravno zato, da ni treba šibkejšim odmreti, če ne, bi bili živali. Res je, da sistem ni najboljši in je treba stremeti k spremembam, ampak ne pa spreminjati stvari, ki so že bile spremenjene na bolje.

Glede prehrane v vrtcu je pa na tistem jedilniku, ki sem ga pripopala, tudi navedeno, da jim ene dvakrat posipajo kašo s (črno) čokolado. To se mi ne zdi ravno nesprejemljivo. Čeprav glede vrtcev nimam izkušenj iz prve roke, od Drugičudež vrtec se sliši res beden, če silijo otroke piti sladkan čaj, upam, da pri meni ne bo tako.

Lep sončen dan vam želim še naprej :)

(odgovor članu sover)
Neposredna povezava do sporočila: 2046
   RE: Junijke 2013
7.3.2014 12:46:23   
ursonok
Še glede "pravega poroda"
sem se spomnila, kaj se mi je zgodilo tukaj, ko sem bila noseča z Auroro. Dali so mi materinsko knjižico in v rubriko pod "rojstvo" že obstoječih otrok napisali:
- pri Agati: carski rez
- pri Abelu: porod

Spomnim se, da me je kar zabolelo, ker rojstva Agate niso tretirali kot "porod". user posted image A očitno nekaj je na tem, da je (naravni) porod porod, CR pa CR. Epiduralna in podobni analgetiki pa kemija, ki vpliva tako na mamo kot na otroka, na prvo sicer dostikrat pozitivno, ker pač ne čuti bolečine, na drugega pa ne.

Ampak ok, dovolj o tem. Tudi naša Agata je, kljub CR in analgetikom, ki sem jih jaz pri tem dobila, čisto v redu človeček user posted image



(odgovor članu ursonok)
Neposredna povezava do sporočila: 2047
   RE: Junijke 2013
7.3.2014 13:19:42   
ursonok
Zlataladja
"Ne spreminjati stvari, ki so že bile spremenjene na bolje" - zame uvedba več deset obveznih cepljenj v prvem letu starosti ni sprememba na bolje. Prav tako dajanje hormonov mnogim nosečnicam, pa raznih tablet (Dobraston, Buscopan itd itd, za katere celo strokovnjaki pravijo, da nimajo očinka - razen stranskih), pa steroidov za razvoj pljuč (ki se v Slo daje skoraj kot bonbončke), pa oksitocin med porodom - ki DOKAZANO pripelje k več CR, raztrganjem maternice in presredka in podobno, niso spremembe na bolje. Večinoma gre za olajšave osebju - kar priznava recimo tudi Pušenjak.
Pa še polno je takih stvari. Ne smemo biti zadovoljni s stvarmi, kakršne so. In verjeti, da je vse, kar je, "civilizacijski dosežek" in čisto zlato in se z njimi strinjati.

Glede mojega CR - sem napisala, da sem hvaležna, ker to obstaja, sicer bi se tragično končalo. Si prebrala? Nikjer ne govorim, da je CR samo zlo. Jasno, da ni. Je pa v svetu, pa v Slo tudi, cel kup CR preveč. In ja, to bi lahko zmanjašli, bi bilo dobro tako za mame kot za otroke, pa tudi za proračun, konec koncev.

Glede "umiranja šibkejših" - v našem sistemu še vedno umirajo šibkejši, to je povsem jasno. Le da tisti, ki nimajo finančne in politične moči. Tam, kjer si to privoščimo, rešujemo bitja v 24. tednu gestacijske starosti, rešujemo otroke z neozdravljivimi boleznimi, omogočamo imeti potomce ljudem, ki so bolani in bi jih narava izločila iz reprodukcije. Z umetno oploditvijo ima lahko otroke skoraj vsak.
Ali je to dobro ali slabo - ne vem. Z vidika človeke vrste je nedvomno zelo slabo (slabšanja zdravja in genske zasnove na dolgi rok). Z vidika "morale" morda dobro - naj vsak dobi, kar hoče? Ne vem. Nisem dovolj pametna.
In praviš, da umre veliko manj novorojenčkov, kot pa včasih - se strinjam. "Umre" pa na milijone več zarodkov oziroma otrok (odvinso, kako gledaš na nerojenega otroka), ker si jih mi pač ne želimo. Ja, tudi to je del "izboljšave sistema"! A za te nam je pa vseeno? Ali pa to ni človek, novorojenček pa je?
Tudi glede tega nisem dovolj pametna. Samo zapisujem dvome, ki se mi porajajo ob tvojem pisanju.

Na drugi strani pa "šibkejši" še vedno umirajo, in ravno zaradi tega sistema. Ki omogoča uničevanje sovražnikov, tako ideoloških kot kakšnih drugačnih. Naš tako "super" sistem, izboljšava prejšnjega (ki je ljudi uničeval v taboriščih), zdaj ljudi uničuje na ulicah - vsak dan vidim kup mladih beračev na španskih ulicah. Nimajo stanovanj, ne morejo imeti družine. Cel kup je takih. Vsak dan umirajo prebežniki iz Afrike in drugod.
Ja, ampak mi sedimo doma, se pustimo "voditi" v nosečnosti in tudi sicer (za kar ne rečem, da je vedno slabo, ima pa neke meje), "svobodno izbiramo" epiduralne in drugo, malo manj svobodno cepljenja, in si govorimo, da je naš sistem izboljšava prejšnjega.

Patronažna služba - ja, seveda je fino, da ti povedo, prvič, kako moraš ravnati z otrokom. Ker ne veš. In zakaj ne veš? Ker ni več tiste vezi med generacijami, kjer so bile ženske povezane, mame, babice, tete, sestre. In je šlo vse "po domače", mama je doživela neko normalno iniciacijo, ni bila za vse sama. In kdo je sesul te vezi? ne boš verjela, Zlataladja - sistem jih je. (Sistem smo seveda mi, ki se nam ne da in smo "prestari" za to, da bi se čemur koli upirali. In gredo stvari svojo pot.) Včasih smo imeli družinske zdravnike, ki so prihajali na dom. Bolnik je bil doma, med bližnjimi, zdravnik je upošteval njihova mnenja, okolje, on je bil tujec v hiši, ne pa zdaj, ko bolnik prihaja v neko tujo ustanovo, čaka v vrsti, namenijo mu 6-7 minut obravnave, dobi zdravila in čao.

Jaz resno dvomim, da je naš sistem izboljšava prejšnjega. Zakaj verjamemo, da nam je tako dobro? Da smo svobodni in napredujemo in nam gre na bolje? Bemti, saj je ta kriza pokazala, kako obsežno se krade, laže, goljufa, izkorišča, ubija. To je (bilo) bistvo našega sistema.

Včasih so imeli ljudje kup otork, delali so na poljih, borili so se za ideje. Kaj pa danes? Poglejte naš forum, na primer - samo jamranje, z enim ali dvema otrokoma nam je strašno težko, zamorjeni smo, nikakor ne moremo shujašti, ne moremo se spraviti k telovadbi, k delu, ves čas neka zamorjenost, pa trditve, da smo prestari za spremembe (sistema ali česar koli drugega). Se vam zdi, da prosperiramo? Je tako stanje duha pri tridesetih napredek?

Kaj je za vas sploh "blagostanje", "družbena dobrobit" - to besedo velikokrat uporablja recimo Pahor. Ne da bi kje pojasnil, kaj to je. Bojim se, da imamo o tem vsi nekoliko različno mnenje.

Ljudje božji, razumem, da se vam pri vsem tem tempu življenja malo ne da, a vsaj ne branite sistema, ki je povsem neoseben, neobčutljiv, ki hladnokrvno pritiska na ljudi in skuša iztržiti čim več, za "dobro" ljudi mu je pa popolnoma, ampak res popolnoma vseeno.



(odgovor članu ursonok)
Neposredna povezava do sporočila: 2048
   RE: Junijke 2013
7.3.2014 13:31:55   
Barbapapa77

IZVIRNO SPOROČILO: sover
Barbapapa - midve sva si očitno kar precej podobni na obeh področjih - tako prehrane kot tudi poroda. Kar se tiče sistema, se strinjam z ursonok, da smo mi tisti, ki bi morali spreminjati svet. Moj problem pri tem je, da ne vidim upanja, da bo kaj drugače. Zato (kot najbrž veliko drugih) si urejam po svoje samo svoj mikrosvet, za ostalo mi pa dol visi. Ja, vem, da na tak način ne bomo nič spremenili, ampak jaz ne grem nositi svojo glavo naprodaj, dokler mi tega ne bo treba. Če se začnem bosti za pravice ljudi, se mi sesuje moj mikrosvet, potem mi pa nič več ne ostane, ker splošnega dobrega tudi ne bom doživela.


sover Ja, pa sva si res precej podobniuser posted image . Sama ne bi tegale mogla bolje napisati - prav zajela si tudi moje bistvo. In ja, prestara sem da bi spreminjala sistem, ker nisem več dovolj naivna, da bi verjela, da ga lahko spremenim. To sem verjela pri 20ih, mogoče še pri 25ih, zdaj pa nič več... Zdaj vem, da je sistem dejstvo in da sem hočem-nočem del sistema. Se ne strinjam z vsem, kar mi sistem vsiljuje, kakšni stvari se skušam izognit ali se ji celo zoperstavim - pa jih ponavadi dobim po buči, sistem pa fura svoje dalje, edini rezultat je, da mene boli glava. Zato se tega ne grem več!

porod nisem si nikoli želela naravne izkušnje poroda, tako kot si resnično ne želim naravne izkušnje puljenja zoba brez injekcije ali operacije brez anastezije. Zato se tukaj ne čutim absolutno nič prikrajšane, vesela sem, da sem rodila hitro, zdrave otroke, brez kakšnih posledic zame ali zanje. in točno tako kot je rekla sover - tudi moja izkušnja je bila veliko veselje, optimizem in dobro počutje. Zato sem vesela, da imamo omogočeno tudi možnost "nenaravnega" poroda.

zlataladja good point! Se strinjam, nekatere stvari v sistemu so dobre, celo odlične. In ja, sistem je narejen tako, da zajame široko množico.

In prav zato verjetno sistem ni pisan na kožo takim, kot si ti, ursonok - ti si precej "nesistemski" človek, se mi zdiuser posted image Se pa s tvojim zadnjim zapisanim sestavkom globoko ne strinjam, ker tudi če bi spreminjali sistem, ga ne moremo spreminjati na stanje, kot je bilo včasih. To pač ne gre, ker je se je vmes preveč zgodilo in spremenilo, preveč smo spremenili življenjski slog, drugače funkcioniramo v službi in doma. In ja, včasih res niso jamrali na forumih, ampak delali na poljih. Verjetno zato, ker niso imeli računalnikovuser posted image

Pa bodisi dovolj o sistemu - kdor se čuti poklican, naj ga spreminja. Komur ustreza, naj udobno živi v njem. Ostali bomo našli neko svojo vmesno pot v tem kratkem življenju...


Sem bila na sprehodu, res lep pomladni sončekuser posted image . Pa še za naprej je napovedano tako. Pospravljat se mi ne da, perilo se zunaj suši... Za kosilo danes regrat in mešana solata, še kakšen krompir dam noter in bo njamiuser posted image

(odgovor članu sover)
Neposredna povezava do sporočila: 2049
   RE: Junijke 2013
7.3.2014 14:51:16   
Zlataladja
Joj, saj me je skrbelo, da se bo to razvilo v celo debato :)

Jaz drugače nisem slepa privrženka sistema, če je mogoče tako izpadlo. Cepljenja sem namerno izpustila in se omejila na varstvo nosečnic in otročnic, ki se mi zdi v Sloveniji izjemno dobro. Seveda se da še kaj izboljšati, manj rezati presredke, omogočiti vsem nosečnicam EA (ker jaz recimo to razumem kot izboljšavo), ampak jaz ne bi rada, da se kaj spremeni nazaj na slabše - recimo, da se ukine spremljanje nosečnosti in obiski pri ginekologu, ker si želim imeti ta privilegij tudi naslednjo nosečnost. Glede hormonov, ki jih dajejo nosečnicam, ne vem ničesar. So mi dali umetne popadke med porodom in sem jih bila po pravici povedano vesela, ker sem imela takrat že 40 ur svoje in sem bila že čisto izmučena in neprespana.

Ursonok, zgleda sva hkrati pisali, ker sem ta del, da si bila CR vesela, prebrala šele potem, ko sem svoje pisanje že objavila.

Vseeno se mi zdi, da sistem ščiti šibkejše bolj kot odsotnost sistema. Ne vem, o katere prejšnjem sistemu je pravzaprav govora, da je bil boljši. In zdravniki po mojem na domu niso obiskovali revežev, ampak samo tiste, ki so si to lahko privoščili, zdaj ima pa vsak vsaj približno dostop do zdravstvenih storitev. Zdi se mi, da so reveži bili prisotni v vseh sistemih, družbene neenakosti se pač ne da v celoti odpraviti. SE strinjam, da je treba delati na tem, da bi se zmanjšala.

Tem ljudem, ki so imeli na kupe otrok, je tu pa tam kakšen umrl in je bila to dosti manjša tragedija, ko je danes za nas, ki imamo le enega, dva ali tri. Ne vem, ali so bili zaradi tega na boljšem, jaz bi rekla da ne. Kar se zarodkov tiče (domnevam, da se to nanaša na kontracepcijske tablete in pravico do splava?), se jaz osebno sicer ne bi odločila za te možnosti, ampak mislim pa, da pravica do splava/kontracepcije mora obstajati in sem bila kar zgrožena, ko so jo kakih deset let nazaj že itak skušali na skrivaj ukiniti (tj. brezplačen dostop do teh storitev).

Se mi zdi, da je boljše, da se tukaj strinjamo, da imamo pač različna stališča in da verjetno univerzalna resnica ne obstaja. Jaz sem po naravi optimist in se skušam osredotočiti na stvari, ki so OK, ne pa iskati napake in jih kritizirati, to Slovenci čisto preradi počnemo. Seveda pa to ne pomeni, da ne podpiram sprememb na boljše.

(odgovor članu Barbapapa77)
Neposredna povezava do sporočila: 2050
Stran:   <<   < Prejšnja stran  80 81 [82] 83 84   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  80 81 [82] 83 84   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?