|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ajurvedska pomoč pri slabokrvnosti

Helena Primic, 6.7.2019
Pri anemiji vrste pita so oči rahlo rumenkaste, urin je zelo močne barve in blato je temno rjavo ali ima rahlo rumenkast odtenek. Lahko se pojavita tudi omotica ali vrtoglavica in osebo zlahka razdraži svetloba.

image
Ne glede na vrsto anemije je priporočljiva surya pranayama.
/11


Anemija je pogosta spremljevalka tako nosečnic kot mamic po porodu. Pri kateri pogosto tudi zdravila za slabokrvnost ne pomagajo ali jih nosečnice oziroma mame slabo prenašajo. Nekatere nanje razvijejo tudi alergije

Zato smo preverili, kako si lahko pomagate z ajurvedo, ki loči tri vrste anemij: anemijo tipa vata, anemijo vrste pita in anemijo vrste kapha.

 

Tri anemije

Pri anemiji tipa vata je oseba na videz suha, njena koža je suha, groba in luskava. Taka oseba je videti shujšana in bleda, utegne izgubljati sapo, trpeti za zaprtjem in njeno blato je lahko katranasto črne barve.

Pri anemiji vrste pita so oči rahlo rumenkaste, urin je zelo močne barve in blato je temno rjavo ali ima rahlo rumenkast odtenek. Utegne jim biti slabo ali jih boli v jetrih in/ali na področju vranice. Lahko se pojavita tudi omotica ali vrtoglavica in osebo zlahka razdraži svetloba.

Pri anemiji vrste kapha je pogosto prisotno zatekanje in posameznikova koža je na videz hladna, lepljiva in sijoča. Zaradi oteklin se koža napne, včasih tako močno, da se na njej lahko vidi okenski odsev.

 

PREBERITE TUDI: Zatekanje nog v nosečnosti

 

Zdravljenje ustrezne doše glede na vrsto anemije

S pozornim opazovanjem boste lahko ugotovili, katere vrste je vaša anemija in tako z zdravljenjem ustrezne doše (po)zdravili poglavitni in izvorni vzrok vaše anemije. 

Pri anemiji vrste vata: Zanjo ajurveda poleg grenkega ghija in tikte ghrite (eno čajno žličko tikte grihte vzemite pet do deset minut pred zajtrkom, kosilom in večerjo) predlaga tudi posebno mešanico (2 dela kaishore guggulu, 1/8 dela abrak bhasma, 5 delov ashwagandha in 5 delov dashamoola), ki jo uživajte 1/2 čajne žličke s toplim mlekom trikrat dnevno.

Pri anemiji vrste pita: Trikrat dnevno (pred zajtrkom, kosilom in večerjo) vzemite eno čajno žličko ghija shatavari (shatavari in ghi kuhajte skupaj). Pomagate pa si lahko tudi s posebno zeliščno formulo (sestavljeno iz 5 delov shatavari, 3 delov brahmi, 2 delov neema in 1/8 dela loha bhasma), ki jo pol čajne žličke zmešajte z dvema žličkama gela aloe vere in uživajte trikrat dnevno.

Pri anemiji vrste kapha: Pri zatekanju je zelo učinkovita naslednja mešanica: 5 delov punarnava, 3 deli gokshura in 2 dela kutki. Pol čajne žličke te zeliščne mešanice uživajte dvakrat dnevno z nekaj požirki tople vode. Za lažje uživanje jo lahko zmešate z malo medu in splaknete z vodo. 

 

Univerzalna ajurvedska navodila za vse vrste anemij

1) Hrana, bogata z železom. Ne glede na to, katero vrsto anemije imate in ali je vzrok pomanjkanje železa, je pri anemiji priporočljivo uživati hrano, ki je bogata z železom. Železo je namreč odličen krvni graditelj, zato uživajte čim več pese, korenja, špinače, artičoke, grozdja, rozin, ribeza, fig, datljev in drugih jedi, ki so bogate z železom. Kri krepita tudi sok iz granatnega jabolka in brusnični sok, odlična kombinacija pa je tudi sok iz pese in korenja, ki ste mu dodali ščepec kumine.

 

PREBERITE TUDI: 10 rastlinskih živil z največ železa

 

2) Jogurt in kurkuma. Ajurveda predlaga, da pri anemiji na prazen želodec zjutraj in popoldan pojeste skodelico čistega jogurta (najbolje domačega in ekološkega!) z eno žlico kurkume. Pri tem pazite, da tega zdravila za slabokrvnost ne uživate po sončnem zahodu. Če imate anemijo vrsta kapha, pa to mešanico uživajte samo ob poldnevih.

3) Modrozelene alge. Modrozelene alge vsebujejo veliko klorofila, ki je odličen pri vseh vrstah anemij. Toda hkrati pa so bogat vir prane, zato niso dobre za posameznike tipa vata, saj jih lahko spravijo v hiperaktivnost. Odlične so za anemijo vrsta pita, koristijo pa lahko tudi posameznikom tipa kapha.

4) Bakrena voda. Pri anemiji tipa vata in kapha lahko uporabite tudi moč bakrene vode. Bakren kozarec ali skodelico napolnite z vodo, jo pustite stati čez noč in bakreno vodo zjutraj spijte. 

5) Posebne jogijske vaje. Za anemijo vrste vata in kapha so odlični jogijski položaji kobilice, lotosa in vsi obrenjeni položaji (stoja na glavi in ramenih, sveča, plug), ki v vitalne organe (ščitnica in možgani) dovajajo kri. Za anemijo vrste pita stoja na glavi ne bo dobra, temveč se priporočajo pozdrav soncu, čoln, lok in most. 

 

PREBERITE TUDI: VIDEO - Jogijske vaje za nosečko

 

6) Dihalna vaja surya pranayama. Ne glede na vrsto anemije ajurveda priporoča dihalno vajo suryo pranayamo, pri kateri dihate skozi desno nosnico. Usedite se v udoben položaj, z desnim prstancem zaprite levo nosnico in dihajte samo skozi desno nosnico. Dihanje skozi desno nosnico spodbuja jetra, kar je pomembno za krepitev krvi.

 

Povezava ajurvede z zahodno medicino

Bolnišnično opazovanje je pokazalo, da so številne vrste anemij, ki jih je opredelila uradna sodobna medicina, povezane s tipi anemij kot jih opredeljujejo ajurveda. Tako je na primer anemija vrste pita povezana z mononukleozo in hepatitisom ter lahko vodi do težav z jetri. S pito je povezano tudi pomanjkanja vitamina B12.

Anemija vrste kapha lahko vodi v hipoproteinemično anemijo in zabuhlost, medtem ko lahko anemijo vrste vata povežemo s pomanjkanjem železa in folne kisline.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
8
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
4



Si DOBRA MAMA, tudi če imaš SLABE DNEVE
Verjemite mi, vse mame imamo slabe dni. Dnevi, ko smo razočarane, čemerne in se počutimo, kot da ne zmoremo več.
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?