|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  6 7 [8] 9 10   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
9.12.2005 19:55:49   
Marogica

IZVIRNO SPOROČILO: Seven

Glede vzgoje. Ja mogoce vzgoja med Emo/Jakobom ni cisto identicna. Ju pa vzgajam po istih principih. Cisto nic nisem spremenila. Mogoce imam edino manj casa za Emo, to je pa tudi vse..



Veš kaj bo sledilo, če je res tako? Poslušali bomo, kako sta DVA otroka težavna oz. kako sta oba čisto fajn, kot bi napisale ostale.


_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 176
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
9.12.2005 22:00:45   
CatJa
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Potem pač tvoj sin ni po tebi.



Hvala, splišni. Čeprav ne vem, po čem to sodiš.

_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 177
   [Brisano sporočilo]
9.12.2005 22:23:01   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Marogica)
  Neposredna povezava do sporočila: 178
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
9.12.2005 23:04:01   
Gina
Se zelo strinjam z Jutro.user posted image

Seven veš, jaz za razliko od ostalih nisem preden sem imela otroke razmišljala v smeri, da morajo biti otroci kaj preveč v mejah, bolj sem razmišljala o tem, kako jih bom zaščitila pred okrutnim svetom in čudaškimi ljudmi, ki bodo nekaj hoteli od njih, pa ki bodo hoteli jih ukalupit - grozljivke sem si predstavljala izgleda. Najbližje mojim takratnim pogledom na vzgojo je najbrž Joe in njegov opis tega, kar si želi. No, saj marsikaj si želim še zdaj. namreč to, da imajo svobodo odločanja do velike mere, pa to, da pridobijo odgovornost, čut za prijaznost in čisto svoje razmišljanje, neodvisno od drugih, originalno in novo. Tisto o čudaških ljudeh, ki razmišljajo samo o tem, da bi jih ukalupili, pa me ne straši več, ker vem, da sem jim dala in jim dajem kar naprej vedeti, da morajo razmišljati s svojo glavo in da se morajo naučiti se potegnit zase. Vendar sem hkrati v tistih letih pozabljala na najpomembnejšo stvar, ki so mi jo starši dali - ODGOVORNOST za svoja dejanja. To pa moderni starši žal pozabljajo. Vse naredijo namesto otrok, še odgovornost prevzamejo za vsako stvar namesto njih.
Otrok razbije vazo - odgovornost prevzamejo starši, če že ne počistijo, pa jo vsaj kupijo novo.
Otrok se stepe s sosedovim otrokom - če že ne gredo nahrulit sosedovega fanta, pa že nekako zagovarjajo svojega - prevzamejo odgovornost.
Otrok ne gre več peš v šolo - prevzamejo odgovornost. otrok se ne uči več sam - prevzamejo odgovornost.
Otrok vrže špagete na tla sredi restavracije - rečejo da jih doma poje pes - prevzamejo odgovornost (razumeš zdaj, kaj sem mislila?, ali boš spet zamerila, ker so makaroni na tapeti?).
Otrok pride k tebi, ravno se pogovarjaš s frendico po telefonu. Kriči mami mami, ker se ne obrneš te še suva s prstom v ramo, mami mami....ti odložiš slušalko, ali vsaj rečeš tistemu na tel., počakaj in se obrneš k otroku, da ti pove svoje. Otrok nima odgovornosti, da je treba počakat, da je to vljudno, da ne more biti prvi vedno in povsod, izsilil je na grd način, niti opazili nismo, ker je otrok tako pomemben - ampak otrok nima odgovornosti, otrok je za nas tako pomemben, da smo pozabili nase, prevzeli smo njegovo odgovornost. 
Otrok vrže vilico na tla - starši rečejo, saj ga ne morem tepsti, ne  morem narediti nič, ne razume še - prevzamejo odgovornost.
Otrok skače po gostilni, starši vedo, da ni prav, ampak ne rečejo otroku nič, ker smatrajo, da so oni odgovorni zanj, si rečejo, da je to ok, da jim ni treba vstati tisti hip, čeprav vedo, da delajo napačno, ampak pravzaprav so spet otroka pustili brez odgovornosti - njemu ni treba skrbeti za nič, poskrbeli bodo starši, ali pa ne. On nima več odgovornosti za nič.

Samo še to - današnji starši se mnogo več ukvarjajo z otroki, kot so se naši starši. Ampak nas so starši vseeno mnogo več naučili kot mi naučimo svoje otroke. Pa ne da so imeli oni mnogo več časa, sploh ne, samo tolerirali niso toliko, kot toleriramo mi. Prej so pop..... Niso se pustili zaje..... otroci smo vedeli, kje je meja, imeli smo svojo odgovornost. In tole pretirano ukvarjanje z otroki naredi več škode, kot koristi, kadar je povezano z razvajenostjo ali neodgovornostjo, če hočeš. Tako da....o premalo pozornosti zares težko govorimo.

Enako ukvarjati z dvema se ne moreš, tako kot je že nekdo pred mano napisal. Eden od otrok ti je le bližje po načinu funkcioniranja in ga znaš lažje okrog obrnit. Skoraj vedno pa je dejstvo, da starši za drugega otroka nimamo več toliko časa niti živcev, in ravno zato se skoraj vsi drugi otroci znajo sami zabavat. ne rabijo nas ves čas, saj jih nismo od vsega začetka gledali non stop, vsako sekundo in jih vsako sekundo zabavali. Navadili so se biti srečlni sami s sabo. To pa je pri nekaterih prvih otrocih problem. če so oni še dodatno zelo posestniške sorte je to zelo neprijetna situacija. Sami smo jih ves čas zabavali, pa še oni so že po naravi taki, da nas zahtevajo zase npr. Saj enkrat potem se ti utrga in pop....sicer kasneje, kot so nađši starši, ampak pop...pa vseeno, ker se bi ti drugače zmešalo. A ni potem vseeno, če bi znorel in postavil mejo prvi dan, pa bi vse ostale dneve imel potem prijetno in prijazno življenje?

Če dam za primerjavo. V razredu je vsem luštno, če delamo v miru, prijaznosti in če med sabo nismo skregani (kar je rezultat nekih mej, pa vendarle ima vsak pravico povedati svoje),mnogo bolj nam je fajn, kot če se otroci med seboj izzivajo in tulijo, kregajo in obsojajo, pa mlatijo in povedo vse, kar jim na pamet pride - da ne bi bili zafrustrirani in preveč vodeni. Če dobro razmislim je v družini z otroki enako. In v vsakem primeru moraš pošteno delati, da dosežeš dušni mir.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 179
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 1:37:48   
BigWhale
Preberite si, kaj je napisala Ankica tri dni nazaj. Je precej prav napisala, kar se ucenja tice, to jaz ze od zacetka govorim. Tisto o delitvi starsev, je bolj tako. Starsev je kakih 150 razlicnih vrst. ;)

No, grem spet lepo po vrsti... (Joe, ce koga izpustim, me kar opozori... ;> )
----
karmy,

Jaz nisem nikjer nobenih knjig omenjal. Kje si to prebrala? Teorija in praksa se ne razlikujeta. Tezava je edino v tem, da ne mores 'popisati' vseh prakticnih primerov in jih spremeniti v 'teorijo'. Sicer pa mene lahko Seven pusti tri mesece z tamalim, verjetno tudi z obema, vendar bi Emo tezko dojil. ;) Ne ves kaksna je situacija pri nas doma, zato si s tem, da bi jaz Seven rotil naj pride nazaj precej, precej mimo usekala. :) Nauci se razlikovati med izsiljevanjem in uveljavljanjem svoje volje in navadno trmo. Jakob ne izsiljuje, je pa trmast. O ja, to pa je. Mi bos zdaj povedala, da je trmanje, izsiljevanje? :)

Ampak, ker tole ni tema o Jakobu in o tem kako jaz vzgajam svojega otroka, bi te spet prosil, da mi pokazes nek konkreten primer, ki bo podrl moje trditve o ucenju otrok. Preberi tisto kar je Ankica napisala, mogoce bos njej verjela.

----
matejka81 (frutko sem spet nalasc izpustil, ker je napisala prav prijazen post. Ampak to ziher govorim neobjektivno, ker jo poznam... ;) ):

Tisto kar je Pithlit napisal je bilo meni blazno smesno.
----
polona2:

Ah, zaljenje? Kje ga pa vidis? Ne bi o 'vpadanju' vmes, ce kdo vmes vpada na tem forumu je to Zara. Pa jo ponavadi ignoriram, tokrat sem se pa cutil osebno uzaljenega. Tisto s sekiro se je mogoce komu zdelo kot sala ampak jaz sem stvar smrtno resno vzel. Enkrat, ko sem bil se majhen, sva se z bratrancem igrala pri babici in igrala sva se s sekiro, ker jo je dedek pustil na tnalu. Se danes se spominjam moje tete, kako je v joku stekla po zavitek prve pomoci. Jaz sem od strahu precej stvari pozabil in vecino so mi povedali kasneje. Z bratrancem pa se o tem nikoli vec nisva pogovarjala... Zato sem pa tako burno odreagiral.
----
Deni

No, naj te pomirim, zaljiv sem redkokdaj, sem pa dostikrat zelo cinicen in imam nek tak cudno bizaren smisel za humor. Ce bom komu rekel, da je funkcionalno nepismen, je to ponavadi iz precej dobrega razloga. Pa ni misljeno kot zaljivka ampak kot ugotovitev. Isto, kot ce bi rekel, 'joj, ne razumes kaj sem ti hotel povedati' in bi zraven narisal en kup smilijev z vprasaji.

Hm, citiranje, citati niso skrbno izbrani, citati so izbrani tako, da se ve, komu in na kateri del njegovega sporocila odgovarjam. Kakih 15 let nazaj, ko sem se zacel bolj aktivno ukvarjat takrat se ne z internetom ampak z drugimi oblikami racunalniske komunikacije na daljavo je bilo citiranje nekaj samoumevnega. Predvsem zaradi tega, ker so ljudje imeli modeme, ki so bili priblizno deset tisockrat pocasnejsi kot danes in je bilo treba zelo skrtarit z dolzino sporocil, ki si jih posiljal naokrog. No, navada je ostala, zato tudi citiranje.

Dajva se ne spuscati v med 'povprecne uporabnike' in debate o tem kdo je bolj ali manj inteligenten. Ne zaradi tega, ker bi se mi zdelo, da sem jaz pametnejsi od vseh in superioren ampak zaradi tega, ker se clovek ne sme imeti za povprecnega. Vsaj je po svoje nadpovprecen. Pa tudi ce je forum poln samih preprostih in povprecnih mamic, ki jim znanost ni tako zelo blizu. Potem se clovek vprasa o kredibilnosti foruma in verodostojnosti informacij, ki jih lahko nekdo tukaj najde. Debata o tem je ze tekla in mi je nekdo napisal, da ta forum pac ni tak, resen forum, da ce hoces kaj zvedeti, gres itak drugam. Boing? Po trdi betici bi bilo treba take ljudi, da bi imeli cimvec busk. Ker s tem res diskreditirajo tako sami sebe, kot tudi druge udelezence foruma.

(Hm, to, da si mi napisala, da sem filozof, ti bom tokrat spregledal in delal, da tega nisem videl. ;) Se ne bomo sedaj spuscali v debate o filozofiji. Joe-a kdaj kaj pobaraj...;) )
---
Zara,
Samo na kratko, meni na ego ne mores stopiti, je prevelik.
----
Jutra,

Posplosevanje, je nasplosno ;), precej zanic zadeva. "Fajn", starsi pa ne obstajajo. Ker je "fajn", precej subjektivna zadeva. Tisti ki so tebi fajn, so lahko meni totalno zahojeni in zadrgnjeni. :)
----
viv,

Klik se ne zgodi, je postopen in pri razlicnih otrocih razlicno dolgo traja. In ja, nekateri otroci se rodijo taksni, nekatri drugacni. Midva s Seven imava dva in oba sta si precej razlicna. Jakob pri treh mesecih ni zdrzal pol ure pri miru. Ema lahko lezi v lezalniku in se eno uro 'pogovarja' s svojimi rokami. Razliko med otroci (in ljudmi) pa dela od zacetka genetika in nekaj malega okolice, potem pa precej okolica in nekaj malega genetike.
---
Catja,
Kako pa ves, da v tvojem otroku prevlada inteligenca, ko ve kdaj mama in ata mislita resno? Kaj pa ce je to strah in prezivetveni nagon? ;)
---
Marogica,
Emm, kako pa to ves kaj bo sledilo? Imas kako kristalno kroglo ali kaj podobnega?
---
Gina,

AAARGH! :P Odgovornost in spageti, ja tocno v to se bom zapicil, ker sem jaz bil tisti, ki sem rekel, da stvari, ki jih otrok doma zmece po tleh, poje pes. ;) To je pac res, ker tako je. Nikjer pa nisem napisal, da zaradi tega otrok ni kregan in ni na nek nacin odgovoren za svoja dejanja. Je, pa ceprav sem se hkrati tudi mnenja, da je odgovornost neka lastnost, ki se jo niti vecina odraslih ne zaveda, kaj sele, da bi to poskusal privzgojit enoletniku. ;) Lahko sicer zacnes poizkusati ampak se ti kaj hitro naredi, da dobis ven zafrustriranca, ki je brez samozavesti.

Se pa s precej stvari, ki si jih napisala do neke mere strinjam.
----

Precej pomembno je to, da si ljudje zapomnijo, da otroci niso med seboj enaki, da jih vzgajajo tako starsi, kot okolica in da ce je pri vasem otroku nekaj delovalo, se ne pomeni, da bo delovalo tudi pri drugih otrocih.

Aja, pa, ce mi ima kdo kaj za povedati, kar se ne nanasa na temo, naj mi poslje zasebno sporocilo.


_____________________________

http://www.lubica.net/bigwhale/blog/

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 180
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 11:46:36   
Anonimen
Jutra, se podpišem.

IZVIRNO SPOROČILO: BigWhale

Preberite si, kaj je napisala Ankica tri dni nazaj. Je precej prav napisala, kar se ucenja tice, to jaz ze od zacetka govorim. Tisto o delitvi starsev, je bolj tako. Starsev je kakih 150 razlicnih vrst. ;)


user posted image  Glede delitve staršev v tri skupine: to ni zraslo na mojem zeljniku, psihologi (in drugi znanstveniki) težijo k temu, da določene stvari posplošijo, poenostavijo, nekam uvrstijo in tako se je teh 150 različnih staršev znašlo v treh skupinah. So pa seveda tudi znotraj teh skupin velike razlike. 
Glede vzgoje: začeti je potrebno že z rojstvom, ne šele pri dveh letih. Takrat sicer še ni prepozno, je pa pozno.

Ena je napisala, da bi morali biti bolj strpni eden do drugega. Res je. Vendar ta strpnost velja v obe smeri. Treba je imeti eno mejo potrpežljivosti do otrok, ki so naravno razigrani, živahni, glasni, ne morejo biti pri miru. Po drugi strani pa se morajo tudi starši zavedati, da je lahko ravno otrokova živahnost moteča za okolico. Tako kot bi se morali odrasli zavedati, da z vpitjem motijo okolico, tako kot je zame nesprejemljivo, da popolnoma zdrav človek parkira na prostoru za invalide (take imenujem mentalni invalidi), tako kot mi je skrajno nezrelo, da eni hodijo v hribe zato, da se ga lahko fajn napijejo, ali da imajo eni avto za prikrivanje svoje nesamozavesti.... Ampak to so odrasli in sami odgovarjajo za svoja dejanja. Za otrokova dejanja odgovarjajo najprej njegovi starši, ki pa morajo občutek lastne odgovornosti privzgojiti tudi otroku (kot je napisala Gina).

(odgovor članu BigWhale)
  Neposredna povezava do sporočila: 181
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 12:01:37   
Jutra
Ooo, BW, po 179 postih v tej debati si prišel do ugotovitve, da se naj od sedaj naprej z replikami na tvoje poste raje oglašamo tebi privat??? A se hecaš? V debati si se javil na vsake kvatre, nas vse popredalčkal, se nisi držal glavne niti debate, do ostalih si žaljiv - ne po tvojih besedah "ciničen s čudno bizarnim smislom za humor" -(*),  pridno citiraš in besede vedno obrneš tako, da bi obdržal status najpametnejše na forumu. Še dobro, da ti nekateri to tudi javno priznajo. Deni, dobro si to naredila, fant se je ujel na limance in nam kar položil svoje srce na dlan.

Tvoje razmišljanje, ki se ni nanašalo na debato, si imel tudi sam priložnost privat pokomentirat. A si to izkoristil? Kako si že enkrat napisal, naj ne jemljemo preveč osebno. Zakaj pa potem ti?

In neverjetno, spet se je velik del debate vrtel okoli tvoje družine, pa to sploh ni bil namen prvega posta. Le kako to, a? Se zavedaš, da obstaja vzorec, kako se bo debata odvijala, kadar v njej sodeluješ s svojo ženo?? :-)}
Karmy in nam ostalim si napisal, da ne ve/vemo, kakšna je situacija pri vas doma.... Ne bodi skromen in naiven. ;-)

A tako je potem s to sekiro.... No, si bomo zapomnili za v bodoče. Kaj pa če so tvoje pripombe tudi kdaj komu sekira v hrbet na drugačen način?

_____________________________

Naj bo lep ta dan, bodi nasmejan:)

(odgovor članu BigWhale)
Neposredna povezava do sporočila: 182
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 12:16:04   
Anonimen
Amapk, BW, daj no, pa saj ANkica, ki je tako dobro napisala po tvojem mnenju, tudi še NIMA OTROK. Potemtakem tudi ona ni merodajna ali pač user posted image

Ankica, brez zamere, ampak mi gredo na žvice dvojna merila. Ne tvoja.  SIcer pa se že s prvim postom Matejke strinjam 500 procentno, IMAM otroka, pa gledam na njih čisto enkao kot ona.

(odgovor članu Jutra)
  Neposredna povezava do sporočila: 183
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 12:18:28   
Primoza
Debata se je zdaj itak razpela, v glavnem gre za nek shizofreni spopad med permisivno in avtoritativno vzgojo. Shizofreni govorim zato, ker je vsak kdaj avtoritativen in kdaj permisiven, pa če ima še tako visoko stopnjo tolerance, slonovske živce ali pa je totalno nesposoben starš, karkoli že to pomeni.

(odgovor članu Jutra)
Neposredna povezava do sporočila: 184
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 12:31:20   
Anonimen
Joj, al bina, sploh ne razumem, kaj si hotela povedat (sem blonduser posted image user posted image user posted image ). No, pa saj tudi ni važno.

Sicer pa je to taka tema, da nikoli ne bomo prišli skupaj, eni mislijo tako, drugi drugače in vsak bo delal po svoje (bolj ali manj).

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 185
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 12:31:58   
BigWhale
Albina,

Ugh? Kdaj sem koga diskreditiral na podlagi tega ali ima otroke ali ne? Prosim, da me citiras. Kaka dvojna merila? Obrazlozi malo.



_____________________________

http://www.lubica.net/bigwhale/blog/

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 186
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 12:57:12   
Anonimen
No, če ne ravno ti, pa polovica vseh, ki so se oglašali na ta post. Moram pa pogledat, pa se mi ne da zdajle, no, nimam časa, moram vzgajat, če nisi bil tudi ti med njimi.

(odgovor članu BigWhale)
  Neposredna povezava do sporočila: 187
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 13:04:31   
Anonimen
V smislui: Kaj nam boš ti pamet solila, ki nimaš otrok.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 188
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 14:39:19   
CatJa


Catja,
Kako pa ves, da v tvojem otroku prevlada inteligenca, ko ve kdaj mama in ata mislita resno? Kaj pa ce je to strah in prezivetveni nagon? ;)



Redki so ljudje (lahko vključim tudi živali), ki do nezavesti rinejo z glavo skozi zid. Ali gre potem za inteligenco, strah ali preživetveni nagon, ko ugotoviš kdaj je pametno odnehat? Pomoje je vse povezano.

Zdaj pa bo očitno pametno, da tudi jaz odneham, če hočem preživet in (vsaj po mojih merilih) ohranjat neko raven inteligence user posted image

_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu BigWhale)
Neposredna povezava do sporočila: 189
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 16:11:42   
karmy
Jaz nisem nikjer nobenih knjig omenjal. Kje si to prebrala? Teorija in praksa se ne razlikujeta. Tezava je edino v tem, da ne mores 'popisati' vseh prakticnih primerov in jih spremeniti v 'teorijo'. Sicer pa mene lahko Seven pusti tri mesece z tamalim, verjetno tudi z obema, vendar bi Emo tezko dojil. ;) Ne ves kaksna je situacija pri nas doma, zato si s tem, da bi jaz Seven rotil naj pride nazaj precej, precej mimo usekala. :) Nauci se razlikovati med izsiljevanjem in uveljavljanjem svoje volje in navadno trmo. Jakob ne izsiljuje, je pa trmast. O ja, to pa je. Mi bos zdaj povedala, da je trmanje, izsiljevanje? :)

Ampak, ker tole ni tema o Jakobu in o tem kako jaz vzgajam svojega otroka, bi te spet prosil, da mi pokazes nek konkreten primer, ki bo podrl moje trditve o ucenju otrok. Preberi tisto kar je Ankica napisala, mogoce bos njej verjela.

-------------

če pa ne veš da si reku naj si kakšno knjigo preberem, pol sem pa povedala svoje..user posted image user posted image   kao inteligenten moški...jao user posted image user posted image

pa naj otroka odstavi pa naj gre... pa se znajdi po svoje...kdo omenja Jakoba tukaj? kdo sploh je to? user posted image  

vsaj ma svoj sistem vzgoje otrok, in ne boš solil pameti drugim, ki po veliki verjetnosti bolj obvladajo situacijo kot ti... no vsaj drugi priznajo da  njihovi otroci izsiljujejo oz. poskušajo... ti pa sam sebi ne morš prznat... zgleda da si preveč študiran da bi se pomaknu na otrokovo raven in da bi se ti prižgala lučka: hey, otrok pa me mogoče res izsiljuje...user posted image user posted image  huh kk se smejem k to pišem...

res bi rada vidla tvojega otroka k bo najstnica... res res ampak res...user posted image  s takim mišljenjem in prepričanjem bo ali  najstnica k se ti bo tako uprla da se ti bo glava obrnla za 360 stopinj ( ne samo enkrat ampak večkrat), al pa popolnoma nesrečen otrok, ki komaj čaka da pobegne od takih staršev, kot si ti...huh jzt bi ...

otroke vzgajamo do določene starosti, potem pa okol 14 leta naprej nimamo več kaj naresti, ker grejo v srednje šole, internate, in so prepuščeni sami sebi... sporoči mi takrat kako se bo izšlo s tvojo hčerko...user posted image  sej ne mormo vplivat na najstnike...veliko sem vidla otrok, ki majo starše kot si ti... povem rezultat? sfukal se jim je k so prišli v internate....zabluzili so šolo, zadrogirali so se, zapili so se,...pr otrocih ne smeš bit preveč študiran... posledice se bodo vidle...user posted image  ti garantiram

povedala sem svoje, ti pa bluzi spet po svoje...



_____________________________

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 190
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 16:20:29   
karmy
tvoje trditve o učenju otrok, ti bo pa tvoja lastna hčerka podrla...sm čaki... to bo moj konkreten primer....user posted image user posted image

_____________________________

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 191
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 16:20:50   
Marogica

IZVIRNO SPOROČILO: BigWhale

---
Marogica,
Emm, kako pa to ves kaj bo sledilo? Imas kako kristalno kroglo ali kaj podobnega?
---



Ja jo imam, imenuje pa se vedenjski vzorec staršev


_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu BigWhale)
Neposredna povezava do sporočila: 192
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 16:24:15   
karmy
Samo na kratko, meni na ego ne mores stopiti, je prevelik.

------------

user posted image  Big jackass on tour user posted image

< Sporočilo je popravil karmy -- 10.12.2005 16:31:48 >


_____________________________

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 193
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
10.12.2005 17:08:56   
artista7
jao jao.. kakšna žolčna razprava je tole postala-- Jaz lahko povežm še z mojega stališča, zakaj se mi zdi to, da se otroku vse pusti, neumno.. Imam bratranca starega leto in pool. Če nečesa ne dobi se trma in meče po tleh.. Meni ni jasno, zakaj s tem vse doseže? Njegova brat in sestra s tem nista dosegla nič, njemu pa se starši 100% posvetijo v vsem in tudi vse dobi.. Druga plat tega: kaj bo potem z otroci, ko bodo npr. na srednji šoli? to pa sem imela priložnost videti včeraj na hospitacijah: dijaki so skoraj preglasili učitelja, se hihitali in grozno težko jh je bilo umiriti, isto je bilo z osnovnošolci.. In po mojem je tukaj poanta začetnega posta: staršem se ne ljubi več vzgajati otrok, vse se jim dovoli, ko pa so v šoli, vse visi na učitelju..
In s tem ne kažem s prstom poimensko, ne pravim, da je Jakob fantek, ki izsiljuje (ga ne poznam), kdo je tak in kdo ni, se mi pa vseeno zdi, da ima Gina še kako prav, otrok mora imeti tudi neko odgovornost. 
Še enkrat pa poudarjam: govorim na splošno, ne poimensko. Ne vem, kakšni bodo moji otroci in nočem sodit vnaprej ljudi, ki jih ne poznam. Big whale, vama pa vsaka čast, da sta držala skupaj, ko ste imeli težave pred kratkim, to je tako ali tako najbolj pomembno.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 194
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
11.12.2005 10:38:16   
L&F&B
Več ko ima otrok svobode, več odgovornosti nosi in ne obratno. Starš je tu, da presodi, koliko tega je otrok sposoben. Nikoli ni obratno, svoboda vedno hodi skupaj z odgovornostjo. To je resda zlato pravilo in če nekdo to ne upošteva, potem za moje pojme ne dopušča otroku svoboden razvoj.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 195
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
11.12.2005 13:31:30   
ZARA
IZVIRNO SPOROČILO: BigWhale
Zara,
Samo na kratko, meni na ego ne mores stopiti, je prevelik.


Vsaj nekje se strinjava...ker...če imaš v življenju vse majhno, naj bo vsaj ego velik...

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu BigWhale)
Neposredna povezava do sporočila: 196
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
11.12.2005 15:00:38   
karmy
IZVIRNO SPOROČILO: L&F&B

Več ko ima otrok svobode, več odgovornosti nosi in ne obratno. Starš je tu, da presodi, koliko tega je otrok sposoben. Nikoli ni obratno, svoboda vedno hodi skupaj z odgovornostjo. To je resda zlato pravilo in če nekdo to ne upošteva, potem za moje pojme ne dopušča otroku svoboden razvoj.


res je, ampak šele na tisti točki, ko otrok ve kaj je odgovornost oz. kaj je prav in kaj ne...to ga morš pa naučit in ko je 14 let star ko grejo v srednje šole in internate pa ga morš pustit na svobodo, da jo okusi, in upaš na najboljše...

_____________________________

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 197
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
11.12.2005 21:16:29   
Gina
Ja, LFM, v principu je mogoče tako.... če pa dokončam tvojo misel...... če pustiš svobodo, preložiš odgovornost. Torej če pustiš otroku, da sam odloča, ali bo v trgovini kupil samo kruh, kakor si mu naročila, ali bo zapravil celega jurja, kolikor si mu s sabo dala - pa se on odloči da bo zapravil vse, si mu sicer dala svobodo, da je lahko šel v trgovino, pa odgovornost si mu tudi naložila, ampak odgovornosti za odgovorno ravnanje z denarjem pa  vseeno ni prevzel. Kaj pa zdaj?
Ali pa drug primer: Otroku daš možnost, da se po gostilni lepo mirno sprehaja, ker pač ne more biti več pri miru. Torej si mu dala svobodo. Ampak on pa ni prevzel odgovornosti, da ta svoboda prinaša tudi obveznost, da se ne vrže enemu gostu v juho ali da ne razbija in kriči. Ampak otrok ni prevzel odgovornosti, je tulil in se metal po tleh, pa ljudem skakal v juho. Kaj pa zdaj? Tukaj je dobil svobodo, odgovornost pa sicer je velika - premosorazmerna s svobodo, ampak otrok je še ne zna sprejeti. Torej ima preveč svobode, a ne!

Torej vidiš, da ni res, da ima otrok nujno veliko odgovornost, če ima veliko svobode. V modernih časih ima veliko svobode in zelo malo odgovornosti. Pač zganja v svobodi neumnosti, odgovornost pa prevzemajo starši namesto njega. To je bilo bistvo zgoraj povedanega, da so se razmerja obrnila. Če bi bilo pa res tako, kot pišeš, bi bilo pa super. In ne bođš verjela, v naših časih je tisto, kar si napisala, držalo. Zakaj? Ker smo vedeli, da bomo ugodnosti zgubili tisti hip, ko ne bomo prevzemali odgovornosti. Današnji otroci vedo, da ugodnosti ne glede na to, kaj bodo počeli, ne bodo izgubili. Tukaj pa je osnovni problem.

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 198
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
11.12.2005 22:45:05   
L&F&B
1. Dam mu to nalogo, ko je dovolj star, da gre seveda sam v trgovino in tu seveda sploh ni debate, da bi on lahko odločal o tem, kaj naj kupi. Tu denar pač ni njegov in ne more z njim svobodno razpolagat. Seveda pa v primeru, da je denar njegov, lahko kljub napotkom zapravi denar za neumnosti in pač temu sledi posledica, da ostane pač brez denarja in brez tistega, čemu je bil denar namenjen.
2. Če  ni prevzel odgovornosti, da se samo sprehaja in podivja, gre enostavno po hitrem postopku domov in konec zabave.

Seveda pa smo tu mi starši, ki uravnavamo, koliko svobode in odgovornosti je sposoben sprejeti v določeni situaciji naš otrok. In mi smo seveda tu, da ga učimo o posledicah nepravilnega ravnanja.

Kaj lahko ugotovim? Da smo se zavrteli kot jara kača naokrog in ugriznili v svoj rep. user posted image  Lahko začnemo znova se vrteti okoli tega, koliko in kako starši opravljamo to nalogo. To pa prepuščam vsakemu posamezniku, saj itak smo na koncu mi odgovorni za svoje otroke in njihovo ravnanje.
PS. V teh decemberskih dneh smo hodili veliko po gostilnah, zabavah, obiskih, pa še potovali in moram priznati, da nisem opazila nobenih motečih otrok. Torej se večinoma starši ukvarjajo z otroki.  

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 199
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
12.12.2005 8:33:35   
viv_
Mislim, da je treba razločevati med dvema stvarema:
1. karakter (ta je prirojen)
2. vedenje - obnašanje (to je pridobljeno oz. naučeno)

In to, da otrok ne razume "ne", da se od trme meče v tla, da ne zdrži 2 sekundi na miru,... to niso stvari karakterja, to so stvari vzgoje. Ja, je pa primerno, da če ima otrok izpade, skomigneš z rameni in rečeš:"Ja, tak pač je!".

Kar se tiče otroškosti - mislim, da če od nje pričakujem, da bo v restavraciji sedela eno uro za mizo, da ne bo metala hrane po tleh, da ji bom razložila, da iz kozarca se pije iz krožnika pa ne, da bo v trgovini sedela na vozičku,... s tem ne bom ubila v otroškosti v njej! Definitivno ne!

Pa še nekaj - če se vrnem k makaronom... Tudi to ni otroškost, da se meče hrano po tleh. Pa tudi če jo potem pes poje (to pomeni, da sta dva nevzgojena, otrok, ki to meče in pes, ki med jedjo "fehta"okrog mize). Kako pa potem otroku poveš, da 5 let je lahko metal hrano po tleh, sedaj je pa naenkrat ne sme več?

(odgovor članu L&F&B)
Neposredna povezava do sporočila: 200
Stran:   <<   < Prejšnja stran  6 7 [8] 9 10   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  6 7 [8] 9 10   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?