|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

7 stvari, ki jih moraš vedeti, če poskušaš zanositi

Uredništvo Ringaraja.net, 15.8.2023
Ti nasveti in triki vam lahko pomagajo hitreje zanositi: od spremljanja ciklusa do trikov, kaj storiti po spolnem odnosu, da zanosite.

image
Kaj je pomembno za zanositev? (Foto: Freepik.com)
/11


Če si želite zanositi, so to preizkušeni recepti in triki, ki vam bodo pri tem pomagali.

 

1) Kdaj je najboljši čas za zanositev?

Najboljši čas za zanositev je med ovulacijo, vključeni pa so tudi dnevi pred njo. Do ovulacije pride, ko jajčniki sprostijo jajčece, ki potuje po jajcevodu in preživi 12 do 24 ur.

Možnosti za oploditev so največje v 24 urah po ovulaciji in en dan pred njo. Toda, ker lahko sperma živi tri do pet dni v reproduktivnem traktu, je še vedno mogoče zanositi s spolnim odnosom v petih dneh pred ovulacijo. (Z drugimi besedami, pet dni stara sperma še vedno lahko oplodi novo sproščeno jajčece.)

Če želite slediti ovulaciji, razmislite o uporabi merilnika menstruacije in ovulacije za spremljanje plodnih znakov (kot je sluz materničnega vratu in bazalna telesna temperatura), ki vam lahko pomaga načrtovati, kdaj boste imeli spolne odnose, da izboljšate svoje možnosti zanositve.

 

2) Kako lahko spremljate ovulacijo?

Mnogi ljudje sledijo učbeniškemu "pravilu", da se ovulacija pojavi 14 dni po prvem dnevu njihove menstruacije, vendar je v resnici dolžina ciklusa različna in ovulacija ne nastopi vedno ob istem času vsak mesec, pravi Machelle Seibel, dr. porodništva in ginekologije na Medicinski fakulteti Univerze v Massachusettsu.

 

PREBERITE TUDI: To je rastlina, ki pomaga pri zanositvi

 

3) Kako pogosto bi morali imeti spolne odnose, da bi zanosili?

Ni magične številke, kolikokrat morate imeti spolne odnose, da zanosite. Ko poskušate zanositi, je bolj pomembno, kdaj imate spolne odnose, kot pogostost spolnih odnosov. Vendar to ne pomeni, da ne morete povečati svojih možnosti za zanositev s seksom več kot enkrat v svojem plodnem obdobju.

Morda mislite, da bo zanositev lažja, če zmanjšate spolne odnose, da bi "rešili" spermo - ali seksate le med ovulacijo. Toda pretirano vzdržanje lahko zmanjša verjetnost zanositve.

Zadrževanje seksa sicer lahko poveča število semenčic, lahko pa tudi zmanjša gibljivost semenčic. Še več, "lahko zamudite plodno obdobje, če je spolnost omejena le na čas, ko mislite, da ovulirate, ker veliko ljudi verjame, da ovulirajo, čeprav v resnici niso," pravi Samuel Wood, MD, medicinski direktor pri The Center reproduktivnih znanosti v La Jolli v Kaliforniji.

 

4) Ob katerem času dneva bi morali seksati?

Če se sprašujete, ob kateri uri dneva bi seksali, da bi zanosili, je morda najboljša izbira jutro. Ali, natančneje, potem ko se vaš partner dobro spočije, pravi Melissa M. Goist, MD, docentka za porodništvo in ginekologijo na Medicinskem centru Ohio State University.

Med spanjem telo regenerira čez dan izgubljene semenčice. Študija v Zürichu je pokazala, da je najboljši čas za seks za spočetje otroka pred 7.30 zjutraj v mesecih marcu, aprilu in maju.

 

PREBERITE TUDI: Vama ne uspe zanositi? Postavita si teh 7 vprašanj

 

5) Kateri je najboljši položaj za zanositev?

Zdrava pamet pravi, da bo globoka penetracija (s položaji, kot sta vstop od zadaj in misijonarski) razpršila spermo bližje materničnemu vratu, vendar ni dokazov, ki bi podprli teorijo, da obstaja »najboljši« položaj za spočetje.

To pomeni, da vam vaš najljubši položaj daje najboljše možnosti za zanositev, pravi Shari Brasner, MD, ginekolog v newyorški bolnišnici Mount Sinai. "Ni razloga, da bi bil seks neprijeten ali neroden." Da seks ne bi bil stresen, se ne obremenjujte s tem, kateri spolni položaj je najboljši ali kateri bo zmanjšal vaše možnosti zanositve. Počnite tisto, v čemer se počutite udobno.

 

6) Kako dolgo mora sperma ostati v vas, da zanosite?

Morda se sprašujete, kaj storiti po seksu, da zanosite. Nekateri ljudje mislijo, da bo 20-minutno ležanje na hrbtu z dvignjenimi boki pomagalo zagotoviti, da bo vsaka semenčica dobila priložnost za boj za nagrado, vendar to prepričanje nima znanstvene podlage.

"Ko moški ejakulira, sperma izplava, gre neposredno v sluz materničnega vratu in v jajcevode," pravi dr. Serena Chen, direktorica oddelka za reproduktivno endokrino in neplodnost na Inštitutu za reproduktivno medicino in znanost pri Saint Barnabas Medical Center v Pensilvaniji. "To se zgodi v nekaj sekundah, ne glede na položaj med seksom."

 

PREBERITE TUDI: Kateri je najboljši mesec za zanositev?

 

7) Vam bodo orgazmi pomagali zanositi?

Nekateri strokovnjaki verjamejo, da lahko krčenje maternice med orgazmom pomaga pri potiskanju sperme v maternični vrat, vendar je nekaj gotovo – mravljinčenje (in poplava oksitocina) med orgazmom lahko zagotovo pomaga, da se počutite sproščeno. In to pomeni, da ste že odpravili največji dejavnik, ki preprečuje rojstvo otroka: stres.

"Boljši kot je spolni odnos, boljše so možnosti za spočetje," pravi reproduktivna fiziologinja dr. Joanna Ellington v britanskem dokumentarcu The Great Sperm Race. Glede na raziskave, razkrite v filmu, bodo moški, ki so popolnoma stimulirani, ejakulirali do 50% več.

 

Vir: parents.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjetno: Sestri sta isti dan rodili dvo...
Včasih so zgodbe, ki jih piše življenje tako nepričakovane, da jim je težko verjeti. Ta zgodba je prav neverjetno srečna...
41
Nisi ti kriva, ker ne moreš zanositi
Če ste ženska, ne hitite z zaključkom, da vas je vaše telo razočaralo - obstaja veliko drugih dejavnikov, kot so kakovos...
26
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
13
8 slabosti vsakodnevnega seksa, za katere ...
Kakšne so slabosti vsakodnevnega seksa? Ali nam lahko preveč seksa res škodi? To je vprašanje, ki si ga zastavlja veliko...
9



Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?