|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 najboljših družinskih novoletnih zaobljub

Helena Primic, 15.1.2020
Res je navada železna srajca, tudi ko gre za družinsko življenje. Izkoristite novo leto za uvedbo pozitivnih družinskih sprememb!

image
4. pravilo: Vsak dan smo skupaj v naravi ne glede na vreme.
/11


Če vam družinskih sprememb ni uspelo uvesti ob začetku šolskega leta, izkoristite začetek novega leta za družinske novoletne zaobljube.

Zbrali smo najboljše družinske zaobljube, za katere družine poročajo, da so jim zelo obogatile in olajšale družinsko življenje.

Tudi če jih boste za svojo družino izbrali le nekaj, bodo učinki pozitivni.

 

1. Čas za odklop

Mobilni telefoni, tablice, računalniki, televizija ... vse to nam krade tako čas kot zdravje, hkrati pa moti zdrav otrokov razvoj.

Zato skupaj določite pravila in ure, ko se boste prav vsi družinski člani povsem odklopili od vseh teh pametnih napravic. Nesmiselno je namreč otrokom težiti, naj se že spravijo dol s telefona, če sami nenehno visimo na njem.

 

2. Sestajamo se na družinskih sestankih

Če še niste uvedli družinskih sestankov, se vam morda ne zdijo potrebni in imate občutek, da v vaši družini itak ne bodo delovali.

Toda družine, ki so bile dovolj vztrajne in svoje družinske člane navadile na mesečno oziroma redno družinsko sestankovanje, poročajo da so družinski sestanki potali njihov obvezen element. Celo otroci jih zahtevajo in želijo ali skličejo izreden družinski sestanek, ko se znajdejo v posebni situaciji.  

 

PREBERITE TUDI: Družinski sestanek

 

3. Ko smo skupaj, se zares posvetimo drug drugemu

Sodobne družine trpimo za kroničnim pomanjkanjem časa. Otroci si želijo več prostega časa in časa s starši, starši več časa za otroke, družino, partnerstvo in zase. Pa vendar ima dan le 24 ur.

Namesto, da se pritožujete nad pomanjkanjem časa svojo pozornost raje namenite kakovosti časa, ko ste kot družina skupaj. Včasih vsi, včasih le z enim otrokom, včasih le vidva s partnerjem in seveda tudi le sami s sabo. 


4. Vsak dan smo skupaj v naravi ne glede na vreme

Saj poznate tisti rek, da v resnici ni slabega vremena, le slaba oprema? Vzemite ga smrtno resno in se z otroki prav vsak dan odpravite v naravo. Pa četudi boste le 15 minut tekali po dvorišču ali se sprehodili do bližnjega gozdička.

Tako kot si ob vsakem vremenu in počutju zvečer umijemo zobe, naj tudi "doza narave" postane vaša družinska dnevna rutina. Pa četudi zunaj dežuje ali sneži. Ali bi raje posedali na kavču. Ali se vam enostavno ne da.  

 

PREBERITE TUDI: Gremo na družinski sprehod po dežju

 

5. Zvečer se zahvalimo za vse, kar smo doživeli

Če nas potrošniška naravnanost žene v pohlep in nenehno nezadovoljstvo s tem, kar imamo in smo, zahvala počne ravno nasprotno. Nas notranje globoko pomirja in vedno znova spomni, kako zelo smo notranje bogati in koliko razlogov imamo, da smo lahko srečni.

Zato svoje otroke naučite umetnosti hvaležnosti tako, da se vsak večer po večerni rutini skupaj zahvalite za vse prijetno, pa tudi neprijetno, kar vam je prinesel dan, ki se poslavlja. Še vedno ste živi in se lahko veselite novega dne z novimi izzivi.

 

6. Radi beremo - skupaj in vsak zase

Branje knjig ima toliko prednosti, da ga je enostavno treba uvesti v družino, četudi niste strasten bralec.

Zato skupaj z otroki poiščite pozabljene knjige na domači knjižni polici, pojdite v knjižnico, ob večerih skupaj ali sami zase prebirajte pravljice, leksikone, romane, priročnike ... Obkrožite se s čim več knjigami in tako otrokom ponudite najboljši zgled.

 

PREBERITE TUDI: Skupno branje pomembno krepi družinske odnose

 

7. Vsi v družini prispevamo h gospodinjstvu

Imate občutek, da bi otroci lahko več prispevali h gospodinjstvu? Novo leto je odlična priložnost tudi za uvajanje tovrstnih sprememb.

Najprej zapišite vsa gospodinjska opravila, ki pač morajo biti redno opravljena, nato pa lažje naloge dodelite otrokom. Seveda glede na njihovo starost in njihove sposobnosti. Če si boste gospodinjska opravila izmenično delili, narišite družinski urnik, na katerem bo točno vidno, kdo je kdaj zadolžen za kaj. 

 

8. Drug do drugega smo vedno spoštljivi

Seveda bi to, da smo v družini drug do drugega vedno spoštljivi, moralo biti samoumevno. Pa vendar je to komunikacijska in odnosna veščina, ki se je otroci šele učijo, starši pa je pogosto tudi še nismo povsem usvojili. 

Zato vzemite to družinsko novoletno zaobljubo le kot opomin in spodbudo, da vsi družinski člani ne pozabimo na tisto najbolj pomembno reč - da smo drug do drugega zares vedno spoštljivi, četudi se kdaj ne maramo, se močno razjezimo in smo agresivni ter se tudi razočaramo.


9. Bolj zdravo jemo in več spimo

Navada je železna srajca, pravi star slovenski pregovor, ki nam lahko služi kot izgovor, da se nikoli ne lotimo sprememb v družinski prehrani in zdravem načinu življenja.

Zato se nikar ne zgovarjajte na čas, denar, izbirčne otroke in sodoben ritem življenja ter skupaj z otroki preverite, kaj bi lahko spremenili glede vaše družinske prehrane in kako dosegli, da bi prav vsi družinski člani dobili dovolj kakovostnega spanca. Če namreč nimamo pravilno zadovoljenih teh dveh temeljnih potreb po hrani in spancu, nam to lahko negativno vpliva na vsa ostala življenjska in družinska področja. 

 

PREBERITE TUDI: 5 sprememb za zdravo družinsko prehrano

 

10. Skupaj se pogosteje zabavamo in smejemo

Nenehno hitenje in lovljenje časovnih okvirjev, tisoč opravkov, nalog in projektov, zadovoljevanje številnih potreb, želja in interesov ... ni čudno, da imamo sodobne družine včasih občutek, da enostavno zmanjka časa za zabavo in smeh.

Zato se vsakič, ko boste začutili, da je vaše družinsko življenje postalo preveč resno, zavestno ustavite in vanj prinesite zabavo. V obliki družabne igre, žgečkanja, novega vica, igre Ti loviš! ali kakšne druge družinske zabave, ki vas bo nasmejala in spomnila, da je življenje v resnici igra, ne pa neusmiljena borba za preživetje.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
7
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
6
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
6
10 idej za zabavo s kartonskimi škatlami
Ne glede na to koliko igrač ima otrok, z eno od idej, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, boste poskrbeli za najbol...
6



Praktične priprave na veliko noč
Pred vrati je velika noč. Kaj je treba postoriti, preden napoči nedelja, ko bomo uživali v dobrotah in iskanju pirhov?
HBA postavilo dobre temelje za delo v prih...
Slovensko združenje poslovnih žensk v zdravstvu, farmaciji in medicini (Healthcare Businesswomen’s Association - HBA) je...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?